Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Pazite, životopis na internetu nije isto kao običan CV!

25.01.2012.

Mogu li vas poslodavci pronaći u moru životopisa? Ne mogu ako nemate ključne riječi i niste prilagodili svoj životopis internetu. Ne mogu ako ste boldali nakosili ili podcrtali svaku drugu riječ i sve nakitili kao božićni bor.

Pazite, životopis na internetu nije isto kao običan CV!

Nekad su se pravila za pisanje životopisa sastojala od opaski poput 'Isprintajte na kvalitetnom papiru'. Danas je internet zamijenio papir, a postoje tri načina na koja formatirate CV za web. Onaj koji se može skenirati posebnim programima za ključne riječi, CV slan kao dokument u attachu ili jednostavan CV kao dio maila.

Neće sve kompanije vaš životopis prepustiti posebnom programu. No, one koje dobivaju veću količinu životopisa sigurno hoće kao i poslodavci koji pretražuju bazu životopisa na MojPosao. Ukoliko nemate ključne riječi koje oni traže, ispadate iz igre.

Ključne riječi su najvažnija stvar u životopisu na internetu

Pritom radije pišite u konkretnim imenicama (marketinški stručnjak, znanje engleskog, project management) nego širim rečenicama (upravljao timom od 12 ljudi, učio engleski u inozemstvu, radila u marketingu i specijalizirala osnove upravljanja). Isto vrijedi za online životopise kao što je MojProfil. Razmišljajte o ključnim riječima kao o naljepnicama i plakatima na ulasku u dućan vašeg životopisa. što bi privuklo najveću pažnju vašeg potencijalnog poslodavca?

Loše formatiranje vaš CV čini nejasnim

Loše u ovom kontekstu može biti lijepo i uredno, no kompjuterski program ne 'misli' tako. Najbolji životopisi za njih ne sadrže boldana, podcrtana ili nakošena slova,  tri različita fonta (držite se jednog) niti nekoliko različitih tablica, zagrade ili 'bulletine'. Verdana, Tahoma or Helvetica najbolji su fontovi. Ukoliko želite uključiti horizontalne ili vertikalne linije, neka između njih i teksta bude više prostora.

Kako onda napisati CV?

Za početak, ime treba stajati na vrhu stranice, izdvojeno od ostalih. Naslovi neka budu napisani velikim slovima, a za razmake koristite ------, ........,  _____ ili jednostavno prijeđite u novi red. Umjesto bulletina koristite zvjezdice ili crtice. Brine vas da će vam životopis izgledati beznačajno? Možete poslati verziju za ispis ili se barem djelomično suzdržati od pretjeranog ukrašavanja barem donekle.

Za sve što niste uspjeli reći u životopisu, iskoristite zamolbu

Zamolba, u engleskom poznatija kao cover letter predstavlja vaš ključ za osvajanje poslodavca. U njoj se obraćate njemu kao pojedincu i upućujete konkretnu poruku o vašem mogućem zapošljavanju. Ukoliko šaljete u veliku tvrtku gdje bi mogli koristiti kompjuterske programe za slane životopise i zamolbe, dodajte vaš zamolbu kao dodatni dokument u attach. (M.D.)

Prijava za posao

 • Kako biti najbolji kandidat? Kako biti najbolji kandidat?

  Uzbuđeni ste jer ste naišli na oglas koji vam se sviđa? Pokažite to!

 • 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua

  Najveći dio posla je iza vas, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti nakon razgovora za posao i koji će vas dodatno približiti željenom poslu.

 • 10 načina kako osvježiti stare životopise 10 načina kako osvježiti stare životopise

  Ljudi koji već dulje vrijeme traže posao vjerojatno su svoje životopise izbruslili do savršenstva. Zato je ovaj savjet prvenstveno namijenjen onima koji su nedavno ostali bez posla i sada se, nakon dugo godina, suočavaju s novom potragom.

 • Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao

  Pitanja za intervju imaju svi. Naravno, svi žele imati i najbolja pitanja. Izvršni direktori iz različitih industrija odlučili otkriti svoja najdraža pitanja na razgovoru za posao i što im ta pitanja otkrivaju o kandidatima.

 • Životopis za posao u inozemstvu Životopis za posao u inozemstvu

  Znate li da Grci vole detaljne životopise na nekoliko stranica, Njemci žele kronološki sažeti CV bez hobija ali zato uz potpisanu fotografiju dok Amerikanci i Englezi izbjegavaju sve podatke na temelju kojih se može diskriminirati?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje