Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Beskorisne i korisne riječi u životopisu

10.02.2012.

Umjesto da se prezentirate kao još jedan 'vrijedan radnik' pročešljajte svoj životopis i potražite ove često korištene isprazne riječi...

Beskorisne i korisne riječi u životopisu

Pripazite na riječi koje su nepoduprte tvrdnje o veličini, jer ako napišete da ste izvanredan menadžer kako poslodavac može znati jeste li to zaista, kažu stručnjaci. Ostale riječi koje slijede ove pridjeve također mogu biti besmislene. Bilo tko tko je ikada radio s kolegom može tvrditi da je "timski igrač". Nemojte navoditi da imate odlične komunikacijske vještine, pa tko misli da ih nema?

 

Beskorisno:

1. Izvanredan

2. Učinkovit

3. Jak

4. Izniman

5. Dobar

6. Izvrstan

7. Pokretan

8. Motiviran

9. Iskusan

10. Energičan

Bolje je da opišete svoja postignuća i dopustite poslodavcu da izvede svoj zaključak. Navedite konkretne, ako je moguće, mjerljive stvari koje ste radili koje vas čine, na primjer, iznimnim prodavačem. Također, možete koristiti izvještaje o ostvarenju ciljeva i popis nagrada ili drugih priznanja koje ste dobili za svoj rad.

Neke riječi biste pak trebali izbjegavati jer govore o osobinama koje poslodavci smatraju uobičajenim za svakoga tko želi dobiti posao. Motivirani ste? Nadamo se. Dobar ste radnik? Drago nam je to čuti, nismo željeli zaposliti lošeg radnika. Ne zauzimajte dragocjeni prostor u životopisu s nepotrebnim stvarima.

S druge strane, neke riječi mogu poslodavca nagnati da još jednom pogleda vaš životopis.

Korisno: 

1. Kreirao

2. Povećao

3. Smanjio

4. Poboljšao

5. Razvio

6. Istražio

7. Postigao

8. Osvojio

9. Na vrijeme

10. Uštedio

Stručnjaci savjetuju da u životopisu koristite riječi u aktivu kako biste opisali svoj posao. Glagoli daju sliku nekoga tko ima iskustva i inicijative da obavi stvari. Tako poslodavci imaju jasnu sliku o onome što ste postigli u prošlosti i mogu to iskoristiti kao temelj predviđanja kako ćete pridonijeti uspjehu tvrtke. Razmislite, da vi zapošljavate, biste li radije zaposlili nekoga tko se naziva produktivnim menadžerom, ili nekoga tko navodi da je na svom posljednjem poslu povećao profit tvrtke za 3 posto i smanjio odlazak zaposlenika u svom odjelu na najnižu razinu u posljednjih pet godina.

Također, stručnjaci savjetuju korištenje riječi koje su uobičajene za vašu industriju. To pokazuje da ste upoznati s jezikom svog područja i uvećava vam šanse da prođete u daljnji krug natječaja. Upamtite i to da sve tvrtke komuniciraju univerzalnim jezikom: novcem. Pojmovi kao što su "na vrijeme" i "ispod budžeta" su često dobre. Osobe koje zapošljavaju žele znati da možete obaviti stvari s minimumom strke, dodaju stručnjaci. Recite im što vas čini najprofitabilnijim izborom za posao i poslodavci će vam reći najbolju od svih riječi – zaposleni ste. (T. B.)

Izvor: Careerbuilder

Prijava za posao

 • Kako biti najbolji kandidat? Kako biti najbolji kandidat?

  Uzbuđeni ste jer ste naišli na oglas koji vam se sviđa? Pokažite to!

 • 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua

  Najveći dio posla je iza vas, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti nakon razgovora za posao i koji će vas dodatno približiti željenom poslu.

 • 10 načina kako osvježiti stare životopise 10 načina kako osvježiti stare životopise

  Ljudi koji već dulje vrijeme traže posao vjerojatno su svoje životopise izbruslili do savršenstva. Zato je ovaj savjet prvenstveno namijenjen onima koji su nedavno ostali bez posla i sada se, nakon dugo godina, suočavaju s novom potragom.

 • Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao

  Pitanja za intervju imaju svi. Naravno, svi žele imati i najbolja pitanja. Izvršni direktori iz različitih industrija odlučili otkriti svoja najdraža pitanja na razgovoru za posao i što im ta pitanja otkrivaju o kandidatima.

 • Životopis za posao u inozemstvu Životopis za posao u inozemstvu

  Znate li da Grci vole detaljne životopise na nekoliko stranica, Njemci žele kronološki sažeti CV bez hobija ali zato uz potpisanu fotografiju dok Amerikanci i Englezi izbjegavaju sve podatke na temelju kojih se može diskriminirati?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje