Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Preuzmite odgovornost

Preuzmite odgovornost

Kao što je većini poznato, 'čovjek je rob navika'. Kada pronađe nešto što mu odgovara u stanju je to svakodnevno ponavljati. To mu ulijeva sigurnost i pruža osjećaj zaštićenosti.

Često puta ovo se može primijeniti i na poslove. Ljudi mogu malo 'vrludati' u karijeri, dok ne pronađu ono što im se sviđa. Ako ste jedan od njih, čestitamo.

Ipak, promislite o onome što radite, pogotovo ako svoj posao radite dulje vrijeme. Postoje li naznake da bi vam tehnološki napredak mogao 'oduzeti' dio posla? Ili da je riječ o poslu koji se sada može raditi i od kuće ili honorarno? Ovo nisu jednostavna pitanja, ali dobro je promisliti o njima prije nego što to učini netko drugi.

Čemu sve ovo?

Prvenstveno zato jer vas želimo potaknuti da iskoračite iz svoje 'udobnosti' i pokušate nešto novo. Pritom ne mislimo na davanje otkaza. Pokušajte preuzeti odgovornost za neke stvari koje inače nisu u vašoj nadležnosti. To mogu biti vrlo jednostavne stvari, od organizacije ured do pisanja bloga. Uvijek je moguće stvoriti dodanu vrijednost, bez previše truda i s malo rizika. Pritom nadograđujete svoje vještine, iskustvo i 'širite horizonte'.

Ubrzo bi vas ugodno mogla iznenaditi činjenica da ste, zahvaljujući svojoj novoj ulozi, postali izvrstan bloger koji prati sva važna zbivanja na tržištu kapitala, tržištu nekretnina ili u obrazovnom sustavu.

Svaka prilika da pokušate nešto novo ili preuzmete odgovornost može djelovati zastrašujuće. Možda čak i frustrirajuće. Učenje nečeg novog nije uvijek jednostavno. Možda nećete uspjeti ili ćete zaredati nekoliko promašaja prije nego što nešto napravite kako treba. Nema veze.

Poradite na vlastitoj (dodanoj) vrijednosti

Smisao cijele priče (vježbe) je da se naprosto okušate u nečem novom, izvan svojih okvira poznatog (i sigurnog). Nemojte se opterećivati visokim očekivanjima i mišlju da od početka morate biti stručnjak u onome što radite.

Shvatite sve ovo kao dobru zabavu, istraživanje vlastitih potencijala i mogućnosti te usavršavanje kojim ćete povećati vlastitu vrijednost i učiniti se još korisnijim za svog sadašnjeg ili budućeg poslodavca. Na ovaj način sami sebe činite i manje zamjenjivim. Posao može obavljati svatko. Stvoriti dodanu vrijednost – ne. (M.M.)

Izvor: Down the Hall

Upravljanje karijerom

 • "Prestanite mi govoriti da dam otkaz!" "Prestanite mi govoriti da dam otkaz!"

  Blogerica Bianca Bass objašnjava da obožava online teme za samopomoć, ali jednako tako sve joj više smetaju fraze poput "Napustite svoj posao!", "Slijedite svoje snove" ili "Radite ono što volite!"

 • Jesu li 30-godišnjaci osuđeni na neuspjeh? Jesu li 30-godišnjaci osuđeni na neuspjeh?

  Bright Side objavio je zanimljiv članak koji se bavi pomalo neugodnim pitanjem: Ide li današnja generacija menadžera i PR specijalista prema vlastitoj katastrofi?

 • Fraze koje morate izbjegavati na poslu Fraze koje morate izbjegavati na poslu

  Počnete li prigovarati novom načinu na koji se nešto radi, ne samo da ćete se doimati lijenima i neprilagodljivima, već vas šef može pitati zašto se niste potrudili savladati novosti.

 • U 7 dana do novog posla U 7 dana do novog posla

  Kako tražite posao? Malo prosurfate, raspitate se kod prijatelja, pošaljete CV i čekate. I nakon mjesec dana još uvijek čekate? Promijenite pristup!

 • Kako raditi najviše u najmanje vremena Kako raditi najviše u najmanje vremena

  Pariz se nedavno identificirao kao grad s najkraćim radnim tjednom (30 radnih sati tjedno), a zna se da je Francuska poznata po tome što ima veću produktivnost od Velike Britanije.

 • Ženski stil vođenja stvara bolju klimu u kompanijama! Ženski stil vođenja stvara bolju klimu u kompanijama!

  Kod kuće čisti, pere, vješa veš, brine o djeci, a na poslu nema predaha od silnih poziva, sastanaka i pregledavanja mailova.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje