Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

28.02.2012.

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića i Institut za fiziku rade na osnivanju Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju. Sličan Centar u Finskoj potpomogao je otvaranje 200 tvrtki i zaposlio tisuće ljudi.

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića (IRB) i Institut za fiziku potpisali su pismo namjere o gradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologije. 

Prema riječima rektora Aleksa Bjeliše, sve bi se trebalo intenzivirati do sredive ove godine, piše Maja Grbić za Business.hr.

Centar bi omogućio rad s novih materijalima u Hrvatskoj

Gradnja centra utemeljena je na postojećim znanjima i ekspertizama istraživačkih skupina više od 600 znanstvenika i istraživača.  Centar bi omogućio sintezu, karakterizaciju i obradu novih materijala na mikro, makro i nano skali koja će omogućiti implementaciju visokih tehnologija u Hrvatskoj. 

Naime, znanost o materijalima jedna je od najbrže rastućih grana na svijetu jer omogućuje novu primjenu. Poglavito se koristi za nove generacije elektroničkih komponenti, iskorištavanje Sunčeve energije te razne inteligentne i funkcionalne materijale. 

Centar bi uključivao pet prirodno-znanstvenih fakulteta

Kako ističe ravnatelj Instituta za fiziku, Petar Pervan, kroz centar bi se mogao stvoriti cjelokupan lanac, od modeliranja i istraživanja materijala do proizvodnje i komercijalizacije. 

Takav centar bio smješten na sjeveroistočnom dijelu Zagreba, u Sjevernom kampusu kao funkcionalna cjelina na prostoru od juga Šalate do Horvatovca na sjeveru i uključuje pet fakulteta: Prirodoslovno-matematički, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutsko-biokemijski i Katoličko-bogoslovni).

Centar bi koristio postojeće kapacitete, ali gradio bi se i novi laboratorij za sintetiziranje materijala za koji će se dio novca pokušati namaknuti iz europskih fondova. Cijena takvog laboratorija u Hrvatskoj iznosila bi 20 do 30 milijuna eura.

Institut surađuje sa znanstvenicima iz Finske koji su na tom području puno učinili kroz pokretanje nano-klastera i osnivanje 200 novih tvrtki od kojih desetak posluje globalno. (M.D.)

Izvor: Business.hr (tiskano izdanje)

 

Aktualno

 • Poštivanje zakona jamči povlašteni status? Poštivanje zakona jamči povlašteni status?

  Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da u Vladi razmišljaju o objavi 'bijele liste' poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi.

 • Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje