Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

28.02.2012.

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića i Institut za fiziku rade na osnivanju Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju. Sličan Centar u Finskoj potpomogao je otvaranje 200 tvrtki i zaposlio tisuće ljudi.

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića (IRB) i Institut za fiziku potpisali su pismo namjere o gradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologije. 

Prema riječima rektora Aleksa Bjeliše, sve bi se trebalo intenzivirati do sredive ove godine, piše Maja Grbić za Business.hr.

Centar bi omogućio rad s novih materijalima u Hrvatskoj

Gradnja centra utemeljena je na postojećim znanjima i ekspertizama istraživačkih skupina više od 600 znanstvenika i istraživača.  Centar bi omogućio sintezu, karakterizaciju i obradu novih materijala na mikro, makro i nano skali koja će omogućiti implementaciju visokih tehnologija u Hrvatskoj. 

Naime, znanost o materijalima jedna je od najbrže rastućih grana na svijetu jer omogućuje novu primjenu. Poglavito se koristi za nove generacije elektroničkih komponenti, iskorištavanje Sunčeve energije te razne inteligentne i funkcionalne materijale. 

Centar bi uključivao pet prirodno-znanstvenih fakulteta

Kako ističe ravnatelj Instituta za fiziku, Petar Pervan, kroz centar bi se mogao stvoriti cjelokupan lanac, od modeliranja i istraživanja materijala do proizvodnje i komercijalizacije. 

Takav centar bio smješten na sjeveroistočnom dijelu Zagreba, u Sjevernom kampusu kao funkcionalna cjelina na prostoru od juga Šalate do Horvatovca na sjeveru i uključuje pet fakulteta: Prirodoslovno-matematički, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutsko-biokemijski i Katoličko-bogoslovni).

Centar bi koristio postojeće kapacitete, ali gradio bi se i novi laboratorij za sintetiziranje materijala za koji će se dio novca pokušati namaknuti iz europskih fondova. Cijena takvog laboratorija u Hrvatskoj iznosila bi 20 do 30 milijuna eura.

Institut surađuje sa znanstvenicima iz Finske koji su na tom području puno učinili kroz pokretanje nano-klastera i osnivanje 200 novih tvrtki od kojih desetak posluje globalno. (M.D.)

Izvor: Business.hr (tiskano izdanje)

 

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje