Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

28.02.2012.

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića i Institut za fiziku rade na osnivanju Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju. Sličan Centar u Finskoj potpomogao je otvaranje 200 tvrtki i zaposlio tisuće ljudi.

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića (IRB) i Institut za fiziku potpisali su pismo namjere o gradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologije. 

Prema riječima rektora Aleksa Bjeliše, sve bi se trebalo intenzivirati do sredive ove godine, piše Maja Grbić za Business.hr.

Centar bi omogućio rad s novih materijalima u Hrvatskoj

Gradnja centra utemeljena je na postojećim znanjima i ekspertizama istraživačkih skupina više od 600 znanstvenika i istraživača.  Centar bi omogućio sintezu, karakterizaciju i obradu novih materijala na mikro, makro i nano skali koja će omogućiti implementaciju visokih tehnologija u Hrvatskoj. 

Naime, znanost o materijalima jedna je od najbrže rastućih grana na svijetu jer omogućuje novu primjenu. Poglavito se koristi za nove generacije elektroničkih komponenti, iskorištavanje Sunčeve energije te razne inteligentne i funkcionalne materijale. 

Centar bi uključivao pet prirodno-znanstvenih fakulteta

Kako ističe ravnatelj Instituta za fiziku, Petar Pervan, kroz centar bi se mogao stvoriti cjelokupan lanac, od modeliranja i istraživanja materijala do proizvodnje i komercijalizacije. 

Takav centar bio smješten na sjeveroistočnom dijelu Zagreba, u Sjevernom kampusu kao funkcionalna cjelina na prostoru od juga Šalate do Horvatovca na sjeveru i uključuje pet fakulteta: Prirodoslovno-matematički, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutsko-biokemijski i Katoličko-bogoslovni).

Centar bi koristio postojeće kapacitete, ali gradio bi se i novi laboratorij za sintetiziranje materijala za koji će se dio novca pokušati namaknuti iz europskih fondova. Cijena takvog laboratorija u Hrvatskoj iznosila bi 20 do 30 milijuna eura.

Institut surađuje sa znanstvenicima iz Finske koji su na tom području puno učinili kroz pokretanje nano-klastera i osnivanje 200 novih tvrtki od kojih desetak posluje globalno. (M.D.)

Izvor: Business.hr (tiskano izdanje)

 

Aktualno

Preko 40.000 ljudi je saznalo koliko bi bili plaćeni. Zanima te plaća za određeni posao?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje