Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

28.02.2012.

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića i Institut za fiziku rade na osnivanju Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju. Sličan Centar u Finskoj potpomogao je otvaranje 200 tvrtki i zaposlio tisuće ljudi.

Nanotehnologija u Hrvatskoj mogla bi zaposliti stotine Hrvata

Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića (IRB) i Institut za fiziku potpisali su pismo namjere o gradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologije. 

Prema riječima rektora Aleksa Bjeliše, sve bi se trebalo intenzivirati do sredive ove godine, piše Maja Grbić za Business.hr.

Centar bi omogućio rad s novih materijalima u Hrvatskoj

Gradnja centra utemeljena je na postojećim znanjima i ekspertizama istraživačkih skupina više od 600 znanstvenika i istraživača.  Centar bi omogućio sintezu, karakterizaciju i obradu novih materijala na mikro, makro i nano skali koja će omogućiti implementaciju visokih tehnologija u Hrvatskoj. 

Naime, znanost o materijalima jedna je od najbrže rastućih grana na svijetu jer omogućuje novu primjenu. Poglavito se koristi za nove generacije elektroničkih komponenti, iskorištavanje Sunčeve energije te razne inteligentne i funkcionalne materijale. 

Centar bi uključivao pet prirodno-znanstvenih fakulteta

Kako ističe ravnatelj Instituta za fiziku, Petar Pervan, kroz centar bi se mogao stvoriti cjelokupan lanac, od modeliranja i istraživanja materijala do proizvodnje i komercijalizacije. 

Takav centar bio smješten na sjeveroistočnom dijelu Zagreba, u Sjevernom kampusu kao funkcionalna cjelina na prostoru od juga Šalate do Horvatovca na sjeveru i uključuje pet fakulteta: Prirodoslovno-matematički, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutsko-biokemijski i Katoličko-bogoslovni).

Centar bi koristio postojeće kapacitete, ali gradio bi se i novi laboratorij za sintetiziranje materijala za koji će se dio novca pokušati namaknuti iz europskih fondova. Cijena takvog laboratorija u Hrvatskoj iznosila bi 20 do 30 milijuna eura.

Institut surađuje sa znanstvenicima iz Finske koji su na tom području puno učinili kroz pokretanje nano-klastera i osnivanje 200 novih tvrtki od kojih desetak posluje globalno. (M.D.)

Izvor: Business.hr (tiskano izdanje)

 

Aktualno

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

 • MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici! MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici!

  Orbico Beauty u Zagrebu početkom iduće godine otvara prvu hrvatsku trgovinu MAC-a - već se traže Makeup Artist (m/ž) i Retail Manager (m/ž).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje