Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Želite (zadržati) posao? Onda nemojte ovo govoriti

29.02.2012.

Najlakše je biti iskren, no profesionalnost ponekad podrazumijeva šutnju, sitne laži ili barem ljepši način izražavanja. Pravila se odnose na ponašanje prema šefovima, no vrijede za svakog kolegu.

Želite (zadržati) posao? Onda nemojte ovo govoriti

Niste nam dobro/jasno objasnili. Nikad nam ne kažete što točno želite...

Možete mi reći jednu ili dvije stvari koje nisu bile dobre u našem projektu? Tako da se možemo popraviti u budućnosti.

Ovo je ljepši način izricanja vašeg nezadovoljstva prema šefu ili kolegi koji vam nije dobro objasnio zadatak ili ne zna uputiti konstruktivnu kritiku. Ukoliko jedna strana ne zna iznijeti kritiku, izrazi vašeg zadovoljstva bez prijedloga neće doprinijeti boljoj atmosferi.

Hmmmm.. da, ok. Naravno.  

Nisam dobro razumio dio oko rokova? Kad točno želite da započnemo projekt?

Praviti se da razumijete kad to nije istina jedna je od najgorih medvjeđih usluga koju si možete napraviti. Nemaju svi kolege, šefovi, ispitivači na razgovoru za posao dar objašnjavanja i ponekad im jednostavno morate pomoći.

Hoću vaš posao... / Vaša žena je savršena... /  O bože, koji kičasti ured...

Po vašem mišljenju, što bih još trebao napraviti za bolji radni učinak?  Na koja biste se vi područja usredotočili na mom mjestu?

Ostale primjere nećemo ni spominjati jer takve stvari govorite prijateljima, ali ne na poslu. Šutnja je ponekad zlato stoga odagnajte svoju ljubomoru, gađenje, pretjerano divljenje i druge osjećaje osim ako na poslu ne radite s najboljim prijateljem.

Ovo nikad neće proraditi../funkcionirati.. / Hm, bojim se da je to loš prijedlog

Imam nekoliko određenih ideja za poboljšanje i stvari koje me brinu u vezi novog projekta, rado bih vam ih prezentirao.

Uvijek ostanite pozitivni! Kritiziranje bez nade u bolje ideje i planove ubija kreativnost i dobro raspoloženje i daje vam titulu negativca bez obzira na kojoj ste poziciji. Čemu i zašto govoriti kako je nešto loše, razmislite dvije sekunde i recite nešto konstruktivno. (M.D.)

Ponašanje na poslu

 • 10 situacija kada iskrenost na poslu nije dobra ideja 10 situacija kada iskrenost na poslu nije dobra ideja

  "Trebam li stvarno iskreno priznati šefu zašto dajem otkaz?" ili "Trebam li iskreno reći zašto sam napustio bivše radno mjesto?" samo su neka od pitanja koja nas navode i na razmišljanje o tome je li iskrenost uvijek najbolje rješenje?

 • Emirates Group traži kabinsko osoblje Emirates Group traži kabinsko osoblje

  Aviokompanije uvijek traže određenu dozu 'nečega' od svog kabinskog osoblja, 'X faktor'.

 • Naučite voljeti svoj posao Naučite voljeti svoj posao

  Svatko od nas ponekad se pita zašto posvećuje toliko vremena, energije i truda svom poslu. Pitamo se je li vrijeme za promjenu i s vremenom počinjemo pregledavati oglase za posao ili maštamo o pokretanju vlastitog posla.

 • Kako biti prihvaćen na novom poslu? Kako biti prihvaćen na novom poslu?

  Budite pretjerano prijateljski raspoloženi prema svima, postat ćete nametljivi, nemojte se nametati, stiže vas titula umišljene osobe. Kreirajte na poslu prijateljsko okruženje.

 • Kako postati odličan u onome što radiš Kako postati odličan u onome što radiš

  Kaže se da je svatko zamjenjiv. Ipak, neke stvari možete učiniti kako bi šef dvaput promislio prije nego što odluči jeste li zaista zamjenjivi.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje