Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Redovitom tjelovježbom do veće produktivnosti

06.04.2012.

Smanjenjem mentalnog zamora lakše je izoštriti sposobnost mišljenja, kreiranja i rješavanja zadataka koji su pred nama.

Redovitom tjelovježbom do veće produktivnosti

Kontinuirana tjelovježba jača tjelesnu izdržljivost, smanjuje umor i rizik od pretilosti. Najnovija istraživanja pokazuju da produljuje životni vijek. Prema studiji koju je objavilo londonsko sveučilište King's College, a napravljena je na dva blizanca, onaj koji je više vježbao imao je dulje telomere. Radi se o vrhovima kromosoma za koje znanstvenici vjeruju da su najvažniji pokazatelji starenja. Vježbanjem se smanjuju kronične upale koje utječu na rast telomera, a njihova duljina važna je za očuvanje mladosti.

Sve više istraživanja pokazuje da vježbanje ne utječe samo na fizičko stanje našeg organizma, nego i na mentalno. Posljednje od njih, koje su proveli znanstvenici sa Svučilišta u Južnoj Karolini, na čelu s dr. Markom Davisom, pokazuje da vježbanje pozitivno utječe na rad mozga. "Sve je više dokaza koji pokazuju da vježba održava mozak mlađim", izjavio je dr. Davis za časopis Scientific American, piše Lidija Šeatović u Poslovnom dnevniku.

Istraživanje na miševima

Za tu tvrdnju zaslužni su miševi na kojima je istraživanje provedeno – znanstvenici su osam tjedana pratili kako tjelovježba utječe na njih, piše Daily Mail. Jedna grupa miševa sprintala je po pokretnoj traci pola sata dnevno, dok je druga grupa 'trčkarala' kavezom. Miševi aktivni vježbači mogli su izdržati 126 minuta vježbanja prije nego su se umorili, za razliku od rekreativaca koji su se umorili već nakon 74 minute.

U mozgu aktivnim miševa broj mitohondrija bio je puno veći nego kod onih koji su bili u kavezu . Nije bilo teško zaključiti da je intenzivnije vježbanje potaknulo proizvodnju mitohondrija, struktura u stanicama koje proizvode energiju – i to onu koja omogućava brži i učinkovitiji rad.

Kreativnost i mišljenje

Poslovno okruženje modernog čovjeka traži brz uspjeh koji najčešće nije rezultat stvarnog procesa kreativnosti kojem treba plodonosno okruženje kako bi se razvila dobra i uspješna ideja/proizvod. I prije istraživanja na miševima, rezultati mnogih znanstvenih istraživanja pokazala su da fizičko stanje našeg organizma može služiti ili štetiti razvojnom procesu kreativnosti koji se odvija u mozgu.

Tjelovježba snažno utječe na kemiju mozga i njegovu mogućnost da se ponovno umreži. Smanjenjem mentalnog zamora lakše je izoštriti sposobnost mišljenja, kreiranja i rješavanja zadataka koji su pred nama. I ne samo to. Važno je dobro raspoloženje i mogućnost djelovanja u situacijama kada smo nesigurni ili smo u nekoj rizičnoj situaciji u kojoj moramo donijeti dobru procjenu i odluku. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

Razvoj karijere

 • Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija

  Sve donedavno vladalo je uvjerenje da je kvocijent inteligencije (IQ) vladar poslovnog svijeta. No, istraživanja pokazuju da 80% poslovnog uspjeha prvenstveno ovisi o emocionalnoj inteligenciji (EQ).

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje