Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

MMF: Hrvatski BDP u minusu 0,5 posto

18.04.2012.

Prognoze MMF-a i dalje su povoljnije od onih domaćih analitičara, koji očekuju da će BDP ove godine pasti jedan do dva posto.

MMF: Hrvatski BDP u minusu 0,5 posto

Hrvatski BDP ove će godine pasti 0,5 posto, a u 2013. slijedi blagi oporavak i ekonomija će porasti za jedan posto, najnovije su prognoze Međunarodnog monetarnog fonda. To će malo smanjiti stopu nezaposlenosti koja će s ovogodišnjih 13,5 posto, prema anketnoj metodologiji, sljedeće godine pasti na 12,7 posto. Inflacija ostaje na stabilnih 2,2 i 2,4 posto.

Prije pola godine MMF je Hrvatskoj najavljivao rast od 1,8 posto. Okolnosti su se u međuvremenu pogoršale, ali prognoze MMF-a i dalje su povoljnije od onih domaćih analitičara, koji očekuju da će BDP ove godine pasti jedan do dva posto. Unatoč tome, usporedba s drugim zemljama pokazuje da Hrvatska i dalje ostaje jedna od zemalja koje se najsporije oporavljaju.

Od novih zemalja EU, osim Hrvatske, ove će godine samo Slovenija imati pad BDP-a, i to od jedan posto. U idućoj godini Hrvatska će imati najsporiji rast u regiji – jedan posto.

Izvor: Jutarnji list

Aktualno

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

 • MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici! MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici!

  Orbico Beauty u Zagrebu početkom iduće godine otvara prvu hrvatsku trgovinu MAC-a - već se traže Makeup Artist (m/ž) i Retail Manager (m/ž).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje