Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

MMF: Hrvatski BDP u minusu 0,5 posto

18.04.2012.

Prognoze MMF-a i dalje su povoljnije od onih domaćih analitičara, koji očekuju da će BDP ove godine pasti jedan do dva posto.

MMF: Hrvatski BDP u minusu 0,5 posto

Hrvatski BDP ove će godine pasti 0,5 posto, a u 2013. slijedi blagi oporavak i ekonomija će porasti za jedan posto, najnovije su prognoze Međunarodnog monetarnog fonda. To će malo smanjiti stopu nezaposlenosti koja će s ovogodišnjih 13,5 posto, prema anketnoj metodologiji, sljedeće godine pasti na 12,7 posto. Inflacija ostaje na stabilnih 2,2 i 2,4 posto.

Prije pola godine MMF je Hrvatskoj najavljivao rast od 1,8 posto. Okolnosti su se u međuvremenu pogoršale, ali prognoze MMF-a i dalje su povoljnije od onih domaćih analitičara, koji očekuju da će BDP ove godine pasti jedan do dva posto. Unatoč tome, usporedba s drugim zemljama pokazuje da Hrvatska i dalje ostaje jedna od zemalja koje se najsporije oporavljaju.

Od novih zemalja EU, osim Hrvatske, ove će godine samo Slovenija imati pad BDP-a, i to od jedan posto. U idućoj godini Hrvatska će imati najsporiji rast u regiji – jedan posto.

Izvor: Jutarnji list

Aktualno

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje