Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Minimalac raste – viša plaća za oko 200 tisuća radnika

18.04.2012.

Prosječna bruto plaća lani je bila 7.796 kuna, pa bi minimalac s 40-postotnim udjelom iznosio 3.118 kuna.

Minimalac raste – viša plaća za oko 200 tisuća radnika

Inicijativa sindikata da Vlada krene u izmjenu Zakona o minimalnoj plaći mogla bi naići na plodno tlo. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uskoro će organizirati pregovore o toj temi između socijalnih partnera.

Sindikati traže izmjenu formule za izračun minimalca prema kojem će njegov udjel u prosječnoj plaći povećati sa 39 na 40 posto. Potom bi se taj udjel povećavao za dva postotna poena godišnje i u sljedećih pet godina dosegao bi 50 posto, piše Jutarnji list.

To je, kažu, bila intencija Zakona od njegova donošenja 2008. No, umjesto da se povećavala, minimalna plaća je padala i došla na razinu od 36 posto od prosječne plaće. Prosječna bruto plaća lani je bila 7.796 kuna, pa bi minimalac s 40-postotnim udjelom iznosio 3.118 kuna. U odnosu na sadašnju razinu minimalca od 2.814 kuna, to bi značilo porast od 304 kune ili 10,8 posto.

115 tisuća radnika

Prema procjenama Danijela Nestića s Ekonomskog instituta minimalnu plaću prima oko pet posto radnika – 70-ak tisuća. No, sindikati tvrde da je na minimalcu oko 115 tisuća radnika, a ako se uračunaju i oni kojima je to osnova za izračun primanja, povišica bi obuhvatila više od 200 tisuća zaposlenih.

Kada se gleda udjel minimalca u prosječnoj plaći, on je proteklih godina blago pao u gotovo svim zemljama. Prema podacima Eurostata za 2010. godinu, taj se udjel kreće od 32,1 posto u Rumunjskoj do maksimalnih 47,5 posto koliko iznosi u Sloveniji. Sličnu, ili malo nižu razinu minimalne plaće u odnosu na Hrvatsku ima većina novih članica EU – Češka 33,4 posto, Estonija 35,6 posto, Bugarska 35,8 posto, Slovačka 36,6 posto. (T. B.)

Izvor: Jutarnji list 

Aktualno

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje