Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

I u EU vježbenici lakše do posla, ali bez plaće

18.04.2012.

Vježbenički posao može trajati od 2 do 39 tjedana, a bilo kakva plaća za vježbenike nije obavezna.

I u EU vježbenici lakše do posla, ali bez plaće

Dok se u Hrvatskoj još lome koplja oko proširenja postojeće mjere poticanja zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, Europska komisija jučer je pokrenula kampanju "We mean business", s ciljem da motivira kompanije širom Europe (uz 27 zemalja Unije uključeni su još i Hrvatska, Island, Turska, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska) da stvore više radnih mjesta za – vježbenike, piše Novi list.

Kako se pojašnjava iz Komisije, time se, usred velike krize zapošljavanja, koja pogotovo pogađa mlađu populaciju, "mladim ljudima želi omogućiti da razviju svoje vještine i poboljšaju šanse za zapošljavanje".

Kampanja stremi pomoći i tvrtkama u pronalaženju potencijalnih kvalitetnih budućih zaposlenika. "'We mean business' će biti podrška naporima zemalja članica u borbi protiv nezaposlenosti mladih, koja je u nekim zemljama dosegnula neprihvatljive razine, kazala je jučer povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade", Androulla Vassiliou.

Vježbenički posao, koji može trajati od dva do 39 tjedana, kroz ovu EU kampanju mogu dobiti korisnici Erasmus i Leonardo da Vinci programa Europske unije. Bilo kakva plaća za vježbenike nije obavezna. (T. B.)

Izvor: Novi list

Aktualno

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje