Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Oni koji rade od kuće štede novac i vrijeme, a žive zdravije

25.04.2012.

S mogućnostima rada od kuće, telecommutinga koji omogućuje današnja razvijena tehnologija, eksperimentiraju i neka privatna, ali i javna poduzeća u Hrvatskoj.

Oni koji rade od kuće štede novac i vrijeme, a žive zdravije

Rad od kuće, telecommuting, uskoro bi trebao i mnogim hrvatskim građanima omogućiti da svakodnevne radne zadatke obavljaju iz ugodnih naslonjača u svome dnevnome boravku ili pak iz vrtne garniture u hladovini obiteljskog dvorišta. Današnja razvijena tehnologija putem telekomunikacija više ne zahtijeva i fizičku prisutnost svakog radnika svih pet ili čak i više dana u tjednu u uredu. Ušteda i prednosti je mnogo.

No, krenimo od samog čovjeka, kojem je uz želju za ostvarivanjem egzistencijalnih uvjeta izuzetno važno i vrijeme provedeno s obitelji, prijateljima, na raznim aktivnostima i hobijima, ili pak u razgledavanju kulturnih znamenitosti i večernjem izlasku. Sve se to, složit ćemo se svi, uvelike smanjuje zbog vremena provedenog na putovanju do posla i natrag ili pak čekanja na javni gradski prijevoz. O umoru i stresu zbog tih putovanja da i ne govorimo pa nerijetko građani kući dođu 'izmoždeni' i bezvoljni za bilo kakvo druženje ili izlaske. Tada im se upravo oni naslonjači s početka teksta čine kao utočište od svega, piše Vjesnik.

Klizno radno vrijeme

Mnogi, zasad uglavnom uzaludno, maštaju o poslu od kuće bez ranog buđenja, uz klizno radno vrijeme koje omogućava druženja i tijekom dana, stanku za ručak na koju se također ne troši nepotrebno vrijeme, jer je blagovaonski stol svega nekoliko metara udaljen od radnog, ali i opuštenost nakon posla za vlastite potrebe i želje.

Upravo razvoj telekomunikacija, odnosno računala, modema, mobitela, digitalnih skenera, interneta, ali i audiovizualnih veza omogućuje brz prijenos podataka pa djelatnici mogu raditi od kuće koliko žele i kad to žele, te ispunjene uglavnom formulare i obrasce šalju natrag u centralu i nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima.

Naime, moderne komunikacije omogućuju trenutno preuzimanje podataka iz uredskih datoteka, transfer uputa i informacija sa sudionicima komunikacijskog sustava, te pristup vijestima putem interneta. No oni omogućuju i da se suvremenim telekomunikacijama zamijeni prijevoz. Premda će mnogi reći kako je audiovizualna konferencija veliko ulaganje, ipak je treba dovesti u omjer s troškovima za brojna poslovna putovanja, vrijeme putovanja, trajanje sastanaka s odgovarajućim režijskim troškovima, te vrijeme same organizacije.

U Americi svakodnevica

U Americi stoga takav način života već odavno nije mašta nego svakodnevica. Naime, najjača je gospodarska sila svijeta odavno shvatila prednosti uštede vremena, smanjenja prometnog zagađenja, upravljanja vremenom kao i zdravlja ljudi, odnosno gubitaka zbog izostanka s posla. S mogućnostima telecommutinga eksperimentiraju i neka privatna, ali i javna poduzeća u Hrvatskoj.

Spomenimo da je jedan američki znanstvenik, navodeći telecommuting kao način poboljšanja prometa, predvidio kako bi u Americi u sljedećih 20 godina moglo biti i do pedeset milijuna telecommutera, koji bi uštedjeli više od 380 milijardi putničkih milja. Pomnoženo s 1,609 dobije se broj veći od 610 milijardi ušteđenih kilometara. Ni ušteđenih minuta nije znatno manje, ako nije i više zbog vremena provedenog u gužvama. Da ne spominjemo uštedu za pojedinca i za tvrtke, koja se mjeri u milijunima američkih dolara.

Pa istaknimo primjer iz istraživanja u američkom San Diegu prema kojem bi tvrtka od 350 radnika koji bi radili od kuće, uštedjela više od 160 tisuća kilometara. Ekološki gledano, to bi značilo dvije tone zagađivača manje. Stres kojem se vozači izloženi tijekom vožnje te gubitak novca koji odlazi na gorivo i servis vozila, također nije zanemariv. Analizirajući pak istraživanje o putničkim navikama telecommutersa došlo se do zaključka da je svakodnevnih putovanja na posao manje, a da pritom nije bilo putovanja u druge svrhe, jer su telecommutersi svoje aktivnosti i potrebe sveli prema odredištima najbližim kući, upravo kako bi uštedjeli na vremenu. (T. B.)

Izvor: Vjesnik 

Razvoj karijere

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

 • 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere

  Svi koji se prijave do 15. travnja imaju priliku osvojiti stipendiju za vodeću poslovnu školu u regiji.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje