Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Pripremite se na nova poskupljenja

30.04.2012.

Od sutra plin za kućanstva poskupljuje 22%, a struja 20%.

Pripremite se na nova poskupljenja

Vlada je odlučila da od 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje 22%, a struja 20%. Dio industrije koji se opskrbljuje plinom zadržat će istu cijenu, a 6.75% smanjuje se cijela za škole, bolnice i dio industrije, prenosi Poslovni dnevnik.

Ukupna cijena proizvodnje i distribucije struje za kućanstva porast će 20%. Rasti će i cijena struje za industriju, ali manje, jer je Vlada utjecala na manji porast cijena distribucije i prijenosa. Porastom cijena plina i struje pokrit će se gubici Ine (plin) i HEP-a.  

Također, izmjene se od 1. srpnja očekuju i kroz Izmjene Općeg poreznog zakona: mogućnost objave popisa dužnika, institut proboja pravne osobnosti te mogućnost prijeboja ili naplate potraživanja s preuzimanjem imovine.

Glavni razlog promjenama su velika potraživanja države: dugovi s kamatama prešli su 50 milijardi kuna. U srpnju se očekuje objava imena dužnika na stranicama Porezne uprave prema čijim se podacima naplata poreza, od najave objave liste dužnika, poboljšala tri posto.

Institut proboja pravne osobnosti uvodi se kako bi se spriječila praksa otvaranja njovih d.o.o.-a radi izbjegavanja plaćanja obveza. Uvodi se mogućnost oduzimanja imovine članovima uprave, ako nezakonitim radnjama i zloupotrebama nanose štetu imovini i vjerovnicima, kao i osnivačima d.o.o.-a i dioničarima d.d.-a.

Izvor: Poslovni dnevnik 

Aktualno

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

 • MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici! MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici!

  Orbico Beauty u Zagrebu početkom iduće godine otvara prvu hrvatsku trgovinu MAC-a - već se traže Makeup Artist (m/ž) i Retail Manager (m/ž).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje