Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Što je potrebno za rad u Njemačkoj…

Što je potrebno za rad u Njemačkoj…

Zanima vas koje uvjete morate ispunjavati za sezonski rad u Njemačkoj i kome se obratiti?

Ispred veleposlanstva Savezne Republike Njemačke ljudi u redovima čekaju kako bi predali zahtjev za radnu dozvolu u Njemačkoj.

Od 2009. do danas broj se svake godine povećava 15%. Trećina zahtjeva odnosi se na sezonske poslove, a druga trećina na detaširane radnike, većinom građevinske koji rade za hrvatske tvrtke u Njemačkoj. Ostali odlaze individualno. Zanimanja su različita, no uglavnom je riječ o pomoćnom osoblju za bolnice, a jedan broj stručnjaka odnosi se na industriju i gospodarstvo.

Zapošljavanje sezonske radne snage u SR Njemačkoj

Sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj ima prilično dugu tradiciju i zasniva se na Sporazumu o postupku zapošljavanja hrvatskih državljana u SR Njemačkoj sklopljenom između Republike Hrvatske i SR Njemačke kojim su uređena prava boravka i rada hrvatskih radnika u Njemačkoj.

Poslovi koji se nude sezonskim radnicima u SR Njemačkoj:

 • Poljoprivreda
 • Sadnja
 • Ratarstvo
 • Vrtlarstvo
 • Vinogradarstvo
 • Šumsko gospodarstvo
 • Prerada voća i povrća
 • Piljenje, struganje i impregnacija drveta
 • Hotelijerstvo i ugostiteljstvo
 • Područje zabave

Trajanje zaposlenja:

U kalendarskoj godini radnici mogu sezonski raditi najdulje šest mjeseci. Izuzetak su sezonski radnici koji se zapošljavaju u zabavnoj djelatnosti i mogu raditi do devet mjeseci.

Način zapošljavanja na sezonskim poslovima

Već godinama njemački poslodavci zapošljavaju iste sezonske radnike. Poslodavci su njima zadovoljni i radne ugovore sklapaju s istom osobom. Međutim, u određenim razdobljima u godini postoji potražnja za novim radnicima.

Zainteresirani kandidati popunjavaju obrazac prijave koji je potrebno dostaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi/ispostavi prema mjestu prebivališta, savjetniku zaduženom za zapošljavanje u inozemstvu (informacija o savjetniku može se dobiti na info-pultu područne službe/ispostave).

Za sezonsko zapošljavanje ne raspisuje se natječaj, već je postupak slijedeći: ako Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pristigne ponuda za zapošljavanje od Savezne agencije za rad SR Njemačke, uz pristanak kandidata koji zadovoljava uvjete postavljene u ponudi, obrazac prijave dostavlja se Njemačkom Središnjem uredu za zapošljavanje u inozemstvu.

U daljnjem postupku selekcije kandidata poslodavac odlučuje kome će od kandidata ponuditi ugovor, o čemu kandidati budu obaviješteni od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

U finalnoj fazi ugovori iz Njemačkog Središnjeg ureda za zapošljavanje u inozemstvu pristižu u Hrvatski zavod za zapošljavanje, te se u Područnim službama uručuju osobno nositelju ugovora, uz obvezno predočenje putne isprave s navedenim prebivalištem na području Republike Hrvatske.

Veleposlanstvo SR Njemačke temeljem tog ugovora izdaje ulaznu radnu vizu za SR Njemačku.

Prosječna zarada sezonskih radnika:

Cijena satnice ovisi o području Njemačke u kojem osoba radi, kao i o vrsti posla koji obavlja. Bruto iznos plaće propisan je po satu i prigodom sklapanja ugovora provjerava ga njemački Ured za rad.

Socijalna prava sezonskih radnika:

Hrvatski sezonski radnici koji rade na području Njemačke u razdoblju do šest mjeseci osigurani su u sustavu njemačkoga socijalnog osiguranja (bolesničko, invalidsko, te osiguranje od nesretnog slučaja na radu). Poslodavac je u slučaju bolesti dužan radnika osigurati kod privatnih bolesničkih osiguranja. U suprotnom, poslodavac snosi puni financijski rizik u slučaju bolesti ili nesreće na poslu.

Koje uvjete smještaja trebaju osigurati poslodavci:

Poslodavac je dužan radnicima osigurati pristojan smještaj, kao i mogućnost korištenja sanitarne prostorije i mjesta kuhanja. Smještaj u šatorima i vozilima za stanovanje nije dopušten, osim u izuzetnim situacijama. Smještaj u prikolicama/vozilima za stanovanje, dopušten je samo na području sajmišne prodaje zbog neprestanog putvanja od jednoga do drugog mjesta.

Nakon dolaska na rad poslodavac je dužan poduzeti sljedeće korake: 

 • Prijaviti boravak radnika nadležnom uredu u mjestu rada
 • Ishoditi radnu dozvolu u njemačkom područnom uredu za rad
 • Odgovornom uredu za financije predočiti potvrdu o ograničenoj obvezi plaćanja poreza sezonskih radnika,
 • Kod odgovarajućeg bolesničkog osiguranja ishoditi broj osiguranja i iskaznicu socijalnog osiguranja radnika.

Što poslodavac ne smije činiti:

Poslodavac nema pravo zadržati sezonskog radnika na radu dulje od šest mjeseci godišnje. Svaki takav produženi boravak rad je bez radne dozvole i ne podliježe obvezama određenim međudržavnim sporazumom. Sezonski i pomoćni radnici na poljoprivrednim imanjima ne smiju obavljati druge djelatnosti na istim imanjima poput poslova tokara, zidara, soboslikara i sl.

U slučaju neizvršenja ugovorom dogovorenih uvjeta, kao i isplate plaće, radnik se mora obvezno još za trajanja svojeg boravka u Njemačkoj obratiti područnom uredu za rad u Njemačkoj, ili pismenim putem područnoj ili Središnjoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tko se može u SR Njemačkoj zaposliti kao sezonski radnik:

 • Hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.
 • Radnik ne smije biti mlađi od 18 godina, a poželjno je i da ne bude stariji od 45 godina
 • Mora biti zdrav i sposoban za rad.
 • Vrlo često poslodavac zahtijeva i iskustvo u djelatnosti (najčešće u poljoprivredi i ugostiteljstvu).

Radni uvjeti:

 • Radnik mora raditi najmanje 30 sati tjedno.
 • Ne smije biti zaposlen pod nepovoljnijim radnim uvjetima ili biti manje plaćen od njemačkog radnika na istim poslovima.
 • Od radnika se očekuje poštivanje svih ugovorom dogovorenih obveza.

Poželjno znanje njemačkog jezika:

Poželjno je znanje njemačkog jezika u svim djelatnostima. U slučaju da poslodavac zahtijeva znanje njemačkog jezika, o tome će se radnika unaprijed obavijestiti.

Poslodavci se obraćaju:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) der Bundesagentur für Arbeit, Team 412, 53107 Bonn, Telefon: ++ 49 (0) 228-713-1329, Telefax : ++49 (0) 228-620-3233, E-Mail: zav-saison@arbeitsagentur.de

Izvor: Profitiraj.hr

 

Aktualno

 • Država opet masovno zapošljava! Država opet masovno zapošljava!

  Natječaj je raspisan 30. studenog.

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje