Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Što je potrebno za rad u Njemačkoj…

18.07.2012.

Zanima vas koje uvjete morate ispunjavati za sezonski rad u Njemačkoj i kome se obratiti?

Što je potrebno za rad u Njemačkoj…

Ispred veleposlanstva Savezne Republike Njemačke ljudi u redovima čekaju kako bi predali zahtjev za radnu dozvolu u Njemačkoj.

Od 2009. do danas broj se svake godine povećava 15%. Trećina zahtjeva odnosi se na sezonske poslove, a druga trećina na detaširane radnike, većinom građevinske koji rade za hrvatske tvrtke u Njemačkoj. Ostali odlaze individualno. Zanimanja su različita, no uglavnom je riječ o pomoćnom osoblju za bolnice, a jedan broj stručnjaka odnosi se na industriju i gospodarstvo.

Zapošljavanje sezonske radne snage u SR Njemačkoj

Sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj ima prilično dugu tradiciju i zasniva se na Sporazumu o postupku zapošljavanja hrvatskih državljana u SR Njemačkoj sklopljenom između Republike Hrvatske i SR Njemačke kojim su uređena prava boravka i rada hrvatskih radnika u Njemačkoj.

Poslovi koji se nude sezonskim radnicima u SR Njemačkoj:

 • Poljoprivreda
 • Sadnja
 • Ratarstvo
 • Vrtlarstvo
 • Vinogradarstvo
 • Šumsko gospodarstvo
 • Prerada voća i povrća
 • Piljenje, struganje i impregnacija drveta
 • Hotelijerstvo i ugostiteljstvo
 • Područje zabave

Trajanje zaposlenja:

U kalendarskoj godini radnici mogu sezonski raditi najdulje šest mjeseci. Izuzetak su sezonski radnici koji se zapošljavaju u zabavnoj djelatnosti i mogu raditi do devet mjeseci.

Način zapošljavanja na sezonskim poslovima

Već godinama njemački poslodavci zapošljavaju iste sezonske radnike. Poslodavci su njima zadovoljni i radne ugovore sklapaju s istom osobom. Međutim, u određenim razdobljima u godini postoji potražnja za novim radnicima.

Zainteresirani kandidati popunjavaju obrazac prijave koji je potrebno dostaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi/ispostavi prema mjestu prebivališta, savjetniku zaduženom za zapošljavanje u inozemstvu (informacija o savjetniku može se dobiti na info-pultu područne službe/ispostave).

Za sezonsko zapošljavanje ne raspisuje se natječaj, već je postupak slijedeći: ako Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pristigne ponuda za zapošljavanje od Savezne agencije za rad SR Njemačke, uz pristanak kandidata koji zadovoljava uvjete postavljene u ponudi, obrazac prijave dostavlja se Njemačkom Središnjem uredu za zapošljavanje u inozemstvu.

U daljnjem postupku selekcije kandidata poslodavac odlučuje kome će od kandidata ponuditi ugovor, o čemu kandidati budu obaviješteni od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

U finalnoj fazi ugovori iz Njemačkog Središnjeg ureda za zapošljavanje u inozemstvu pristižu u Hrvatski zavod za zapošljavanje, te se u Područnim službama uručuju osobno nositelju ugovora, uz obvezno predočenje putne isprave s navedenim prebivalištem na području Republike Hrvatske.

Veleposlanstvo SR Njemačke temeljem tog ugovora izdaje ulaznu radnu vizu za SR Njemačku.

Prosječna zarada sezonskih radnika:

Cijena satnice ovisi o području Njemačke u kojem osoba radi, kao i o vrsti posla koji obavlja. Bruto iznos plaće propisan je po satu i prigodom sklapanja ugovora provjerava ga njemački Ured za rad.

Socijalna prava sezonskih radnika:

Hrvatski sezonski radnici koji rade na području Njemačke u razdoblju do šest mjeseci osigurani su u sustavu njemačkoga socijalnog osiguranja (bolesničko, invalidsko, te osiguranje od nesretnog slučaja na radu). Poslodavac je u slučaju bolesti dužan radnika osigurati kod privatnih bolesničkih osiguranja. U suprotnom, poslodavac snosi puni financijski rizik u slučaju bolesti ili nesreće na poslu.

Koje uvjete smještaja trebaju osigurati poslodavci:

Poslodavac je dužan radnicima osigurati pristojan smještaj, kao i mogućnost korištenja sanitarne prostorije i mjesta kuhanja. Smještaj u šatorima i vozilima za stanovanje nije dopušten, osim u izuzetnim situacijama. Smještaj u prikolicama/vozilima za stanovanje, dopušten je samo na području sajmišne prodaje zbog neprestanog putvanja od jednoga do drugog mjesta.

Nakon dolaska na rad poslodavac je dužan poduzeti sljedeće korake: 

 • Prijaviti boravak radnika nadležnom uredu u mjestu rada
 • Ishoditi radnu dozvolu u njemačkom područnom uredu za rad
 • Odgovornom uredu za financije predočiti potvrdu o ograničenoj obvezi plaćanja poreza sezonskih radnika,
 • Kod odgovarajućeg bolesničkog osiguranja ishoditi broj osiguranja i iskaznicu socijalnog osiguranja radnika.

Što poslodavac ne smije činiti:

Poslodavac nema pravo zadržati sezonskog radnika na radu dulje od šest mjeseci godišnje. Svaki takav produženi boravak rad je bez radne dozvole i ne podliježe obvezama određenim međudržavnim sporazumom. Sezonski i pomoćni radnici na poljoprivrednim imanjima ne smiju obavljati druge djelatnosti na istim imanjima poput poslova tokara, zidara, soboslikara i sl.

U slučaju neizvršenja ugovorom dogovorenih uvjeta, kao i isplate plaće, radnik se mora obvezno još za trajanja svojeg boravka u Njemačkoj obratiti područnom uredu za rad u Njemačkoj, ili pismenim putem područnoj ili Središnjoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tko se može u SR Njemačkoj zaposliti kao sezonski radnik:

 • Hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.
 • Radnik ne smije biti mlađi od 18 godina, a poželjno je i da ne bude stariji od 45 godina
 • Mora biti zdrav i sposoban za rad.
 • Vrlo često poslodavac zahtijeva i iskustvo u djelatnosti (najčešće u poljoprivredi i ugostiteljstvu).

Radni uvjeti:

 • Radnik mora raditi najmanje 30 sati tjedno.
 • Ne smije biti zaposlen pod nepovoljnijim radnim uvjetima ili biti manje plaćen od njemačkog radnika na istim poslovima.
 • Od radnika se očekuje poštivanje svih ugovorom dogovorenih obveza.

Poželjno znanje njemačkog jezika:

Poželjno je znanje njemačkog jezika u svim djelatnostima. U slučaju da poslodavac zahtijeva znanje njemačkog jezika, o tome će se radnika unaprijed obavijestiti.

Poslodavci se obraćaju:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) der Bundesagentur für Arbeit, Team 412, 53107 Bonn, Telefon: ++ 49 (0) 228-713-1329, Telefax : ++49 (0) 228-620-3233, E-Mail: zav-saison@arbeitsagentur.de

Izvor: Profitiraj.hr

 

Aktualno

 • Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu? Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu?

  Oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države.

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje