Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Omiljena valuta još je živa

19.09.2012.

Znate li da u Njemačkoj još uvijek cirkulira 13,2 milijarde maraka s kojima građani trguju?

Omiljena valuta još je živa

Iako je omiljena europska valuta otišla u mirovinu još davne 2002. godine (a neki su za njom plakali i više od samih Nijemaca), srpske Novosti donose vijest da je nadraža marka još uvijek živa i kruži po novčanicima.

Naime, u Njemačkoj je i dalje dozvoljeno plaćati starom njemačkom markom i metalnim pfeninzima. Novosti pišu kako čak 90% telefonskih govornica u Njemačkoj još uvijek prihvaća te kovanice.

Za razliku od ostalih europskih država koje su se odrekle svoje valute i prihvatile euro, Njemačka nikada nije stavila vremensku granicu kada više nije dozvoljeno koristiti staru valutu pa Nijemci i dalje dopuštaju da se nekadašnja valuta zamijeni po tečaju 1 euro za 1,95 maraka.

Kupovina markama moguća je u malim radnjama, ali i u nekim velikim lancima kao što je C&A koji mjesečno primi čak 150.000 maraka!

Stručnjaci procjenjuju kako trenutno u Njemačkoj cirkulira oko 13,2 milijarde maraca ili 6,75 milijardi eura, a za mnoge europske građane marka je još uvijek simbol valutne stabilnosti.

Izvor  i fotografija: Lider

Zanimljivosti

 • Prijavi kolegu koji nanosi štetu i dobit ćeš nagradu? Prijavi kolegu koji nanosi štetu i dobit ćeš nagradu?

  Nagradu od 50.000 eura mogu dobiti oni zaposlenici najveće slovenske banke koji kao "zviždači" prijave kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koji su neki već prozvali "unutarnjom policijom".

 • Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage! Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage!

  Nedostaje radne snage - električara, strojara, inženjera.

 • Obilježite Svjetski dan ljubaznosti :) Obilježite Svjetski dan ljubaznosti :)

  Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donešena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

 • Plaćaju mu 18.000 dolara da leži u krevetu Plaćaju mu 18.000 dolara da leži u krevetu

  Ostao je bez posla, a samo dan kasnije uslijedila je ponuda za novi. Nije siguran je li napravio dobru stvar kada ga je prihvatio.

 • Koliko vam država uzme na svakih 100 kuna Koliko vam država uzme na svakih 100 kuna

  Većina hrvatskih radnika svojom plaćom smatra isključivo neto iznos - novac kojeg doista dobiju za svoj rad, ali malo je onih koji znaju koliko je poslodavac morao platiti državi, odnosno koliko im je država novca uzela od plaće, jer taj novac nikad nisu ni vidjeli.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje