Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Omiljena valuta još je živa

19.09.2012.

Znate li da u Njemačkoj još uvijek cirkulira 13,2 milijarde maraka s kojima građani trguju?

Omiljena valuta još je živa

Iako je omiljena europska valuta otišla u mirovinu još davne 2002. godine (a neki su za njom plakali i više od samih Nijemaca), srpske Novosti donose vijest da je nadraža marka još uvijek živa i kruži po novčanicima.

Naime, u Njemačkoj je i dalje dozvoljeno plaćati starom njemačkom markom i metalnim pfeninzima. Novosti pišu kako čak 90% telefonskih govornica u Njemačkoj još uvijek prihvaća te kovanice.

Za razliku od ostalih europskih država koje su se odrekle svoje valute i prihvatile euro, Njemačka nikada nije stavila vremensku granicu kada više nije dozvoljeno koristiti staru valutu pa Nijemci i dalje dopuštaju da se nekadašnja valuta zamijeni po tečaju 1 euro za 1,95 maraka.

Kupovina markama moguća je u malim radnjama, ali i u nekim velikim lancima kao što je C&A koji mjesečno primi čak 150.000 maraka!

Stručnjaci procjenjuju kako trenutno u Njemačkoj cirkulira oko 13,2 milijarde maraca ili 6,75 milijardi eura, a za mnoge europske građane marka je još uvijek simbol valutne stabilnosti.

Izvor  i fotografija: Lider

Zanimljivosti

Preko 40.000 ljudi je saznalo koliko bi bili plaćeni. Zanima te plaća za određeni posao?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje