Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

20.09.2012.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom.

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

Dok u cijeloj Europi broj nezaposlenih raste, Austrija se bori s manjkom radnika, pokazuje istraživanje Privredne komore Austrije (PKA), prenosi Tanjug.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća, podvrgnuta istraživanju, imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom – dok će za svako peto radno mjesto nedostatat kandidat iz Austrije.

Već sada dvije trećine poduzeća s više od 20 zaposlenika ne mogu pokrivati sva radna mjesta, a postojećim austrijskim radnicima najviše nedostaju kvalifikacije i mobilnost.

Nedostaju ITjevci i radnici iz uslužnog sektora

Austrijskom gospodarstvu, prema podacima PKA, hitno su potrebni radnici iz tehničkih područja, posebice IT-a, ali i iz komunikacijskih tehnologija te uslužnog sektora.

"Generacija 60-tih godina, kada je zabilježen baby boom, polako napušta tržište rada, a broj učenika, ali i radnika je sve manji", naglašavaju demografi, te ističu kako  je Austriji potrebna ‘kultura dobrodošlice’ prema kvalificiranim imigrantima.

Poslovi ‘ispod časti’?

"Nećete pronaći mnogo Bečana koji rade u gastronomiji u Tirolu, zato tamo rade Nijemci iz istočne Njemačke", kritizirala je tajnica PKA Ana Maria Hochauser i dodala kako je potrebno poboljšati imidž zanatlija na domaćem tržištu rada jer je Austrijancima, kako tumači, ‘ispod časti’ raditi takve poslove.

PKA inzistira na poticajnim mjerama za nastavak rada u većoj starosnoj dobi te zahtijeva veću podršku ženama u svijetu zaposlenih.

Izvor: business.hr 

 

Aktualno

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

 • MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici! MAC stiže u Hrvatsku, već se traže zaposlenici!

  Orbico Beauty u Zagrebu početkom iduće godine otvara prvu hrvatsku trgovinu MAC-a - već se traže Makeup Artist (m/ž) i Retail Manager (m/ž).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje