Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

20.09.2012.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom.

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

Dok u cijeloj Europi broj nezaposlenih raste, Austrija se bori s manjkom radnika, pokazuje istraživanje Privredne komore Austrije (PKA), prenosi Tanjug.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća, podvrgnuta istraživanju, imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom – dok će za svako peto radno mjesto nedostatat kandidat iz Austrije.

Već sada dvije trećine poduzeća s više od 20 zaposlenika ne mogu pokrivati sva radna mjesta, a postojećim austrijskim radnicima najviše nedostaju kvalifikacije i mobilnost.

Nedostaju ITjevci i radnici iz uslužnog sektora

Austrijskom gospodarstvu, prema podacima PKA, hitno su potrebni radnici iz tehničkih područja, posebice IT-a, ali i iz komunikacijskih tehnologija te uslužnog sektora.

"Generacija 60-tih godina, kada je zabilježen baby boom, polako napušta tržište rada, a broj učenika, ali i radnika je sve manji", naglašavaju demografi, te ističu kako  je Austriji potrebna ‘kultura dobrodošlice’ prema kvalificiranim imigrantima.

Poslovi ‘ispod časti’?

"Nećete pronaći mnogo Bečana koji rade u gastronomiji u Tirolu, zato tamo rade Nijemci iz istočne Njemačke", kritizirala je tajnica PKA Ana Maria Hochauser i dodala kako je potrebno poboljšati imidž zanatlija na domaćem tržištu rada jer je Austrijancima, kako tumači, ‘ispod časti’ raditi takve poslove.

PKA inzistira na poticajnim mjerama za nastavak rada u većoj starosnoj dobi te zahtijeva veću podršku ženama u svijetu zaposlenih.

Izvor: business.hr 

 

Aktualno

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje