Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

20.09.2012.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom.

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

Dok u cijeloj Europi broj nezaposlenih raste, Austrija se bori s manjkom radnika, pokazuje istraživanje Privredne komore Austrije (PKA), prenosi Tanjug.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća, podvrgnuta istraživanju, imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom – dok će za svako peto radno mjesto nedostatat kandidat iz Austrije.

Već sada dvije trećine poduzeća s više od 20 zaposlenika ne mogu pokrivati sva radna mjesta, a postojećim austrijskim radnicima najviše nedostaju kvalifikacije i mobilnost.

Nedostaju ITjevci i radnici iz uslužnog sektora

Austrijskom gospodarstvu, prema podacima PKA, hitno su potrebni radnici iz tehničkih područja, posebice IT-a, ali i iz komunikacijskih tehnologija te uslužnog sektora.

"Generacija 60-tih godina, kada je zabilježen baby boom, polako napušta tržište rada, a broj učenika, ali i radnika je sve manji", naglašavaju demografi, te ističu kako  je Austriji potrebna ‘kultura dobrodošlice’ prema kvalificiranim imigrantima.

Poslovi ‘ispod časti’?

"Nećete pronaći mnogo Bečana koji rade u gastronomiji u Tirolu, zato tamo rade Nijemci iz istočne Njemačke", kritizirala je tajnica PKA Ana Maria Hochauser i dodala kako je potrebno poboljšati imidž zanatlija na domaćem tržištu rada jer je Austrijancima, kako tumači, ‘ispod časti’ raditi takve poslove.

PKA inzistira na poticajnim mjerama za nastavak rada u većoj starosnoj dobi te zahtijeva veću podršku ženama u svijetu zaposlenih.

Izvor: business.hr 

 

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje