Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Tečajeve stranih jezika pohađalo tri četvrtine ispitanika

25.01.2011.
 • Najviše ispitanika na edukacijama provelo više od pet godina
 • U većini slučajeva ispitanici su sami plaćali tečaj
 • Lokacija, termini i veličina grupe najvažniji pri odabiru škole
 • Najbolje škole, prema mišljenju ispitanika, Centar za strane jezike Vodnikova i Sova

U kojoj se mjeri pohađaju tečajevi stranih jezika, koje su škole stranih jezika najatraktivnije i koji su elementi tečajeva najvažniji pri odabiru škole? Na ta pitanja odgovorilo je gotovo 800 ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju portala EduCentar (www.EduCentar.net) provedenom tijekom prosinca 2010.

Čak tri četvrtine ispitanika do sada je pohađalo edukaciju iz stranih jezika. Najviše njih (24%) na edukacijama je provelo više od pet godina, odnosno 11 semestara. Svega godinu dana tečaj je pohađalo 20% ispitanika, a do dvije godine (četiri semestra) njih 19%.

U većini slučajeva ispitanici su sami plaćali tečaj (60%), a za 27% njih edukaciju je platila tvrtka u kojoj rade. Za polovicu ispitanika (49%) razlozi edukacije iz stranih jezika su kombinacija poslovnih i privatnih, za njih 43% samo privatni, a za njih 8% isključivo poslovne prirode.

Najviše ispitanika (40%) pohađalo je samo jednu školu stranih jezika. Njih 36% je tečaj pohađalo u dvije, a 17% u tri škole. Kao glavne razloge promjene škole navode cijenu tečaja (13%), termin tečaja (11%), te promjenu mjesta boravišta (11%). Zbog preporuke je školu promijenilo svega 10% ispitanika.

O tome u kojoj će školi pohađati tečaj najviše se ispitanika (41%) odlučuje neposredno prije početka tečaja. Trećina (32%) o tome razmišlja barem dva mjeseca prije početka tečaja, a 22% ispitanika tvrdi da o tome previše ne razmišljaju, već jednostavno znaju koju će školu upisati. Najviše ispitanika (73%) o ponudi škola stranih jezika informira se na Internet stranicama samih škola.

Pri odabiru škole stranih jezika ispitanicima su najvažniji lokacija održavanja tečajeva, veliki broj različitih termina i veličina grupa. Poznato ime škole bitno je svega 37% ispitanika, dok je upis tečaja u radnu knjižicu bitan za gotovo polovicu ispitanika (48%).

 

Koji su glavni razlozi iz kojih bi se odlučili na određenu školu stranih jezika?

 

Najboljom školom stranih jezika ispitanici procjenjuju Centar za strane jezike Vodnikova. Ta je škola najbolja za 13% ispitanika. Slijedi Sova za koju se odlučilo 12% ispitanika. Ispitanici su istaknuli i: Eureka Centar, Berlitz i Sokrat.

Nešto je više žena (80%) nego muškaraca (70%) pohađalo edukacije iz stranih jezika. Također, tečajeve su u većoj mjeri pohađali stariji ispitanici nego mlađi. Tako je strane jezike učilo 67% ispitanika u dobi do 25 godina, dok je takvih među ispitanicima od 26 do 30 godina 76%. Među ispitanicima u dobi od 36 do 40 godina, njih čak 83% pohađalo je tečajeve stranih jezika.

Edukacije iz stranih jezika u najvećoj su mjeri pohađali ispitanici iz Zagreba i okolice (82%) te Dalmacije (77%). U najmanjoj mjeri edukacije stranih jezika pohađali su ispitanici iz istočne (60%) te središnje (61%) Hrvatske.

Do sada su u najvećoj mjeri edukaciju iz stranih jezika pohađali ispitanici s visokom stručnom spremom (84%), dok je svega polovica ispitanika (58%) sa srednjom stručnom spremom pohađala edukaciju stranih jezika.

Objave za medije

 • Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege

  Plaća je bitna, ali nije i jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom. Portal MojPosao proveo je anketu na više od 1000 ispitanika i istražio što nam je najvažnije na radnom mjestu (osim plaće).

 • Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013. Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

  U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

 • Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu

  Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

 • 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem

  Imamo li dovoljno dana godišnjeg odmora, kako ga koristimo te uspijemo li 'napuniti' baterije, istražio je portal MojPosao na više od 400 ispitanika.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje