Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Darivanjem do poslovnog uspjeha

Darivajući poslovne partnere i suradnike ukazujete im zahvalnost za poslove koje ste zajedno obavili te ih ujedno potičete na nastavak poslovanja s vama i u sljedećoj godini.

Živimo u vrijeme bespoštedne konkurencije, ali pobjednik je onaj tko zna voditi bitku s dozom ljubavi. To je smisao davanja poklona poslovnim partnerima i suradnicima. Ukazujući im zahvalnost za poslove koje ste zajedno obavili ujedno ih potičete na nastavak poslovanja s vama i u idućoj godini. Izbor darova za partnere i suradnike kompliciran je, osobito u blagdanskom razdoblju.

Osoba u poduzeću zadužena za nabavku darova mora biti upućena u mnoge detalje i biti svjesna koliko ovisi o njenim odlukama. Svaki dar mora prenijeti željenu poruku, bilo o predodžbi o sebi koju želite stvoriti, o vašem stavu prema primatelju ili o značaju koji primatelj dara ima za vas. Kao i među poslovnim partnerima ili klijentima, i među darovima postoji hijerarhija, piše Ozren Podnar u Poslovnom dnevniku.

Razumljivo je da ćete posvetiti posebnu pažnju partnerima ili klijentima za koje očekujete da će više doprinijeti uspjehu vašeg biznisa. Da ne biste s darovima napravili grešku u koracima, usvojite pravila poslovnog darivanja. Prije svega, proučite politiku darivanja kompanije kojoj upućujete dar. Time ćete izbjeći moguću neugodnost ako djelatnici dotične kompanije ne smiju primati darove ili postoji ograničenje njihove vrijednosti.

Ne upućujte darove koji bi mogli narušiti primateljev ugled ili mu ometati radni dan. Poklon pozamašne vrijednosti poslovnom partneru usred pregovora mogao bi biti protumačen kao mito. Temeljito provjerite kako se pišu imena i funkcije primatelja, jer pogreške mogu upropastiti učinak dara. Popisujte darove koje šaljete zajedno s imenima primatelja, tako da iz godine u godinu ne dođe do ponavljanja.

Proučite propise i običaje koji vrijede u zemlji u kojoj djeluje kompanija ili iz koje potječe vlasnik. Šaljete li dar u inozemstvo, također provjerite kakvim carinama i porezima podliježe roba iz uvoza. Život menadžera je užurban i zahtijeva pokretljivost i brzu prilagodbu izazovima poslovanja.

Darovanje prestižnog ručnog ili stolnog sata dobar je potez, jer odražava vašu i primateljevu zajedničku svijest o okruženju u kojemu djelujete. Najnoviji elektronski uređaji među najboljim su darovima koje možete uručiti poslovnim partnerima. Svi tehnološki osviješteni profesionalci srdačno će prihvatiti takav dar. Stoga su iPadovi, iPodovi, Blackberryji, prijenosnici i druge višenamjenske i multimedijske spravice jamstvo zadovoljstva primatelja.

Neke se kompanije vole držati klasičnih poslovnih darova. Olovke, nalivpera i drugi uredski pribor, kao i košarice s poklonima dobri su primjeri klasičnih poslovnih darova. Mnoge kompanije daju odjevne predmete poput majica ili šešira s otisnutim nazivom i logotipom. Takvi su brendirani proizvodi u redu, ali ponekad je poželjno malo više kreativnog razmišljanja za pripremu pogodnog dara.

I zaposlenici su vaši poslovni partneri s kojima valja njegovati odnos. Proslavite blagdane i podignite moral darovima za cijeli ured – biljke za predsoblje, cvjetne aranžmane za sobu za sastanke ili košarice s gurmanskim jelima za blagdanski domjenak. Za kolege iz ureda pogodan je poklon album za fotografije. Ako ste tijekom godine imali promocije i domjenke, vjerojatno su fotoaparati bili aktivni pa je napravljeno mnogo krasnih fotografija. Personalizirani dar u obliku albuma sa slikama podsjetit će kolegu na ugodne trenutke provedene u uredu.

Ostali su karakteristični blagdanski darovi knjige, slike, vino, kožna oprema i sportski rekviziti. Uručujete li darove većem broju suradnika iz godine u godinu, izbjegnite predvidljivost tako što ćete daru utisnuti osobnu notu i prilagoditi ga primatelju. Bilo da dajete klasične ili jedinstvene poklone, posredstvom njih možete svojoj kompaniji priskrbiti pozornost i porast prodaje. Važno je da dar učinite osobnim i značajnim za onoga kome je namijenjen.

Darivanje preko državnih i kulturnih granica osjetljivo je područje, jer je u nekim sredinama dar očekivana društvena gesta, dok se u drugima doživljava mitom. Poznavanje smjernica za darivanje u pojedinoj zemlji ili kulturi uvećat će vam izglede za uspješno poslovanje. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

HR za profesionalce

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more