Share
Tweet
Share
Send to friend

Mirovine iz II. stupa manje za 500 kuna

Zbog malih mirovina Savez samostalnih sindikata Hrvatske će ovih dana premijeru uputiti zahtjev s cjelovitom mirovinskom reformom

Oko 300.000 građana dobrovoljno je počelo uplaćivati štednju u II. mirovinski stup u trenutku kada su bili u dobi između 40 i 50 godina. Danas, kada odlaze u mirovinu, čeka ih u prosječni iznos od samo sedamdesetak kuna iz drugog stupa.

Primjer jedne umirovljenice iz Zagreba jasno to i pokazuje. Njezina mirovina iznosi 1728,94 kune, od čega 70 kuna iz II. stupa. Da se kojim slučajem nije odlučila uplaćivati u II. stup, mirovina bi joj iznosila 2247,03 kune, od čega 477,97 kao dodatak na mirovinu. Dakle, ulaskom u II. stup umirovljenica je oštećena za nešto više od 500 kuna.

Vlada protiv
U Vladi smatraju da se trenutni problemi umirovljenika ne mogu riješiti, budući da su radnici dragovoljno ušli u II. stup.

Stoga će Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ovih dana uputiti zahtjev premijeru Ivi Sanaderu s cjelovitom mirovinskom reformom. Jedna od najvažnijih točaka ticat će se umirovljenika koji su dragovoljno uplaćivali u II. mirovinski stup.

Zahtjevi sindikata
"Tražit ćemo da se svim tim ljudima omogući prebacivanje uplaćena novca u prvi mirovinski stup, tzv. stup generacijske solidarnosti. Na taj bi način oni dobili pravo na dodatak za tzv. nove umirovljenike i mirovine bi im znatno porasle u odnosu na iznos koji danas primaju", objasnila je predsjednica SSSH Ana Knežević.

Potpora umirovljenika
"U ovom poslu sindikat može računati na potporu Hrvatske stranke umirovljenika", istaknuo je njezin predsjednik Silvano Hrelja.

Hrelja napominje da osim prebacivanja novca u stup generacijske solidarnosti postoji još jedno prihvatljivo rješenje. "Umirovljenicima koji primaju mirovinu iz II. stupa može se izračunati iznos dodatka za tzv. nove umirovljenike za razdoblje prije stupanja u drugi stup. Na taj način mirovina bi im se znatno povećala", zaključio je Hrelja.(D.P.)

Izvor:
Vecernji.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.