Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o božićnicama 2010.

Istraživanje je proveo (www.MojPosao.net) tijekom studenog 2010. godine na više od 1.000 ispitanika.

1. Očekivanja zaposlenika za aktualnu godinu

Iz godine u godinu, očekivanja vezana za božićnicu sve su manja. Ove godine manje od polovice, odnosno tek 43% ispitanika očekuje božićnicu, što je za čak 8% manje nego prošle godine. Među ispitanicima koji ove godine očekuju božićnicu velika većina (81%) očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 1.572 kune, što je za 134 kune više nego prošle godine. Bon očekuje 36% ispitanika (više nego u 2009. godini kada ga je očekivalo 27% i u 2008. godini kada ga je očekivalo 29% ispitanika) i to u prosječnom iznosu od 738 kuna. Poklon pakete ove godine očekuje svega 8% ispitanika.

U najvećoj mjeri ove godine božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64%) i zaposleni u stranim institucijama (53%). U tvrtkama u državnom vlasništvu božićnicu očekuje 40% zaposlenika, a u državnim institucijama najmanji broj, svega četvrtina (25%) što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu kad ih je isto očekivalo 68%. U 'zlatnoj sredini' su zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu gdje božićnicu očekuje 42% zaposlenika. Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (s više od 200 zaposlenih), njih polovica (50%). Regionalne razlike ove godine nisu toliko izražene - ispitanici iz svih regija podjednako (ne) očekuju božićnicu. Ipak su po pitanju božićnice nešto optimističniji ispitanici iz Dalmacije te iz Istre i s Kvarnera.
 

2. Tko je dobio božićnicu u 2009. godini i u kojem iznosu?

Prošle je godine božićnicu dobilo 68% sudionika istraživanja, što je 1% manje nego 2008. godine. Ispitanicima, koji su prošle godine dobili božićnicu, poslodavci su je u najvećoj mjeri isplaćivali u novcu (84%) i to u prosjeku 1.442 kune. 29% ispitanika dobilo je bon za kupovinu, a vrijednost bona prosječno je iznosila 657 kuna. Umjesto novca, 7% ispitanika dobilo je poklon, pri čemu su najčešći bili prehrambeni poklon paketi te razni proizvodi tvrtke. U najvećoj su mjeri božićnicu dobili ispitanici zaposleni u državnim institucijama, njih 87% te zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu, njih 81%. U najmanjoj mjeri božićnicu su dobili zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (57%).
 

3. Koliko su realna očekivanja vezana za božićnice?

Svake godine sve veći broj ispitanika smatra da je božićnica isključivo dobra volja poslodavca, a ne pravo zaposlenika. Ove će godine 47% ispitanika zamjeriti poslodavcu ako ne isplati božićnicu koju smatraju svojim pravom, a 53% smatra da će božićnica biti isplaćena ovisno o poslovnim rezultatima. Ispitanici smatraju kako bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1.946 kuna što je za 24% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine. Božićnica koju ispitanici smatraju adekvatnom, ove je godine 3% niža od božićnice koju su prošle godine smatrali odgovarajućom, što je posljedica je trenutne gospodarske situacije. Uspoređujući visine iznosa očekivanih i dobivenih božićnica za 2007.,2008. i 2009. godinu., može se uočiti da se ti iznosi značajno ne razlikuju. Prošle godine ispitanici su očekivali božićnicu u visini 1.438 kuna, a dobili su 4 kune višu božićnicu. Na temelju toga se može zaključiti da su očekivanja zaposlenika vezana za visinu božićnice realna.
 

4. Trinaesta plaća još uvijek rijetkost

Najviše ispitanika prošle je godine dobila samo božićnicu (47%), dok je božićnicu i trinaestu plaću dobilo svega 7% ispitanika. Trinaestu plaću umjesto božićnice dobilo je samo 1% ispitanika, a 45% ispitanika nije dobilo niti jedno niti drugo.

Od ispitanika koji su prošle godine dobili božićnicu, samo je njih 6% izjavilo kako im je plaća u siječnju bila umanjena za iznos božićnice.
 

5. Božićni pokloni za djecu

Među ispitanicima koji imaju maloljetno dijete, bez poklona za njega prošle godine je ostala čak polovica ispitanika (50%), što je ipak 12% manje nego 2008. godine kada 62% ispitanika nije dobilo poklon za maloljetno dijete. Među 38% ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, njih 91% dobilo je novac ili novčani bon, i to prosječno 497 kuna po djetetu, dok je 18% njih dobilo poklon paket.

Download cijelog teksta (pdf)

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.