Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o najboljim poslodavcima 2011.

Svečana dodjela nagrada za najbolje poslodavce i najbolje prakse s područja upravljanja ljudskim potencijalima za 2011. održana je u srijedu, 1. lipnja, u hotelu The Regent Esplanade Zagreb.

Najboljim poslodavcima nagrade su dodijeljene na temelju rezultata Istraživanja o najboljim poslodavcima, koje je portal MojPosao (www.MojPosao.net) proveo između veljače i svibnja 2011., među gotovo 3.000 zaposlenika iz 31 tvrtke koje su u dobrovoljno sudjelovale u istraživanju.

Cilj istraživanja, koje je provedeno petu godinu za redom, bio je saznati u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj, a na temelju iskustva i percepcije samih zaposlenika.

Za potrebe istraživanja korišten je upitnik kojim se procjenjuje organizacijska klima i zadovoljstvo zaposlenika. Upitnik se sastoji od 50 ključnih tvrdnji iz šest područja istraživanja: strategija i vodstvo; rad, motivacija i nagrađivanje; usavršavanje i razvoj; međuljudski odnosi; lojalnost trenutnom poslodavcu i doživljaj sigurnosti posla.

Zaposlenici su određivali stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom ocjenama od 1 do 5, a prosjekom ocjena za svako područje istraživanja dobivena je ocjena pojedine tvrtke. Usporedbom ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju dobiven je poredak najboljih poslodavaca u 2011. godini.

Najbolji poslodavci u kategoriji velikih tvrtki (s 200 ili više zaposlenih) za 2011. godinu su:

  1. dm-drogerie markt d.o.o.
  2. Holcim Hrvatska d.o.o.
  3. Allianz Zagreb d.d.

Najbolji poslodavci u kategoriji srednjih tvrtki (s više od 50 i manje od 200 zaposlenih) za 2011. godinu su:

  1. DHL International d.o.o.
  2. Kožul d.o.o.
  3. Roche d.o.o.

Najbolji poslodavci u kategoriji malih tvrtki (s više od 20 i manje od 50 zaposlenih) za 2011. godinu su:

  1. Lječilište Veli Lošinj
  2. Merck d.o.o.
  3. Trilix d.o.o.

Kod svih tvrtki, bez obzira na veličinu, najbolje ocijenjena je kategorija 'Međuljudski odnosi', dok su slabije ocijenjene kategorije 'Doživljaj sigurnosti posla' te 'Lojalnost' što je i razumljivo s obzirom da je zbog općenite gospodarske situacije smanjen osjećaj sigurnosti radnog mjesta.

Najbolji poslodavci kod velikih tvrtki najviše odskaču od prosjeka u kategoriji 'Usavršavanje i razvoj', dok najbolji poslodavci kod srednjih tvrtki od prosjeka najviše odskaču u kategoriji 'Lojalnost'. Top tri male tvrtke od ostatka odskaču također u kategoriji 'Usavršavanje i razvoj'.

Osim nagrada za najbolje poslodavce, dodijeljene su i nagrade trima tvrtkama koje primjenjuju najbolje HR prakse, odnosno koje su realizirale uspješne projekte s područja upravljanja ljudskim potencijalima. Te tvrtke ostvaruju zavidnu razinu u upravljanju ljudskim potencijalima, potiču razvoj, osiguravaju priliku za učenje i služe kao primjer drugima.

Kriteriji prema kojima je peteročlana komisija koju su sačinjavali stručnjaci s područja ljudskih potencijala i poslovnog svijeta ocjenjivala najbolje HR prakse su: davanje dodatne vrijednosti organizaciji (mjerljivi poslovni uspjeh); uspješno ostvarenje cilja projekta; originalnost, inovativnost, kao i pravovremenost samog projekta; udio zaposlenika obuhvaćenih projektom i utjecaj na njih; uloga i razvoj HR funkcije u organizaciji

Dobitnici nagrade za Najbolje HR prakse za 2011. godinu su:

  1. Holcim Hrvatska d.o.o. za projekt 'Mahovina'
  2. Hrvatska pošta d.d. za projekt 'Poboljšanje organizacijske klime u Hrvatskoj pošti'
  3. Sunce Koncern d.d.  za projekt 'Praćenjem radne uspješnosti do ostvarenja vizije i misije Sunce Koncerna'

Svečanim dodjelama nagrada prethodila su izlaganja: „Učenje i razvoj kao preduvjet uspjeha” gđe. Katerine Lapshynove, Direktorice ljudskih resursa za Adriatic regiju Japan Tobacco International, te „Upravljanje učinkom - spas ili prokletstvo“

gđe. Mojce Domiter, Izvršne direktorice ljudskih resursa Atlantic Grupe.

Projekte Najbolji poslodavci i Najbolje HR prakse za 2011. godinu MojPosao je proveo u suradnji sa stručnim partnerom Selectio d.o.o., edukacijskim partnerom Cotrugli Business School i medijskim partnerima Liderom i business.hr-om.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.