Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvati regionalni pesimisti, Srbi očekuju povišicu unatoč krizi

Regionalno istraživanje o stanju na tržištu rada pokazalo je da Hrvati i dalje 'dežuraju' u pesimizmu dok svaki treći Srbin očekuje povišicu. No, hrvatski ispitanici koji se školuju najviše vjeruju da će im u pronalasku posla pomoći iskustvo i znanje.

Hrvati regionalni pesimisti, Srbi očekuju povišicu unatoč krizi

Bojimo li se otkaza, kako tražimo posao i koliko nam je važna karijera pokazalo je najnovije istraživanje o stanju na tržištu rada u regiji  tijekom 2. Virtualni dan karijera i znanja.  MojPosao je proveo istraživanje na 1.300 ispitanika u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini (Posao.ba) i Srbiji (Infostud.com).

Kriza je najviše utjecala na smanjenje plaća

Svega 10% zaposlenih ispitanika iz Hrvatske tvrdi kako gospodarska kriza nije utjecala na poslovanje tvrtke. U Srbiji je taj postotak (12%), dok u Bosni i Hercegovini krizu nije osjetilo samo 8% ispitanika.

Kriza se prvenstveno odrazila na smanjenje plaća kažu ispitanici iz Hrvatske (38%). Dodatnih 37% ispitanika izjavilo je kako je bilo i otpuštanja radnika, dok ih je 34% potvrdilo da je bilo zaustavljeno novo zapošljavanje.  3% ispitanika radilo je u tvrtki koja je zatvorena uslijed gospodarske krize.

Do najvećeg otpuštanja radnika došlo je u Srbiji: gotovo polovica ispitanika (43%) izjavila kako je ovo bi najčešći način borbe s krizom. Za razliku od njih, najmanje otpuštanja bilo je u Bosni i Hercegovini (29%).

Unatoč najtežoj krizi, svaki treći Srbin očekuje povišicu

Ispitanici iz Hrvatske su još uvijek najviše zabrinuti za svoje radno mjesto (48%). Nešto su sigurniji  ispitanici iz Bosne i Hercegovine (44%) i Srbije (44%).

Tako ispitanici iz Hrvatske u najmanjoj mjeri očekuju povišicu (17%) i napredovanje (28%). Najoptimističniji su ispitanici iz Srbije koji najviše očekuju povišicu (30%), ali i napredovanje (38%).

Kada je riječ o promjeni posla, najviše su joj skloni ispitanici iz Srbije, njih čak 69%, a Bosna i Hercegovina je u 'zlatnoj sredini' s 56% ispitanika. Polovica ispitanika u Hrvatskoj  trenutno nije spremno promijeniti posao (49%).

Kada bi mogli raditi za svog idealnog poslodavca,  gotovo trećina ispitanika iz sve tri zemlje odabrala bi privatnog stranog vlasnika dok je država poslodavac najmanje poželjna u Hrvatskoj (18%).

Većina nezaposlenih u regiji radila bi bilo kakav posao

Uzroci nezaposlenosti u sve tri zemlje unatrag godinu dana su ostali isti. U Hrvatskoj je 38% ispitanika nezaposleno je jer nisu pronašli posao nakon završetka školovanja, četvrtina (24%) je ostala bez posla uslijed krize, dok petini ispitanika (24%) nije produžen ugovor na određeno. 

U susjednim zemljama razlozi nezaposlenosti su isti, ali je veći udio ispitanika koji nakon završenog školovanja nisu mogli pronaći posao (49% u Bosni i Hercegovini te 42% u Srbiji).

U Hrvatskoj je najviše ispitanika (25%) nezaposleno od šest mjeseci do godinu dana. Ista situacija je u Srbiji, dok je u Bosni i Hercegovini najviše ispitanika nezaposleno do tri mjeseca, njih 24%.

Prema odgovorima 64% ispitanika, Hrvati bi ponajviše radili bilo kakav posao, 62% ispitanika iz Srbije istog je mišljenja, dok je u  Bosni i Hercegovini riječ o 59% ispitanika.

Većina ispitanika u regiji o slobodnim radnim mjestima informira se na specijaliziranim internetskim stranicama.

Trećina Hrvata vjeruje da će pronaći posao do kraja godine, isto vrijedi za 44% Srba

Ispitanici iz sve tri zemlje slažu se da je mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja najvažniji element pri odabiru radnog mjesta. U sve tri države drugi najvažniji faktor u odabiru posla je sigurnost radnog mjesta, a za prosječno trećinu nezaposlenih ispitanika novac nije najvažniji element. 

Stavovi ispitanika o tome što je važno za pronalazak posla ne razlikuju se obzirom na zemlju iz koje dolaze. Veza za posao je na prvom mjestu svim ispitanicima – izjavilo je to 73% ispitanika iz Srbije, 71% iz Bosne i Hercegovine i  70% iz Hrvatske.

I ove godine  najviše ispitanika (44%) iz Srbije vjeruje u pronalazak posla do kraja godine. Hrvati su najpesimističniji s 33%.

Većina ispitanika iz sve tri zemlje spremna je volontirati ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja – 90% ispitanika iz BiH, 88% iz Hrvatske i 86% iz Srbije.

Hrvatski studenti optimistični po pitanju pronalaska posla

Među osobama koje se još uvijek školuju, u pronalazak posla u roku jednog do tri mjeseca najviše vjeruju hrvatski ispitanici, njih 34%. Po optimizmu slijede ispitanici iz Srbije (30%), pa Bosne i Hercegovine (26%).

Gotovo polovica ispitanika iz Hrvatske (47%) smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla još za vrijeme školovanja. Najviše ispitanika iz Bosne i Hercegovine (51%) i Srbije (53%) smatra da je najbolje vrijeme za traženje stalnog posla nakon završetka školovanja.

Dok ispitanici iz Hrvatske vjeruju kako je za pronalazak posla najvažnije znanje i vještine (62%), ispitanici iz Srbije vjeruju kako se posao osim s iskustvom (60%), najlakše pronalazi preko veze (58%). Ispitanici iz Bosne i Hercegovine smatraju da je iskustvo (57%) podjednako važno kao i znanje i vještine (57%).

Svim ispitanicima na budućem radnom mjestu najvažniji su međuljudski odnosi. Karijera je prioritet ispitanicima iz Bosne i Hercegovine (43%) dok tek 29% Hrvata uvrštava karijeru među bitne životne ciljeve.

Pogledajte cijeli tekst

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.