Share
Tweet
Share
Send to friend

Ne odgovarate na prijave za posao? Ugrožavate poslovanje i imidž tvrtke, ali i priljev novih talenata!

Na koliko se oglasa za posao u prosjeku prijavljuju tražitelji posla u Hrvatskoj, tko je najaktivniji te imaju li poslodavci kulturu odgovaranja na zamolbe, istražio je portal MojPosao u nedavnom istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 750 ispitanika.

Ne odgovarate na prijave za posao? Ugrožavate poslovanje i imidž tvrtke, ali i priljev novih talenata!

Gotovo svi ispitanici (98%) u proteklih su se godinu dana prijavljivali na oglase za posao.

Najviše prijava šalju nezaposleni iz Zagreba i okolice

Trećina ispitanika (29%) je u godini dana poslala do 10 prijava, 26% ih se prijavilo na 31 do 70 oglasa, a 23% ispitanika na 11 do 30 oglasa. Na više od 100 oglasa prijavilo se 13% ispitanika, dok ih se 7% prijavilo na 71 do 100 oglasa.

Očekivano, zaposleni ispitanici prijavljivali su se na manji broj oglasa od nezaposlenih. Najveći broj prijavljivao se na do 10 oglasa godišnje (43%), dok je na isti broj oglasa svoju prijavu poslalo 23% nezaposlenih. Ispitanici koji se još školuju su 'u sredini' po pitanju broja prijava – njih 30% se prijavilo na maksimalno 10 oglasa u godini dana.

Prema broju poslanih prijava u proteklih godini dana, najaktivniji su ispitanici iz Zagreba i okolice - na više od 100 natječaja godišnje prijavilo se 17% ispitanika iz Zagreba i okolice. Slijede ih ispitanici iz Sjeverne Hrvatske (16%), zatim iz Središnje Hrvatske (12%), dok je isto učinilo 9% ispitanika iz Dalmacije i 9% iz Istočne Hrvatske te 8% ispitanika s područja Istre i Kvarnera.

Suprotno očekivanjima, većina ispitanika (65%) navodi da je primila povratnu informaciju na barem jednu poslanu prijavu. Najviše ispitanika (52%) odgovor je dobilo na četvrtinu poslanih prijava, dok je na polovicu prijava odgovor primilo svega 4% ispitanika. Na oko ¾ prijava odgovor je dobilo 2% ispitanika, dok je na gotovo sve prijave povratnu informaciju zaprimilo njih 3%. Koliko im je poslodavaca odgovorilo na poslanu prijavu ne zna 4% ispitanika.

Neodgovaranjem na zamolbe, tvrtka odbija nove kupce

Koliko je za poslodavce bitno slanje povratne informacije na primljene prijave govori podatak da se čak 53% ispitanika više neće prijavljivati na natječaje tvrtke od koje nisu primili odgovor. Petina ispitanika (21%) ne zna kako bi postupila u toj situaciji, dok će se njih 26% nastaviti prijavljivati na natječaje tvrtke.

Gotovo polovica ispitanika (49%) savjetovat će svojim prijateljima da se ne prijavljuju na natječaj tvrtke od koje nisu primili odgovor na poslanu prijavu, dok njih 39% ipak to neće učiniti. Stav o tome nema 12% ispitanika.

Utjecaj imidža poslodavca na prodaju proizvode/ usluge tvrtke također nije zanemariv. Više od četvrtine ispitanika (28%) savjetovati će prijatelje da ne kupuju proizvode tvrtke od koje nisu primili odgovor.

Više od polovice ispitanika (52%) negativno će pričati o poslodavcu od kojeg nisu primili odgovor, dok njih 35% tvrdi da to neće činiti, a 13% ispitanika ne zna kako bi se ponašalo u toj situaciji.

Danas se informacije najbrže šire društvenim mrežama, a upravo trećina ispitanika (33%) navodi da će negativno komentirati tvrtku od koje nije dobila odgovor na prijavu. Polovica ispitanika (52%) navodi da to ipak neće činiti, dok 15% ne zna kako bi postupilo u toj situaciji.

Istraživanje pokazuje kako informacije o potencijalnom poslodavcu na forumima i društvenim mrežama čine razliku pri prijavljivanju na natječaj tvrtke. Polovica ispitanika (50%) navodi da bi se prijavila na oglas bez obzira na komentare, dok ih se 49% ne bi prijavilo na natječaj tvrtke o kojoj se negativno priča na internetu. Na ovo pitanje 1% ispitanika nije moglo dati odgovor jer se ne prijavljuju na natječaje.

Ispitanici koji se školuju 'najosjetljiviji' su na negativne komentare o potencijalnom poslodavcu – tek nešto više od trećine ispitanika (35%) prijavilo bi se natječaj bez obzira na (loše) komentare. Za tvrtke koje 'računaju' na mlade talente ovo može biti indikativan podatak.

Zanimljivo je da su muškarci kritičniji od žena kada im potencijalni poslodavac ne odgovori na prijavu za posao.

Čak 61% muškaraca će prijateljima savjetovati da se ne javljaju na natječaja tvrtke od koje nisu primili odgovor, dok će isto učiniti 44% žena. Ujedno, 40% muškaraca savjetovati će prijateljima da ne kupuju proizvode tvrtke od koje nisu primili odgovor (dok to isto navodi 24% žena), a čak 62% muškaraca negativno će pričati o tvrtki s obitelji i prijateljima (što će učiniti 49% žena).

Na društvenim mrežama će 49% muškaraca i znatno manje - 26% žena negativno komentirati tvrtku od koje nisu dobili odgovor.

Tražiteljima posla najbitnije jasno navedeni uvjeti natječaja

Istraživanje pokazuje da su ispitanicima u oglasu najbitniji jasno navedeni uvjeti za prijavu na radno mjesto – ta je stavka od mogućih 5 ocijenjena s prosječnom ocjenom  od 4,66. Drugi bitan element je jasan naziv radne pozicije (prosječna ocjena: 4,52), a zatim gramatički ispravno napisan oglas (prosječna ocjena: 4,11). Ispitanicima je najmanje bitno da je oglas na hrvatskom jeziku (prosječna ocjena: 3,35).

Ispitanicima s nižim stupnjem obrazovanja važnije da je oglas na hrvatskom jeziku (3,74) nego što je to visokoobrazovanim ispitanicima (2,81).

S druge strane, ispitanicima s visokom stručnom spremom vrlo je važno da je oglas gramatički ispravan (4,23), dok ispitanici sa srednjom stručnom spremom za tu stavku daju prosječnu ocjenu 3,96.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.