Share
Tweet
Share
Send to friend

Intervju s Ankom Cvitanović Jovanić, Pomoćnicom direktorice HEP Opskrbe

Godine staža u kompaniji: 21 godina u HEP grupi, 3 godine u HEP Opskrbi

Intervju s Ankom Cvitanović Jovanić, Pomoćnicom direktorice HEP Opskrbe

Ukratko razvoj karijere unutar organizacije: Karijeru započinje 1997. godine kao pripravnik u Službi za ekonomske poslove u HEP Operatoru distribucijskog sustava na poslovima vezanim uz kontroling, računovodstvo i unaprjeđenje poslovnih procesa. Nakon toga od 2009. godine radila u Sektoru kontrolinga HEP-a d.d. na poslovima vođenja korporativnog planiranja i izvještavanja te na poziciji direktora Sektora kontrolinga HEP-a d,d, a 2015. godine preuzela mjesto Pomoćnice direktorice HEP Opskrbe.

Molimo, predstavite svoju tvrtku s nekoliko uvodnih informacija o HEP Opskrbi:

HEP Opskrba tvrtka je u sastavu HEP grupe osnovana 2003. godine. Osim u Hrvatskoj, prisutna je i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji te je vodeći opskrbljivač na tržištu električne energije.

Više od 86.000 kupaca prepoznalo je HEP Opskrbu kao pouzdanog opskrbljivača koji na tržištu nudi najbolji omjer cijene i kvalitete pružene usluge. Uz dugogodišnje iskustvo i stručne i motivirane zaposlenike, posebnu važnost dajemo poticanju korištenja električne energije iz obnovljivih.

Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose njihovom ostvarenju?

Misijaje pružiti kupcima kvalitetnu i pouzdanu uslugu opskrbe energijom, a vizija je biti vodeći opskrbljivač u regiji.

U HEP Opskrbi kontinuirano razvijamo najbolje prakse upravljanja ljudskim potencijalima i ulažemo u razvoj kompetencija svojih radnika koji su naša najveća vrijednost i konkurentna prednost u sve izazovnijim uvjetima poslovanja na otvorenom tržištu. Podržavanjem cjeloživotnog obrazovanja svojih radnika ulažemo u razvoj njihovih specijalističkih znanja i vještina potrebnih za ostvarivanje misije i vizije naše tvrtke.

HEP Opskrba se u projekt Poslodavac Partner uključila ove godine po prvi puta i uspješno zadovoljila visoke standarde izvrsnosti u području upravljanja zaposlenicima. U čemu prepoznajete vrijednost Certifikata Poslodavac Partner koji ste stekli?

Vrijednost Certifikata prvenstveno prepoznajemo kroz potvrdu naših temeljnih vrijednosti društva i zaposlenika. Ujedno, kao vodeći opskrbljivač električnom energijom na tržištu RH, smatramo to potvrdom kvalitete u upravljanju procesima, a prvenstveno putem kompetentnih i motiviranih zaposlenika. Usmjeravanje u daljnjem razvoju funkcije ljudskih potencijala temeljem preporuka certifikatora i kontinuirano unaprjeđenje poslovanja na zadovoljstvo naših partnera, jedan je od važnih poslovnih ciljeva društva. Iznimno nam je drago da smo se dobivanjem ovog Certifikata našli u društvu organizacija koje prednjače u praksi dobrog odnosa prema svojim zaposlenicima, a koji su, gotovo svi, ujedno i naši cijenjeni kupci.

Koji su bili ključni HR projekti provedeni u posljednjem periodu u Vašoj organizaciji?

Uvođenje Sustava upravljanja radnim učinkom i nagrađivanje radnika je projekt na kojem smo, u suradnji sa sektorima HEP-a d.d., intenzivno radili posljednje 3 godine. Uvođenjem funkcionalnog i što objektivnijeg sustava praćenja radnog učinka težilo se stvaranju uvjeta koji omogućava nagrađivanje radnika prema ostvarenom učinku, odnosno postignutim individualnim i organizacijskim poslovnim te razvojnim rezultatima. Uspješno funkcioniranje sustava je omogućilo transparentnost u planiranju i praćenju učinka radnika te razvoj organizacijske kulture usmjerene na postizanje rezultata i kupce što je ključni preduvjet budućeg uspješnog poslovanja Društva.

Projekt je ujedno i „pilot projekt“ unutar HEP grupe te će temeljem iskustava stečenih u implementaciji projekta isti postupno biti implementiran i u ostale organizacijske dijelove HEP grupe.

Imate velika ulaganja u edukaciju svojih zaposlenika. U koje edukacije najviše ulažete i zašto?

Tijekom 2017.godine održano je više od 130 seminara, stručnih usavršavanja iz područja odnosa s kupcima, pravne i informatičke edukacije, komunikacijske vještine, upravljanje stresom, upravljanje reklamacijama, vođenje projekata, cost-benefit analize, javne nabave... Prvenstveno ulažemo u edukacije koje omogućavaju stručni i osobni razvoj zaposlenika, koji uz primjenu naučenog osiguravaju ispunjavanje strateških i operativnih ciljeva društva te svojih osobnih ciljeva.

Koji su glavni motivacijski faktori za zaposlenike u Vašoj branši i zbog čega je Vaša kompanija tako privlačna stručnjacima iz ove branše?

Glavni motivacijski faktor svakako je činjenica da smo vodeća energetska tvrtka u RH koja omogućava usavršavanje i razvoj zaposlenika u područjima interesa i potreba organizacije. Jedan od motivacijskih faktora svakako je i sigurnost koju pružamo, ali i mogućnost napredovanja i nagrađivanja ovisno o rezultatima poslovanja. Uključenost zaposlenika u razvoj novih aplikativnih rješenja i inovativnih proizvoda,   također je jedan od vrlo bitnih prednosti rada u HEP Opskrbi.

Održivost i društveno odgovorno poslovanje postali su neizostavni aspekt poslovanja u 21. stoljeću. Na koji način osiguravate isto u Vašoj organizaciji?

HEP Opskrba, dobitnica nagrade Greenovation, za najbolji ukupni program zelenog gospodarstva, prepoznaje vrijednost očuvanja prirode i u svom poslovanju odlučila se za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i prodaju električne energije iz obnovljivih izvora putem proizvoda ZelEn. Sredstva od prodaje proizvoda ZelEn prikupljaju u fond iz kojeg se realiziraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti i to za potrebe ustanova koje skrbe za socijalno osjetljive kategorije stanovništva. Ukupno je realizirano šest projekta u vrijednosti 1,4 milijuna kuna, a u tijeku su i tri projekta u vrijednosti od milijun kuna.

Također, u proteklih pet godina, kupci ZelEn-a zajedno sa zaposlenicima HEP Opskrbe, u sklopu akcije „100 zelenih stabala“ uređuju okoliš i sade stabala oko HEP-ovih hidroelektrana.

Image and video hosting by TinyPic

Kakvi su Vam planovi za naredni period?

Implementacija Sustava osigurala je uključivanje radnika u segmente odlučivanja i poboljšanje internih procesa te povećanje zadovoljstva zaposlenika. Visoka uključenost zaposlenika u akcije „Upali kreativnost“ pokazatelj je dobre komunikacije Uprave Društva i zaposlenika te utjecaja na povećanje motiviranosti zaposlenika. U narednom periodu planiramo akcije „Upali kreativnost“, daljnji razvoj aplikativne podrške te razvoj sustav mentoriranja i napredovanja u karijeri.

Prepoznavanje talenata u organizaciji te njihovo sustavno praćenje,  također nam je jedan od planova. Očekujemo da će realizacija planiranih aktivnosti u narednom periodu dodatno utjecati na povećanje zadovoljstva naših zaposlenika i potvrditi stjecanje statusa Poslodavac partner.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.