Share
Tweet
Share
Send to friend

Mario Jušić, McDonald’s Hrvatska: “Ponosni smo jer svaki djelatnik ima istu priliku za napredovanje, bez obzira na formalno obrazovanje”

McDonald’s je prisutan u Hrvatskoj od 1995. godine. Zapošljavaju oko 2.000 djelatnika i smatraju da su djelatnici ključ uspjeha. Puno pažnje pridaju njihovoj edukaciji i motivaciji, omogućavajući im da usklade posao i privatni život i tako ostvare svoj puni potencijal. Mario Jušić je menadžer ljudskih potencijala u McDonald’s Hrvatska gdje predano radi već 23 godine.

Mario Jušić, McDonald’s Hrvatska: “Ponosni smo jer svaki djelatnik ima istu priliku za napredovanje, bez obzira na formalno obrazovanje”

Opišite ukratko svoj razvoj karijere unutar organizacije:

U McDonald'su sam od samih početaka postojanja kompanije u Hrvatskoj, od 1995. godine. U to vrijeme prvi McDonald'sov restoran u Hrvatskoj još nije bio otvoren. Počeo sam kao trener osoblja, i to najprije treningom u Mariboru. Nakon povratka u Hrvatsku i otvaranja prvog restorana, nastavljam trenirati novo osoblje. Prvotno sam radio u Jurišićevoj kao floor manager, a zatim kao asistent u restoranu na Vrbanima i u restoranu Pothodnik. Već tijekom rada u restoranu bio sam zadužen za trening osoblja. 1998. postao sam upravitelj restorana na Krugama, i tu sam ostao sljedeće tri godine.

Od 2001. sam na funkciji managera ljudskih potencijala. Tijekom rada u Upravi, prošao sam kroz veliki broj edukacija unutar regije i na Hamburger Universityjima diljem svijeta. Od svih edukacija, najviše mi je pomogla lekcija naučena o procesu rukovođenja.

Molimo, navedite za početak nekoliko uvodnih informacija o Vašoj organizaciji.

Zajedničke uspomene u Hrvatskoj stvaramo od veljače 1996. godine kada je u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici otvoren prvi McDonald's. Otad smo postali omiljeno mjesto za uživanje u slasnim burgerima, druženje uz kavu i kolač, obiteljske trenutke i zabavu, a naša uspješna povijest dovela nas je do 30 restorana u 12 hrvatskih gradova.

Zapošljavamo oko 2000 djelatnika i smatramo da su oni ključ našeg uspjeha. Zato puno pažnje pridajemo njihovoj edukaciji i motivaciji,  omogućavajući im da usklade posao i privatni život i tako ostvare svoj puni potencijal. Ponosni smo jer svaki djelatnik ima istu priliku za napredovanje, bez obzira na formalno obrazovanje.

U McDonald's Hrvatska je dio menadžmenta proizašao iz same kompanije, što je potvrda da zaposlenicima omogućavate priliku za napredovanje i karijerni razvoj. Možete li ispričati više o tome?

Prošlo je već dosta vremena otkad je iskovana izreka da McDonald'sov najbolji proizvod nije poslužen u pecivu, misleći tu zapravo na ljude, na zaposlenike. Sistem treninga poznat je koliko unutar McDonald'sa, tako, ako ne i više, i izvan njega. Razvoj potencijala i ulaganje u ljude je kontinuirani proces, kroz koji promoviramo zaposlenike, koji s vremenom preuzimaju rukovodeće pozicije unutar samih restorana i unutar uprave.

Više od 50% od ukupnog broja kolega iz uprave došlo je iz restorana, gdje su upravo na opisani način razvijali svoje potencijale koji su u određenom trenutku bili prepoznati, kada im se ponudila prilika da nastave svoj rad unutar nekog od odjela u upravi.

Oni koji nisu regrutirani iz restorana, moraju proći trening u restoranima kako bi im bili bolja potpora. Trening je zamišljen tako da uključuje iste elemente kao i kod zaposlenika koji će ostati u restoranu. Traje mjesec dana, a novi zaposlenik Uprave mora proći kroz sve pozicije u restoranu kako bi dobio širu sliku. Ideja je da zaposlenici u Upravi mogu biti podrška restoranima samo ako znaju što uključuje rad u restoranu, a sam proces treninga služi i kao korisna procjena stava i načina razmišljanja novog zaposlenika. Razumijevanje svakodnevice restorana nužno je kako bi netko bi dio tima na bilo kojoj razini.

Koji modeli omogućuju ostanak najboljih radnika u kompaniji i njihovo zadovoljstvo?

U McDonald'su rade djelatnici koji imaju različitu motivaciju zbog čega od poslodavca očekuju različite benefite – od studenata kojima je ovo prvi posao i roditelja koji žele dovoljno vremena za privatni život pa do iskusnih djelatnika koji traže stabilno radno mjesto na kojem mogu dočekati mirovinu.  Prilika za osobni rast i razvoj, stalna briga o radnoj klimi, stimulativan kompenzacijski paket i svakodnevni izazovi mješavina je koja pokriva aspekte interesa radnika različitih očekivanja.

Kako menadžeri u Vašoj organizaciji motiviraju zaposlenike?

To je područje koje pruža najviše mogućnosti, s velikim rasponom alata – od iskrenog „hvala“ pa do  promocije i novčane stimulacije. Također, u motivaciji djelatnika vidimo i najveću priliku za dokazivanjem managementa; od „standardnih“ priznanja za dobro obavljen posao i malih svakodnevnih stvari koje pokazuju iskrenu brigu za zaposlenike do pronalaženja novih alata koji komuniciraju u korak s vremenom u kojem živimo.

Ulaganje u vještine upravljanja menadžmenta restorana važan je faktor uspjeha pojedinog restorana pa tako i kompanije budući da je menadžment taj koji stvara radno okruženje, motivira tim i daje veliki doprinos atmosferi restorana za goste.

U McDonald'su postoji i precizno razrađena sistematizacija radnih mjesta unutar koje su jasno definirana zaduženja, odgovornosti te edukacije i treninzi potrebni za kompetencije za određeno radno mjesto.  U sklopu sustava postoji puno mogućnost da se netko realizira u profesionalnom smislu, na temelju prepoznavanja potencijala, edukacije i napredovanja.

Društveno odgovorno poslovanje je postalo neizostavni aspekt poslovanja u 21. stoljeću. Na koji način osiguravate isto u Vašoj organizaciji?

Jako nam je bitno pokazati da poštujemo zajednicu u kojoj poslujemo.  To znači da dio dobiti vraćamo zajednici kroz društveno vrijedne projekte i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima.  U sklopu projekta „Za naš ljepši kvart“ proveli smo više od 30 aktivnosti, pomažemo mališanima u Klaićevoj bolnici, sudjelujemo u humanitarnim akcijama i uvijek se trudimo pomoći zajednici u kojoj djelujemo. 

McDonald's Hrvatska se u projekt Poslodavac Partner uključio ove godine po prvi puta i uspješno zadovoljio visoke standarde izvrsnosti u području upravljanja zaposlenicima. U čemu prepoznajete vrijednost Certifikata Poslodavac Partner koji ste stekli?

Hvalevrijedno vanjsko priznanje od strane uglednog certifikatora, koje nama samima pomalo vraća u fokus što to i kako radimo kada govorimo o našim zaposlenicima.

Koji su vam glavni strateški projekti u fokusu u narednom periodu?

Ostati poslodavac s ugledom među postojećim zaposlenicima, koji i u ovim izazovnim prilikama na tržištu rada svojim imidžom s lakoćom privlači nove kandidate.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.