Share
Tweet
Share
Send to friend

Osjećaj neizvjesnosti je veoma težak, a mi kao HR ga trebamo minimizirati

Što sve odjel ljudskih resursa može (i treba) činiti kad je riječ o wellbeing-u zaposlenika?

Osjećaj neizvjesnosti je veoma težak, a mi kao HR  ga trebamo minimizirati

Održali smo drugi po redu webinar o ulozi i mogućnostima odjela ljudskih resursa u kriznim vremenima. Fokus ovotjednog online panela bio je na prilagodbi zaposlenika na trenutnu situaciju kao i na izazove s kojima se susreću.  

Kako bismo doznali nešto više o brizi poslodavaca o psihičkom zdravlju svojih zaposlenika, načinu na koji se nose sa njihovim frustracijama, ali i kako upravljaju novim okolnostima rada, okupili smo stručnjakinje u upravljanju ljudskim resursima - Ivu Lopac Butorac (Erste banka), Mihaelu Kovaček Pejić (IKEA) i Blagicu Petrovac (Pliva). 

Panelistice su detaljno opisale svoja iskustva i uputile praktične savjete na webinaru pod nazivom “Wellbeing zaposlenika u doba korone“.

Moderator webinara bio je Alen Mrvac, novinar portala MojPosao. 

Nemoguće je biti savršen zaposlenik i roditelj

Panel smo otvorili iznošenjem osobnih iskustva panelistica i pitanjem kako uspostaviti ravnotežu između privatnog i poslovnog dijela života. Mihaela Kovaček Pejić iz tvrtke IKEA priznaje da bi njen odgovor bio posve drugačiji da smo ju to upitali na samom početku izolacije, dok sada može reći da uživa u radu od kuće. 

„Vrijeme čini svoje, prihvatila sam situaciju i presložila prioritete. Najvažnije se pomiriti s time da je nemoguće biti savršena majka i savršena zaposlenica, ali sam i dodatno opteretila supruga, što svakako pomaže.“

Kao majka dvogodišnjaka, Blagica Petrovac iz Plive, se nadovezuje i zaključuje da je „slobodno vrijeme nepostojeće, no i dalje sve funkcionira kako treba“ uz komentar kako vjeruje da će puno lijepih stvari izaći iz ove 'nove normalnosti'. 

Osim osobnih izazova u upravljanju privatnim i poslovnim životom, sve tri naše sudionice, posvećuju posebnu pažnju i izazovima svojih zaposlenika.

„U ovom novom vremenu svi postajemo tolerantniji, mijenjaju se pravila ponašanja i komunikacije te sada više nego ikada vodimo računa o zakazivanju termina sastanaka, dok su nam upadi djece na video sastanke nešto posve očekivano i normalno“, ističe Iva Lopac Butorac iz Erste Banke.  

Kao primjer podrške zaposlenicima roditeljima, Kovaček Pejić navodi praksu dodatnih 2 tjedna plaćenog godišnjeg odmora koju su uveli odmah po zatvaranju škola i vrtića u svrhu prilagodbe radu od kuće s djecom, dok im nije strano niti otvaranje naknadnih roditeljskih dopusta.

Podrška zaposlenicima po pitanju mentalne higijene više nije potreba, već nužda

Proteklih mjesec dana, osim pandemije, zaposlenike tvrtki u kojima rade naše panelistice, ali i njih same pogodio je i potres. Te se tako uz izolaciju, manjak personalne komunikacije, ekonomsku neizvjesnost, dogodio i dodatni udarac na psihičko zdravlje.

„Osjećaj neizvjesnosti je jako težak, a mi kao HR  ga trebamo minimizirati. Kada se dogodio potres to nas je dodatno potaknulo da osiguramo psihološku podršku svojim zaposlenicima te su nas tako svi mogli dobiti putem telefona, ali smo i mi njih proaktivno zvali. Preporučila bih to svakom poslodavcu jer osjećaj neizvjesnosti je još uvijek prisutan i njime se treba upravljati“, navela je Iva Lopac Butorac iz Erste banke. 

Osim 'SOS linije', Lopac Butorac ističe i akciju putem koje su svi zaposlenici mogli prijaviti svoja oštećenja uzorkovana potresom, a tvrtka im je potom osigurala novčanu pomoć za sanaciju.

U Plivi je unatrag četiri godine aktivan plan wellbeinga zaposlenika te tako zajedno sa psihijatrima i psiholozima kontinuirano rade na mentalnom zdravlju zaposlenika. 

„Svaki treći četvrtak u mjesecu posvećen je jednoj temi, od paničnih napadaja do depresije, kako za managere tako i za zaposlenike, a zbog COVID-a smo to i pojačali. Ujedno nosimo certifikat 'Tvrtka prijatelj zdravlja' od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te smo u suradnji s njima proveli veliki broj savjetovanja, kako grupnih tako i individualnih, a to rade naši kolege u HR-u. Upravo takva praksa nam je omogućila brzu prilagodbu trenutnoj situaciji“, napominje Blagica Petrovac te dodaje kako još uvijek nije u našoj kulturi briga o psihičkom zdravlju te se u neku ruku to još uvijek doživljava kao određena stigma.

Ikea je u tjednu potresa ponudila psihološku radionicu svojim zaposlenicima, a praksu su nastavili i dalje.

„Mijenjamo strukturu radionica kako se mijenjaju potrebe naših zaposlenika, trenutno recimo vlada strah po pitanju egzistencije“, navodi Kovaček Pejić, naglašavajući pritom važnost komunikacije na svim razinama.

„Osjećaju sigurnosti, uz mogućnost rada od kuće i svim mjerama zaštite od kuće do posla i u samom robnoj kući, doprinijela je kontinuirana i transparentna komunikacija. To nam je pokazalo i interno istraživanje.“

Prilika za (dodatno) povjerenje između managementa i zaposlenika

Webinar smo zaključili u pozitivnom tonu, sa benefitima situacije u kojoj se svi nalazimo. 

„Cijela ova situacija pozitivno je utjecala na osjećaj povjerenja između managementa i zaposlenika te smo izuzetno ponosni što smo očuvali sva radna mjesta i plaće“, izdvaja Kovaček Pejić te dodaje da je nedavno otvaranje robne kuće prošlo u najboljem redu kao i da su ugodno iznenađeni interesom kupaca. 

„Osobno, činjenica da je moja obitelj puno bolje upoznala moj posao već je velika prednost“, našalila se Lopac Butorac uz dodatak kako je druženje s obitelji svakako velika prednost novonastale situacije. 

Blagica Petrovac smatra da je osobna interakcija nešto što će svakako više cijeniti nakon završetka pandemije i izolacije, ali je i otkrila na kakve kreativne načine HR pokušava osigurati nove načine provedbe zamišljenih aktivnosti.

„Čak smo iznajmili šator za edukaciju i postavili ga na zelenu površinu kako bismo osigurali sigurnu edukaciju svojih zaposlenika. Razmišljamo o svim mogućim kreativnim načinima korištenja prostora prema uputama stožera. Mi kao kompanija, ali i mi kao ljudi, vjerujem da ćemo iz ovoga izaći još bolji“, ističe Petrovac.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.