Share
Tweet
Share
Send to friend

Država je kompanijama dala 12 milijardi kuna, 8 milijardi je stiglo iz EU

Europska se komisija pohvalila da je dosad u proračune 19 država članica Europske unije proslijedila 90 milijardi eura namijenjenih zaštiti radnih mjesta.

Država je kompanijama dala 12 milijardi kuna, 8 milijardi je stiglo iz EU

Hrvatska je iz europskog SURE programa dobila 1,02 milijarde eura koje su usmjerene u potpore za čuvanje radnih mjesta. Najviše su novca hrvatske tvrtke tražile i dobile tijekom prve karantene, na proljeće 2021. godine, kada je u jednom trenutku potpore dobivalo i do 600.000 zaposlenih.

S vremenom su se ekonomske aktivnosti i uslužni sektor oporavili pa je za kolovoz ove godine, prema zasad obrađenim prijavama, potpore tražilo samo 755 poslodavaca za 4000 zaposlenih radnika. Njima je za kolovoz iz proračuna isplaćeno 10 milijuna kuna. No, još u srpnju poslodavci su tražili i dobili potpore za 70 tisuća zaposlenih radnika, za što im je isplaćeno 200 milijuna kuna, piše Večernji list.

1,5 milijuna radnih mjesta

Od početka pandemije država je za čuvanje radnih mjesta tvrtkama uplatila 12 milijardi kuna, no kao što se vidi, gotovo 8 milijardi kuna stiglo je iz Bruxellesa. Kad se u taj iznos uključe i doprinosi, vrijednost potpore poduzetnicima dosegnula je 17 milijardi kuna. Bruxelles je podmetnuo leđa kad je najviše trebalo, no ipak, ova sredstva iz SURE programa nisu bespovratna, no pribavljena su po izuzetno povoljnim kamatama izdavanjem zajedničkih socijalnih obveznica. EU je trenutačno najveći svjetski izdavatelj društvenih obveznica, a upravo je operacija financiranja SURE programa postavila temelj i za zahtjevnije zaduživanje za financiranje Next Generation oporavka.

Iz tog fonda Hrvatskoj je dodijeljeno bespovratnih 6,3 milijarde eura. Europska komisija navodi da je zajednički SURE program podržao približno 31 milijun osoba, među kojima je bilo 22,5 milijuna zaposlenih i 8,5 milijuna samozaposlenih Europljana. Ta brojka predstavlja više od četvrtine ukupnog broja zaposlenih u 19 država članica korisnica. S obzirom na snažan kreditni rejting EU-a, procjenjuje se da su države korisnice povoljnog modela financiranja kroz povoljnije kamate uštedjele 8,2 milijardi eura. Najviše novca otišlo je u Italiju – 27 milijardi eura – i Španjolsku – 21 milijardu eura.

Slovenija je, primjerice, iz istog programa dobila 1,1 milijardu eura, Češka dvije milijarde, Mađarska 500 milijuna… Bez tih sredstava, vjeruju u Bruxellesu, bez posla bi ostalo 1,5 milijuna radnika. SURE još može, od ukupne omotnice teške 100 milijardi eura, pružiti gotovo 6 milijardi eura financijske pomoći državama članicama. Hrvatska je svoj dio povukla u cijelosti, a potpore za čuvanje zaposlenosti u nekoj će od postojećih varijanti ostati do kraja ove godine.

Izvor: Večernji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.