Share
Tweet
Share
Send to friend

Na teren izlazi 8 tisuća popisivača

U ponoć je istekao rok za samopopisivanje na stranici e-građani, koji je produljen zbog problema sa stranicom večer prije.

Na teren izlazi 8 tisuća popisivača

Danas na teren izlazi osam tisuća popisivača, koji će preuzeti i kontrolne šifre onih koji su se digitalno popisali.

Popisivači su dužni pokazati akreditaciju i covid-potvrdu, a naiđu li na zatvorena vrata, ostavit će obavijest. 

"Slobodno provjerite akreditacije, provjerite covid-potvrde. To je vaša kuća, imate pravo pustiti u stan samo onoga koga vi želite i za koga ste sigurni. Tako da da, oni moraju imati svi ili negativan test ili covid-potvrde", rekla je za HRT Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Neke od građana zabrinjava što će biti ako ih popisivači ne zateknu kod kuće. Ako naiđu na zatvorena vrata, ostavit će obavijest sa svojim brojem telefona.

"Da građani onda u kontaktu s popisivačem dogovore vrijeme sljedećeg dolaska ili druga mogućnost je da sam popisivač dođe po drugi ili treći put", rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva.

Što ako ste se samopopisali?

I ako ste se samopopisali online, popisivači vam moraju pozvoniti. Kada to učine, trebate im dati šifru koju ste dobili nakon što ste se samopisali.
Vrata im ne morate otvoriti, možete šifru ostaviti i na vratima. 

Inače, Brković je jučer priznala da oko 50 posto popisivača i kontrolora nemaju covid-potvrdu pa će se za njih osigurati besplatno testiranje brzim antigenskim testom tri puta tjedno.

“Oko četiri tisuće popisivača i kontrolora nema COVID potvrdu. Međutim, s terena imamo informaciju da su se određeni popisivači u međuvremenu i cijepili”, kazala je ravnateljica Zavoda napomenuvši da građani od popisivača slobodno mogu zatražiti potvrde o cijepljenju na uvid.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), najviše je samopopisanih u Gradu Zagrebu - 56.2 posto, slijedi Primorsko-goranska s 44.87 posto te Zagrebačka županija s 40.23 posto, a najmanji je udio samopopisanih u Ličko-senjskoj županiji - 21.06 posto.

Izvor: Hrt

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.