Share
Tweet
Share
Send to friend

Koliko smo spremni za digitalnu budućnost?

U odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je pala za tri mjesta na ljestvici digitalne konkurentnosti, a naročito u oči bode kategorije spremnosti za budućnost - od 64 zemlje, nalazimo se na 60. mjestu.

Koliko smo spremni za digitalnu budućnost?

Na stranici Nacionalnog vijeća za konkurentnost objavljena je nova Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti za 2021. godinu. Nova lista, koju je objavio Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, nema baš dobre vijesti za Lijepu Našu. Naime, u odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pala za tri pozicije te sada zauzima 55. mjesto od ukupno 64. vodeće svjetske ekonomije.

Kako stoji na stranicama Nacionalnog vijeća za konkurentnost, IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.

Hrvatska je, treba naglasiti, posljednja među europskim zemljama koje su na ovom popisu, dok smo bolji od npr. Mongolije i Venezuele, piše zimo.hr.

Pored toga, poražavajuće je pogledati i poziciju Hrvatske u kategoriji Spremnost za budućnost na kojoj smo na 60. mjestu (što je čak i bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili 62.), a najgori smo u kategoriji u Poslovne agilnosti. Prošle godine Hrvatska je bila 63. u tom stupu, a sada smo na posljednjem mjestu od 64. zemlje.

Indikatori koje je Nacionalno vijeće za konkurentnost označilo kao pozitivne, odnosno da pozitivno utječu na poziciju Hrvatske u okviru osnovnih stupova digitalne konkurentnosti su odnos učenik/profesor u tercijarnom obrazovanju (no zato treba naglasiti kako smo u kategoriji Obuka i obrazovanje nazadovali za 16 mjesta - s 26. na 42.), veliki broj žena istraživača, grantovi za patente visoke tehnologije, investicije u telekomunikacije te pretplatnici mobilnog širokopojasnog interneta.

Što se tiče negativnih indikatora, izdvojeni su obuka zaposlenika, tehnološki razvoj i aplikacije, prilike i prijetnje, agilnost kompanija, javno-privatno partnerstvo.

Izvor: zimo.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.