Share
Tweet
Share
Send to friend

Daljnji blagi pad nezaposlenosti u kolovozu u EU, eurozoni i Hrvatskoj

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u kolovozu je ponovno blago smanjena, a Hrvatska slijedi silazni trend, sa stopom oko prosjeka u eurozoni i najnižom od početka pandemije, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Daljnji blagi pad nezaposlenosti u kolovozu u EU, eurozoni i Hrvatskoj

Stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u kolovozu je kliznula 0,1 postotni bod, na 6,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Za toliko je pala i u eurozoni, kliznuvši na 7,5 posto.

Prema procjenama Eurostata, ukupno je u EU u kolovozu bez posla bilo 14,469 milijuna građana, od čega 12,162 milijuna u eurozoni.

U odnosu na srpanj njihov je broj u EU smanjen za 224 tisuće, te za 261 tisuću u eurozoni. U usporedbi s kolovozom 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 1,965 milijuna u EU i za 1,861 milijun u eurozoni.

Hrvatska u društvu Finske

Najviše stope nezaposlenosti ponovno su bilježile Španjolska i Grčka, od 14 i 13,2 posto u kolovozu, i dalje jedine među zemljama EU-a s dvoznamenkastim stopama, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom kliznula na 7,6 posto, s revidiranih 7,7 posto u srpnju.

To je njezina najniža razina od ožujka prošle godine kada se počela širiti koronavirusna zaraza, dok je u veljači 2020., prije pandemije, iznosila 6,5 posto. U kolovozu prošle godine iznosila je 8,6 posto.

Najbliža je Hrvatskoj Finska sa stopom nezaposlenosti od 7,8 posto. Blizu su i Litva i Latvija, koje su u kolovozu bilježile stopu nezaposlenosti od 7,2 odnosno 7,1 posto, te Francuska s 8,0 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u kolovozu prema Eurostatovim podacima bilo 136 tisuća građana, dvije tisuće manje u odnosu na revidiranu brojku u srpnju. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz njihov je broj smanjen za 18 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u kolovozu je ponovno imala Češka, od 2,9 posto, a slijede Malta i Nizozemska, s po 3,2 posto. U skupini su i Poljska i Njemačka sa stopama nezaposlenosti od 3,4 i 3,6 posto.

Smanjena nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU u kolovozu se smanjila za 0,2 postotna boda u odnosu na srpanj, na 16,2 posto.

U eurozoni pala je za 0,3 postotna boda, na 16,4 posto.

Usporedbe radi, u kolovozu 2020. godine iznosila je 18,9 posto u EU, te 19,7 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u kolovozu ove godine bilo 2,833 milijuna mladih, od čega 2,317 milijuna u eurozoni.

U usporedbi sa srpnjem, broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za 66 tisuća i za 63 tisuća u eurozoni.

U usporedbi pak s kolovozom pandemijske 2020., pao je za 508 tisuća u Uniji, odnosno za 471 tisuću u zemljama koje koriste euro.

Sumorna perspektiva u Grčkoj i Španjolskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih u kolovozu ponovno imale Španjolska i Grčka, od 33 i 30,8 posto.

Slijede Italija s 27,3 posto, Švedska s 24,4 posto i Portugal s 22,6 posto.

Najniže stope nezaposlenosti mladih i dalje imaju Nizozemska i Njemačka, od 7,4 i 7,5 posto. Blizu su ostale i Češka i Danska, s 8,8 i 8,4 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U razdoblju od travnja do lipnja stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema revidiranim Eurostatovim podacima 23,7 posto, uz 35 tisuće mladih bez posla, pokazuje izvješće Eurostata.

Izvor: Hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.