Share
Tweet
Share
Send to friend

U Zagrebu kvadrat stana 2200 eura, a u Splitu se penje čak na 3020

Kako je pandemija ubrzala trendove poput rada od kuće, neke tvrtke, posebno u IT sektoru, razmatraju neku od verzija hibridnog poslovnog modela - više se traže fleksibilni uredski prostori i coworking.

U Zagrebu kvadrat stana 2200 eura, a u Splitu se penje čak na 3020

Prosječna cijena stana u Zagrebu u lipnju je iznosila 2200 eura po četvornom metru i, u odnosu na isti mjesec lani, rasla je 3,6 posto dok je u Splitu povećana 1,9 posto, na 3020 eura, pokazuje polugodišnji pregled tržišta nekretnina u Hrvatskoj tvrtke Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

Volumen transakcija stanova posljednjih godina također raste, posebice u Zagrebu, na koji se, prema transakcijskoj bazi podataka eNekretnine, odnosi 40 posto svih transakcija stanova u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci, piše Jutarnji list.

„Zbog potresa, koji su uništili veliki dio starogradnje u centru Zagreba, povećana je potražnja, koja uglavnom dolazi od lokalnog stanovništva u potrazi za stalnim smještajem, i to prvenstveno za novogradnjom izgrađenom po najvišim sigurnosnim standardima“, stoji u pregledu, u kojem se dodaje da je u vrijeme lockdowna zabilježena povećana potražnja za kućama.

Ponudi novogradnje u Zagrebu, ocjenjuje se, pridonijet će projekt VMD Kvart Heinzelova – Darwinova, pri čemu je prva faza gradnje planirana do kraja 2021. godine, a druga za 2022. i 2023. godinu. Prodajne cijene za više od 400 stanova u stambenom kompleksu kreću se između 2600 i 3000 eura po četvornom metru.

Kako je pandemija ubrzala trendove poput rada od kuće, neke tvrtke, posebno u IT sektoru, razmatraju neku od verzija hibridnog poslovnog modela. Više se traže fleksibilni uredski prostori i coworking. Kada je riječ o cijenama zakupa, prosječna neto efektivna cijena zakupa ureda klase A u Zagrebu ostala je na 12,5 eura po četvornom metru. Stopa praznih prostora je oko 5 posto.

Povećao se i trend online kupovine te e-trgovine, ali se ipak očekuje da će vodeći shopping centri na dobrim lokacijama nastaviti s dobrim rezultatima. Prehrambene trgovine (Lidl, Kaufland, Plodine, Tommy) nastavile su širenje, predvođene talijanskim diskonterom Eurospinom, posljednjim maloprodajnim lancem koji je ušao na hrvatsko tržište.

Izvor: jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.