Share
Tweet
Share
Send to friend

Slijedi novi val poskupljenja?

Inflacija sve više ubrzava.

Slijedi novi val poskupljenja?

Rekordan rast proizvođačkih cijena u rujnu od 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine može u konačnici rezultirati samo nastavkom povećanja potrošačkih cijena, odnosno ubrzavanjem inflacije prema kraju godine.

Inflacija već mjesecima slijedi povećanje proizvođačkih cijena, a najveći rast u prošlom mjesecu zabilježen je otkako se u Hrvatskoj prate ti podaci, odnosno od početka 2011. godine. Rujanski rast od 12,1 posto zapravo je srušio dotadašnji, kolovoški rekord, kad su proizvođačke cijene rasle 9,3 posto, piše Novi list.

Proizvođačke cijene rastu posljednjih šest mjeseci, taj se rast ubrzava iz mjeseca u mjesec, a s određenom odgodom prati ih i rast cijena u dućanima, s tim da se iz mjeseca u mjesec ubrzava i inflacija.

U odnosu na prethodni mjesec, odnosno na kolovoz ove godine, proizvođačke cijene porasle su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, za 2,2 posto, a koliko je ubrzani rast potrošačkih cijena ubrzao inflaciju pokazat će objava statističkog zavoda sredinom ovog mjeseca. I dalje je u prosječnom rastu cijena najveći doprinos poskupljenje u sektoru energije, pa je za očekivati da će se to sljedećih mjeseci samo prelijevati na druge sektore, a u konačnici i na cijene u dućanima.

Izvor: Novi list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.