Share
Tweet
Share
Send to friend

Turistička posezona nadmašila je sva očekivanja

Prošlomjesečni fiskalizirani promet u djelatnosti pružanja smještaja gotovo je četiri puta veći nego 2020 te 31 posto veći nego 2019.

Turistička posezona nadmašila je sva očekivanja

Da je turistička posezona ove godine nadmašila očekivanja proteklih tjedana govore i iskustvene priče s terena i egzaktni zbirni podaci. Posljednje objavljene brojke Hrvatske turističke zajednice, o dolascima i noćenjima u prvih devet mjeseci, to su samo potvrdile. Dolazaka je bilo 70 posto, a noćenja 52 posto više nego lani. Jasne naznake financijskih efekata snažnog rasta fizičkih pokazatelja u završnici turističke sezone nudi pak posljednja detaljna slika fiskaliziranih računa po djelatnostima.

Četiri puta više nego lani

Ona, naime, kaže je kod usluga pružanja smještaja u prošlom mjesecu izdano računa u vrijednosti 1,6 milijardi kuna. U odnosu na lanjski rujan s prijavljenih 420 milijuna kuna prometa to je, dakle, gotovo četiri puta više. Štoviše, rujanskih 1,6 milijardi je i najveći ikad fiskalizirani promet u tom mjesecu u toj djelatnosti. U pretpandemijskoj 2019. u devetom je mjesecu evidentirano 1,22 milijarde, u 2018. 1,19, a dvije godine prije toga po približno milijardu kuna. Osim iznajmljivača koji najizravnije odražavaju odličnu posezonu, o njoj dosta govore i podaci o fiskalizaciji u ugostiteljstvu, u prvom redu kafićima i restoranima, piše poslovni dnevnik.

Ugostitelji su u rujnu izdali računa u vrijednosti 1,9 milijardi kuna, što je u odnosu na isti lanjski mjesec, kad su prijavili 1,1 milijardu kuna, povećanje za više od 70 posto. Promatra li se samo rujan, i za djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića posrijedi je rekordna brojka, jer je, primjerice, u tom mjesecu 2019. kroz sustav fiskalizacije prošlo 1,7 milijardi, godinu ranije 1,6, a godinu prije toga 1,4 milijarde. U odnosu na usluge pružanja smještaja kojima je svojstvena jača koncentracija poduzetnika na priobalju, ugostiteljski sektor je znatno raspršeniji. Utoliko ni rast fiskaliziranog prometa svakako nije jednoznačna priča, ali o tome kako stvari s oporavkom prometa stoje primjerice kod ugostitelja u Slavoniji ili općenito u kontinentalnoj Hrvatskoj u odnosu na Jadran i turistički najsnažnije županije podataka nema.

Velike razlike

Izvjesno je tek da i u kumulativnom rastu prometa ugostitelja na razini cijele Hrvatske u prvih devet mjeseci postoje velike razlike. Do kraja rujna, kafići, restorani i drugi poduzetnici koji se bave pripremom i usluživanjem hrane i pića prijavili su nepunih 11,4 milijarde kuna prometa, što je 2,4 milijarde kuna ili 27 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U odnosu na 2019. kao zadnju “normalnu” godinu to je još uvijek oko 17 posto ili 2,3 milijarde kuna manje godinu prije. Istodobno, kad su posrijedi usluge smještaja, s krajem trećeg kvartala ovogodišnji je fiskalizirani promet dosegnuo 9,67 milijardi kuna. To je za pet milijardi, odnosno više nego dvostruko više od vrijednosti računa u usporedivom razdoblju prošle godine. No, time je za oko 250 milijuna (2,6 posto) premašen i preklanjski 9-mjesečni rezultat iznajmljivača s prijavljenih 9,42 milijarde kuna prometa.

Podaci o fiskalizaciji jedan su od pokazatelja koji su i središnju banku nedavno potaknuli na reviziju očekivanja prihoda od turizma (sa 70 na 90 posto predkrizne razine), a onda i povećanje prognoze rasta BDP-a.

Izvor: poslovni dnevnik

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.