Share
Tweet
Share
Send to friend

'Naša prosječna plaća ima manju kupovnu moć od one u Srbiji i BiH'

U Hrvatskoj se za prosječnu plaću može kupiti najmanje litara gorivva u Europi, ističe predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

'Naša prosječna plaća ima manju kupovnu moć od one u Srbiji i BiH'

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel bio je gost Novog dana i komentirao porast cijena i inflacije u Hrvatskoj.

Kaže da smo imali jedno dosta dugo razdoblje stabilnih cijena i male inflacije.

“Od 2014. pa do 2020. inflacija je bila 0,nešto posto. Ono što je bilo očekivano nakon pandemije i blokade gospodarstva da će doći do određenih problema i porasta inflacije. Enormno je porasla inflacija. Na razini cijele Europske unije porast je 3 posto, a na razini Hrvatske 3,1 posto”, govori Novosel.

Naš osjećaj većih cijena, tvrdi, puno je veći od statističkih prosjeka.

“Kad je pandemija nastala, smanjena je bila potrošnja za naftnim derivatima i cijene nafte su pale. Ono što nije jednako kod nas kao negdje drugdje – u Hrvatskoj se za prosječnu plaću od 7040 kuna može kupiti najmanje litara goriva u Europi. Preko 500 tisuća radnika, odnosno 1/3 prima plaću manju od 6 tisuća kuna. To je daleko veći udar na naš standard nego što je to udar u drugim zemljama. Naša prosječna plaća koja je puno veća nego u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima manju kupovnu moć nego što to imaju građani u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naša prosječna plaća je nešto više od 900 eura, a minimalna plaća u Njemačkoj je 1600 eura”, rekao je.

Mogu li sindikati apelirati na Vladu da smanji trošarine na gorivo?

Novosel kaže da će na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) pokušati razgovarati o smanjenju trošarina s Vladom.

“Nažalost, GSV je savjetodavno tijelo i nema ulogu da može donositi neke odluke. Ono što mi možemo apelirati, tražili smo od Vlade da utječe na visinu trošarina. Činjenica je da su distributeri nafte u Hrvatskoj u proteklu godinu-dvije za tri puta povećali marže. Vlada sigurno ima daleko veći spektar utjecaja nego što želi reći i priznati”, smatra.

Kaže da nemamo slobodno tržište već imamo anarhiju.

“Čujemo sada da će i Europska komisija pokušati predložiti neke mehanizme koji bi ublažili taj porast. Sigurno Vlada ime mehanizma. Ne može se sve prepustiti tržištu. Naša uloga kao sindikata je upravo u onom dijelu sektorskog pregovaranja. U ovom trenutku nailazimo na zid na bilo kojoj razini gospodarstva”, ističe.

Novosel je rekao da je kod nas u zakonodavstvu sindikatima onemogućeno da zbog porasta troškova života građana i radnika mogu ući u neki opći štrajk.

“Mi u Hrvatskoj ne možemo organizirati generalni štrajk zbog porasta općih troškova života. Možemo apelirati da se zaustavi porast cijena derivata. Ako ode cijena struje, budite sigurni da će cijene kruha porasti. Ako se ne zaustavi cijena naftnih derivata, prijevoznici su najavili povećanje troškova prijevoza”, upozorio je.

Izvor: N1

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.