Share
Tweet
Share
Send to friend

Sudjelovanjem u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika dobili smo potvrdu da trud koji ulažemo zaista donosi rezultate!

Naš glavni motiv je što bolje razumjeti naše zaposlenike i potom poduzeti akcije koje će omogućiti da stvorimo još bolje mjesto za sve nas, poručuju iz agencije Q, koja je na prošlogodišnjem izboru Najposlodavaca zauzela prvo mjesto u kategoriji tvrtki srednje veličine.

Sudjelovanjem u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika dobili smo potvrdu da trud koji ulažemo zaista donosi rezultate!

Koncem godine, u razdoblju godine kada pored bjesomučnog traganja za poklonima kojima ćemo povodom nadolazećih blagdana obradovati one najmilije običavamo svoditi račune i analizirati godinu na izmaku, MojPosao već tradicionalno proglašava najuspješnije poslodavce u Hrvatskoj.

Riječ je o priznanju Najbolji poslodavac, nagradi koju za razliku od većine drugih izbora ne dodjeljuju radne skupine, komisije, povjerenstva, odbori ili kojekakva druga stručna tijela, već konačan sud o uspješnosti poslovanja određene tvrtke donose zaposlenici tih istih kompanija.

Na taj način dolazimo do informacija 'iz prve ruke' i otkrivamo tko su odlični poslodavci koji istinski brinu o zadovoljstvu i potrebama svojih radnika, a tko su oni koji to tek trebaju postati.

U društvu najboljih poslodavaca u Hrvatskoj već neko vrijeme nalazi se Q agency, jedna od najbrže rastućih softverskih kompanija u Europi, koja je osvajanjem dva priznanja – 1. mjesta u konkurenciji tvrtki srednje veličine (od 51 do 250 zaposlenika) i nagrade Best new entry za najbolje ocijenjenu tvrtku među kompanijama koje prvi put sudjeluju – u potpunosti preuzela show na prošlogodišnjoj dodjeli nagrada!

Ususret nadolazećem izboru najposlodavaca, koji će se upriličiti 9. prosinca u okviru 5. HR konferencije u organizaciji tjednika Lider, u kraćem razgovoru sa Sarom Madjer i Anjom Oppenheim Barešić, HR stručnjakinjama iz People & Culture odjela agencije Q bolje smo upoznali ovu sjajnu i višestruko nagrađivanu tvrtku.

Prije svega, što vas je potaknulo na provođenje istraživanja zadovoljstva zaposlenika?

Naš glavni motiv je što bolje razumjeti naše zaposlenike, pogotovo ono što ih motivira, a potom poduzeti akcije koje će omogućiti da Q bude još bolje mjesto za sve nas! Prije godinu dana smo implementirali vrlo napredan softver za praćenje zadovoljstva koji nam je dao vrlo detaljan uvid u sve najvažnije segmente organizacije. Zadovoljstvo zaposlenika nam je bilo iznimno visoko i to nam je dalo veliki vjetar u leđa da se okuražimo u prijavi za Najboljeg poslodavca. 

Do kakvih ste zaključaka došli zahvaljujući istraživanju? Što su vam vaši zaposlenici poručili? Koje su vaše najjače strane, a na čemu je potrebno još poraditi?  

Istraživanje je odlično koncipirano jer pokriva širok spektar kategorija koje zajedno utječu na angažiranost i zadovoljstvo naših zaposlenika, a zahvaljujući analizi svakog pitanja unutar pojedine kategorije, mogli smo bolje razumjeti što činimo dobro, a na čemu trebamo poraditi.

Dobili smo potvrdu da trud koji ulažemo zaista donosi rezultate, a to je osim u cjelokupnom rezultatu koji nam je donio nagradu najboljeg poslodavca, vidljivo i u pojedinačnim kategorijama. Naime, najbolje smo ocijenjeni upravo u onim kategorijama u kojima imamo najviše internih inicijativa. To su Korporativna komunikacija, Međuljudski odnosi i Osobni rast i razvoj. Tijekom te 2020. u kojoj nas je zadesila pandemija, lockdown i prelazak na rad od kuće, oslanjali smo se najviše na transparentnu i pravovremenu komunikaciju te zadržavanje međusobne povezanosti i našeg duha i kulture. U tome smo se uvelike oslanjali na internu aplikaciju Jenz, kao i na zanimljive video materijale poput mjesečnih menadžment videa i Kavice sa Sarom. Što se tiče osobnog rasta i razvoja, znamo da su brojne kompanije prošle godine zbog koronakrize smanjile financijska ulaganja u zaposlenike kao što su edukacije i promocije, no mi smo pojačali naglasak na važnosti osobnog rasta i razvoja i to su zaposlenici prepoznali i nagradili.

Važno nam je i da su zaposlenici zadovoljni izazovnošću radnih zadataka i da im rad s različitim klijentima, od kojih su mnogi lideri u svojoj industriji, omogućuje da razvijaju svoja znanja i vještine. 

Organizacija rada je kategorija u kojoj smo također ostvarili visok rezultat, ali ipak niži od naših ostalih rezultata. Budući da se pitanja iz ove kategorije odnose na raspodjelu i mogućnost obavljanja radnih zadataka u radnom vremenu, možemo pretpostaviti da su naši zaposlenici tijekom prelaska u remote način rada imali poteškoće u održavanju balansa između privatnog i poslovnog života. Pretpostavljamo da su se sa sličnim izazovima suočile i druge tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju budući da smo zahvaljujući usporednom izvještaju vidjeli da je jedna od najslabije ocijenjenih kategorije upravo Organizacija rada. Mi smo taj dio nastavili pratiti kroz naša interna istraživanja i drago nam je vidjeti da se rezultati poboljšavaju.

Posebno je impresivna brojka vaših angažiranih djelatnika… Čemu dugujete takav predan, iznimno motiviran pristup poslu vaših zaposlenika? 

Unatoč tome što redovito mjerimo angažiranost, moramo priznati da je i nas same iznenadila brojka od 90% angažiranih zaposlenika i NPSom +93, pogotovo ako znamo da prosjek tvrtki u istraživanju iznosi + 50 bodova, a tvrtki dobitnica +87. Vjerujemo da je ovakav rezultat odraz naše kulture u kojoj njegujemo otvorenu  komunikaciju i dobru zafrkanciju, kao i ozbiljan i predan rad te prepoznavanje i nagrađivanje istog. Naše vrijednosti Do More, Be Kind i Move Fast su duboko ukorijenjene u sve što radimo i imamo sreće što veliki broj naših zaposlenika zaista i živi ove vrijednosti. 

Kažu da je lakše doći do vrha nego na njemu ostati. Što sve kao tvrtka činite kako biste i ove godine, kao u godinama koje slijede, zadržali status Najposlodavca? 

Nastavili smo redovito provoditi interna istraživanja putem gore spomenutog softvera koji nas je po zadovoljstvu zaposlenika uvrstio u top 5% firmi u svijetu. Ovaj mjesec smo imali rekordni rezultat od 9/10. Osim toga, nismo stali raditi s ljudima i brinuti o njima. Uveli smo još nekoliko zanimljivih inicijativa koje su povećale informiranost i povezanost ljudi, a najistaknutija od njih je Tech Panel kojeg moderira Qov suosnivač i partner Dalibor Jurgec.

Cilj je da Dalibor 2x godišnje ugosti najvažnije tech ljude koji će pričati o tehničkoj strategiji Qa, ciljevima, željama, tehnologijama, projektima i sl. Osim toga našu aplikaciju Jenz smo konstantno unaprjeđivali tako da ona danas ima puno novih featura koji su nam omogućili još veći benefit korištenja. Dodatno, tu je uspostava i provedba Performance Managementa u sklopu kojeg smo sa svim našim zaposlenicima, javno putem Jenza,  podijelili rangove plaća za sve tehnologije i sve razine.  

Za kraj, tu je i Wellbeing, vjerojatno najvažniji projekt ove godine s obzirom na sve iza nas. 

Anja, naša voditeljica People & Culture odjela je kao psiholog i dugodišnji HRovac prepoznala potrebu da se više brinemo o našem mentalnom zdravlju te smo zajednički osmislili 5 zanimljivih inicijativa koje ćemo provoditi i unaprjeđivati.  

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.