Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se postaviti prilikom pregovora o plaći?

Intervju za novi posao je uzbudljiv – svaki razgovor je prilika da kažete kako vidite sebe u novoj ulozi ili tvrtki i da argumentirate zašto to zaslužujete.

Kako se postaviti prilikom pregovora o plaći?

U razgovorima za posao postoji tema koja može zbuniti i najentuzijastičnije kandidate, a to je razgovor o novcu, odnosno o plaći.

Prirodno je da želite biti pošteno plaćeni za svoj rad. No, razgovarati otvoreno o plaći s osobom s kojom ćete vjerojatno dugoročno poslovno surađivati ili s menadžerom ljudskih resursa koji raspolaže s mnogo više internih informacija od vas je prilično izazovno, čak pomalo nezgodno, tako da nije čudno da ova tema kod mnogih izaziva nervozu i uznemirenost.

Ali postoje načini da se pripremite za razgovor, bez obzira na to namjeravate li temu pokrenuti sami ili čekati da to učini vaš sugovornik, kako biste se osjećali sigurnije i osigurali bolju poziciju u razgovoru, piše CNBC Make It, a prenosi točka na i.

Kada spomenuti plaću prilikom razgovora za posao

Stručnjaci savjetuju da na svaki intervju za posao trebate ići s pripremljenim očekivanjima kada je riječ o plaći. Jedan od osnovnih zadataka prilikom pripreme za razgovor je potražiti podatke o plaćama u branši, provjeriti dostupne podatke na internetu te poslušati savjete i informacije na društvenim mrežama kako biste stvorili sliku o svojoj poziciji na tržištu rada.

A o tome kada treba postaviti pitanje o plaći prilikom razgovora za posao postoji nekoliko škola mišljenja.

Sve više tvrtki počinje iskazivati svoju ponudu unaprijed. U tom slučaju možete razgovarati o plaći u prvom ili drugom krugu. Ako ste uvjereni da zaslužujete iznos koji ste zacrtali i već imate iza sebe nekoliko obećavajućih intervjua, možete pokrenuti pitanje o plaći na početku, kako biste što bolje iskoristili svoje vrijeme, kaže karijerna savjetnica Octavia Goredema.

No, uglavnom biste trebali pričekati dok ponuda ne bude iznesena ili pričekati što je duže moguće da biste razgovarali o konkretnim brojkama, savjetuje Goredema. Tada ćete, naime, imati bolju pregovaračku poziciju – znat ćete da vas doista žele zaposliti te da već potrošili vrijeme i novac kako bi vas provjerili.

Važno je također napomenuti da je veća vjerojatnost da žene budu kažnjene nakon što jednom budu zaposlene. Žene koje uspiju pregovore o plaći “odgoditi” do kasnijih faza procesa intervjuiranja mogle bi izbjeći takve pristranosti, kaže Mabel Abraham, profesorica na poslovnoj školi Columbia koja proučava rodne nejednakosti na radnom mjestu. Njeno istraživanje pokazalo je da je rodna pristranost manje prisutna kod menadžera za zapošljavanje u kasnijoj fazi procesa, kada imaju jednog ili nekoliko kandidata, nego na početku procesa zapošljavanja kada imaju veliki broj kandidata.

Kako odgovoriti na pitanje “Koliku plaću očekujete?”

Stručnjaci općenito savjetuju da u početku pokušate izbjeći navođenje točnog iznosa. Ako navedete prenizak iznos, teško ćete to kasnije moći popraviti. Ako pak navedete previsok iznos – bez dodatnih intervjua koji bi potvrdili da zaslužujete taj iznos – menadžeri ljudskih resursa mogli bi se okrenuti ka drugom kandidatu koji očekuje nižu plaću.

Umjesto toga, možete odgovoriti na pitanje tako da vratite lopticu sugovorniku. Budite ljubazni i znatiželjni: “Rekao bih da je naknada za rad važan aspekt posla i da mora biti prihvatljiva objema stranama. S obzirom na to da upravljate ljudskim resursima i kao takav znate koliko tvrtka može ponuditi, volio bih čuti vaše mišljenje o rasponu plaće koja odgovara ovoj poziciji”.

A ako druga strana insistira na iznosu?

Osoba koja vodi intervju mogla bi vam ponoviti pitanje i inzistirati da navedete broj. U tom slučaju budite spremni navesti raspon na temelju podataka koje ste prikupili.

Budite jasno određeni oko minimalnog iznosa koji očekujete. To neka bude donji iznos raspona i od njege nemojte odstupiti. Gornju granicu postavite pak dovoljno visoko kako biste si ostavili prostora za daljnje pregovore.

Koliki trebao biti taj raspon? To će ovisiti o tome koliko želite posao, koliko vam je plaća bitna i koliko je snažna vaša pozicija u tom trenutku. Kako biste otkrili kolika je prosječna plaća za posao za koji se prijavljujete, posjetite MojuPlaću, servis koji prati iznose plaća za više od 300 radnih mjesta.

Ako još uvijek razmišljate sviđa li vam se doista posao ili ne, možete odrediti malo širi raspon. Ako pak jako želite posao, znate da možete pregovarati i o drugim beneficijama i možete bili malo fleksibilniji oko traženog iznosa plaće kako biste ubrzali njihovu odluku, mogli biste malo suziti raspon. No, od minimalnog iznosa nemojte odstupati. Imajte također na umu da što je raspon širi, to je neodređeniji, odnosno manje je “ultimativan” u pregovorima.
Uvijek možete dodati da su to vaša početna očekivanja utemeljena na dosadašnjim saznanjima o poslu i tvrtki te da očekujete kako ćete o konkretnijim brojkama razgovarati u daljnjem procesu zapošljavanja.

Kako biste saznali trenutne plaće na tržištu za vašu poziciju, unesite podatke u MojaPlaća servis!

Izvor: točka na i

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.