Share
Tweet
Share
Send to friend

Kad biste samo znali koliko nezadovoljan radnik košta tvrtku…

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika biste proveli još jučer!

Kad biste samo znali koliko nezadovoljan radnik košta tvrtku…

Portal MojPosao već duže od dva desetljeća predstavlja centralno mjesto na domaćem tržištu rada, uspješno povezujući poslodavce u potrazi za kvalitetnim zaposlenicima i radnike koji tragaju za novim izazovima u karijeri. To veliko iskustvo implementirano je i u sve proizvode portala, a kojima je cilj učiniti tržište rada boljim za sve njegove sudionike. Jedan takav proizvod je i Istraživanje zadovoljstva zaposlenika - jednostavan alat za detaljnu i kvalitetnu analizu stanja u tvrtki.

Kako zadržati postojeće zaposlenike, a istovremeno privući nove, kvalitetne kandidate, nego da ih pitamo čime su zadovoljni na svom radnom mjestu te gdje vide mjesta za poboljšanje, daju svoje prijedloge, pohvale, ali i kritike, a sve to uz zajamčenu anonimnost. To je moguće provođenjem Istraživanja zadovoljstva zaposlenika kojeg je MojPosao osmislio prije više od 15 godina i koje tvrtkama omogućuje da na brz i jednostavan način saznaju koliko su njihovi zaposlenici zadovoljni na poslu. Radi se o standardiziranom upitniku kojim se uz dubinsku analizu dobiva cjelokupna slika o zadovoljstvu i angažiranosti zaposlenika tvrtke. Uz standardna pitanja, tvrtka može dopuniti upitnik raznim filterima i dodatnim pitanjima po želji.

Ispitanici mogu ispunjavati tiskani ili online upitnik na različitim jezicima, a rezultati su prezentirani u obliku izvještaja, pružajući, odmah po završetku istraživanja, konkretnu HR metriku za sagledavanje situacije u tvrtki, usporedbu s konkurentima te prethodnim razdobljima u kojima je tvrtka provodila istraživanje. Korisnicima je dostupna i mogućnost filtriranja rezultata prema različitim kriterijima. Primjerice, koliko su zadovoljni zaposlenici u dobi od 25 do 35 godina u Odjelu Prodaja.

Važno je napomenuti kako je za generiranje izvještaja potrebno minimalno 5 ispunjenih upitnika kako bi se osigurala potpuna anonimnost ispitanika. Uz dostupne izvještaje, poslodavci imaju dovoljno podataka za osmišljavanje konkretnog plana aktivnosti u svrhu poboljšanja problematičnih područja.

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika nudi i kratke PULSE ankete kojima se putem 13 pitanja (predloženih ili vlastito kreiranih) može više puta tokom godine provjeriti trenutno stanje ili pratiti promjene nakon provedenog akcijskog plana. Alat omogućuje strateški pristup upravljanju ljudskim potencijalima te praćenje kretanja stupnja zadovoljstva zaposlenika.

Nagrada ''Najbolji poslodavac''

Tvrtke koje provedu Istraživanje zadovoljstva zaposlenika, a imaju više od 20 zaposlenika te udovoljavaju određenim kriterijima ulaze u izbor za prestižnu nagradu "Najbolji poslodavac". Nagrada se već tradicionalno dodjeljuje prema veličini tvrtke (male, srednje, velike) te u kategoriji Best New Entry - kao dodatna motivacija tvrtkama koje prvi put sudjeluju. Novost je da se od ove godine dodjeljuje i nagrada "Best of the Best" tvrtki koja postigne najbolju ocjenu istraživanja, kao i nagrada "Najbolji poslodavac godine" u određenoj industriji. Tvrtke mogu provesti istraživanje bilo kada tokom godine, odnosno kada smatraju da je za njih najbolje vrijeme, a Najbolji poslodavci proglašavaju se u prosincu. Javno se komuniciraju samo rezultati dobitnika nagrade "Najbolji poslodavac", dok ostali poslodavci mogu vidjeti samo svoju poziciju u odnosu na ostale, ali ne i konkretne tvrtke (izuzev TOP 3).

Iskustva klijenata

Istraživanje su do sada provele i velike i male tvrtke koje su na tržištu već godinama prepoznate kao najbolji poslodavci, što nam potvrđuje da brigu o zaposlenicima trebamo voditi svi bez obzira na veličinu tvrtke ili njenu prepoznatljivost na tržištu. Među njima su dm-drogerie markt, Grupa Atlantic, Q agency, Degordian, Infinum, Franck, Zubak Grupa, Mesna industrija Ravlić i brojni drugi. Neovisno o veličini, tvrtke koje su provele Istraživanje imaju vrlo pozitivna iskustva - što se odrazilo i na njihovo poslovanje.

Infinum, uz svoje interno istraživanje provodi i Istraživanje zadovoljstva zaposlenika u suradnji s portalom MojPosao jer kako ističu:

U istraživanju sudjelujemo svake godine i mislim da je procjena zadovoljstva koju provodi vanjska tvrtka od iznimne važnosti. Uz ankete koje provodimo interno, ovo istraživanje doprinosi objektivnosti, a mi dobivamo rezultate na temelju kojih možemo planirati poboljšanja i promjene unutar tvrtke. Mislim da čestice upitnika pokrivaju sva bitna područja, a istovremeno upitnik je samim zaposlenicima vrlo lak za rješavanje te im ne oduzima puno vremena. Dodatnu vrijednost daje i novi sustav u kojem se sve odvija online, bez puno papirologije, efikasno i brzo. Posebno me veseli što su izvještaji dostupni već unutar 24 sata, kao i odmah dostupna usporedba s rezultatima prijašnjih godina. Svakako ćemo ovaj način ispitivanja zadovoljstva zaposlenika koristiti i dalje.


Tanja Bulbuk Jergović, direktorica odjela ljudskih potencijala u Infinumu

Na koji način efikasno i efektivno ispitati zadovoljstvo zaposlenika?

Jednostavnom registracijom na zadovoljstvozaposlenika.hr pristupate korisničkom sučelju. Iako je alat intuitivan i user friendly, MojPosao tim će vam rado asistirati tijekom cijelog procesa. Ulaganje u zadovoljstvo zaposlenika najbolji je strateški potez za dugoročni opstanak tvrtke.

Zaposlenici će rado dati svoje pohvale, kritike, ali i jako dobre prijedloge za unaprjeđenje poslovanja - samo ih morate pitati.

I ne zaboravite:

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.