Share
Tweet
Share
Send to friend

Zbog čega zaziremo od razgovora o plaći?

Za nju radimo, od nje živimo, a opet rijetko o njoj razgovaramo s kolegama i nadređenim osobama.

Zbog čega zaziremo od razgovora o plaći?

Radnici rade za plaću. Stvar je vrlo jednostavna. Radnik nije došao na posao zato što iz toga nema ništa. Ima, a to je – plaća.

Zašto je onda razgovor o plaći takav tabu među kolegama? Činjenica je da plaće nisu javna informacija, a jedini način kako možemo doznati jesmo li potplaćeni jest da razgovaramo. Naravno, dostupni su anonimni online servisi poput MojePlaće iz kojih možemo doznati prosječnu plaću za svoju poziciju, no ne doznajemo detalje vezane uz tvrtku u kojoj radimo. Informacije su, dakle, ograničene, objavio je portal womeninadria.

Trećina zaposlenika razgovor o plaći doživljava zabranjenim

Transparentnost plaća je pojam koji se sve češće spominje. Bilo da je riječ o otvorenom isticanju plaća na oglasima za radno mjesto, objavi dokumenata o plaćama za pojedine pozicije unutar tvrtke ili nečem trećem, transparentnost plaća nešto je za što radnici smatraju da bi uvelike olakšalo razgovor o plaći, piše Indeed. Čak 63% Amerikanaca nikad nije razgovaralo s kolegama o plaći. Kako da radnik traži povišicu ako ne zna koliko je potplaćen?

Problem je što neke tvrtke zabranjuju razgovor o plaćama. I kad to nije slučaj, radnicima je često neugodno razgovarati o tome.

Čak 38% radnika takve razgovore doživljava kao tabu, a 37% ih smatra kako bi takvi razgovori uzrujali njihove kolege. Kad je riječ o traženju povišice, 27% radnika se boji da će se zamjeriti nadređenima potegnu li to pitanje.

Njihovi strahovi nisu uvijek neopravdani, no ipak je sve stvar procjene radne okoline. Poznajem osobe koje su na traženje povišice dobili prijetnju pred otkaz, za womeninadria piše Karmen Došen. Na kraju su ga dali sami – i otišli na bolje plaćen posao. No, većina ljudi koje znam nije imala problema. Najgore što im se dogodilo je bilo: „Ne.“ Već na drugo ii treće pitanje o povišici, ona se i dogodila, mahom nakon rasta produktivnosti.

Pitate, a ne dobivate odgovor?

No, ovdje govorimo o situaciji kad je osoba već unutar tvrtke. Što je s ljudima koji traže novi posao? Želite prijeći iz jedne tvrtke u drugu i nadate se boljoj plaći, no osoba s druge strane šuti? Dogodilo se svima, pa i meni. Mogu vam reći da je to vrlo jednostavan način za odbiti kandidata.

Na kraju razgovora s jednom tvrtkom upitala sam za plaću. Rečeno mi je da na prvom razgovoru ne odgovaraju na takvo pitanje. Za tim je uslijedio mail uz obavijest da sam prošla u sljedeći krug – i zadatak koji trebam riješiti i prezentirati. Sam po sebi zadatak nije problem. Problem je što bi sve to oduzelo minimalno pola mog radnog dana. Kao zaposlena osoba, javila sam da se povlačim iz natječaja. Zašto? Zato što ne želim gubiti pola radnog dana da bih na kraju doznala da je plaća jednaka ili niža od one koju sam tada imala.

Ako poslodavac odbija pričati o plaći, pretpostavim da će me pokušati platiti što je manje moguće. Naravno, znam da to nije nužno slučaj, ali ostavlja gorak okus u ustima. Ostavlja dojam neiskrenosti.

Mislite da sam jedina? Nisam. Štoviše, brojke pokazuju da sam u većini. Čak 80% radnika mijenja radno mjesto zbog plaće, a 75% njih će dati prednost tvrtkama koje već u oglasu navode plaću. Radno mjesto treba biti stvarno jako zanimljivo da bi ga radnik promijenio za istu ili nižu plaću.

Kako razgovarati o plaći?

No, vratimo se na naslovnu temu – na problem razgovora o plaći. Zaposlenici koji doznaju da su potplaćeni ubrzo počinju tražiti novi posao jer gube motivaciju i povjerenje u tvrtku.

Dobro plaćeni radnici su sretniji na radnom mjestu. Samim time, bolje rade. Poslodavac kojemu je to u interesu neće raditi problem oko razgovora o plaći. Poslodavac koji radi problem, očito ne želi zadržati dobrog radnika. Želi samo i isključivo jeftinog radnika, pa makar ga tražio svaka dva mjeseca.
Indeed poslodavcima savjetuje da navode plaću na oglasu za posao, a da zaposlenicima jasno iznesu uvjete za povećanje plaće. Savjetuje i da redovito provjeravaju postoje li razlike u plaćama zaposlenika na istoj poziciji i da ispitaju zašto one postoje.

Radnicima savjetuju da se informiraju o prosječnim plaćama na svojoj poziciji, te da bez ustručavanja razgovaraju s kolegama. Netko ove razgovore treba započeti. Budite to vi. Vaši će suradnici rado s vama podijeliti željene informacije. Naravno, prvo pitajte kolegu je li to u redu i zajamčite diskreciju.

Konačno, na razgovoru za posao odmah pitajte za plaću. Ako to iz bilo kojeg razloga ne želite učiniti, svakako imajte spreman odgovor na pitanje koliku plaću očekujete. Morate znati točan iznos ili raspon. Ako nemate odgovor na to pitanje, ostavljat ćete dojam osobe koja ne zna koliko vrijedi njezin rad.

Prema odgovoru odlučite nastavljate li sa selekcijskim procesom ili svoju priliku tražite negdje drugdje. Na nama svima je da razgovor o plaći više ne bude bauk. Nema razloga da bude.

Izvor: women in adria

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.