Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika: “Keep it simple”

Zadovoljstvo zaposlenika - mali korak do velike promjene. Pročitajte iskustvo MojPosao HR tima u provođenju internih akcijskih planova nakon istraživanja zadovoljstva zaposlenika.

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika: “Keep it simple”

Provođenje istraživanja zadovoljstva zaposlenika velika je odgovornost, ne samo za nas kao HR, nego i za cijelu kompaniju. Kroz istraživanje nam zaposlenici daju svoje povjerenje, svoje iskreno mišljenje uz želju (i očekivanje) da će se njihova povratna informacija čuti, pročitati, uvažiti…da će netko ‘s time nešto napraviti’. Shvaćamo taj zadatak vrlo ozbiljno, pripremamo se kako bi istraživanje krenulo točno kada treba: svake godine u približno isto vrijeme u svrhu što točnije usporedbe dobivenih rezultata. Ovisno o potrebi, povremeno uskočimo i s Puls anketama koje nam daju mogućnost da u kratkom vremenu dobijemo uvid u stanje unutar pojedinog odjela/ tvrtke ovisno o kategorijama koje odaberemo.

MojPosao HR tim čine 4 članice: Vanda, Marina, Nina i Gabrijela, odnedavno pojačane snagama iz regije, koje se brinu da istraživanje operativno prođe po planu, prezentaciju rezultata i provedbu akcijskih planova kao support menadžmentu i zaposlenicima. Od ove godine, istraživanje provodimo na razini Alma Career, naše regije, koja uz Hrvatsku (MojPosao) obuhvaća Sloveniju (Deloglasnik.si) te Bosnu i Hercegovinu (Kolektiv). 

Vjetar u leđa posebno nam daju konkretni akcijski planovi 

Dobivene rezultate uvijek prezentiramo menadžmentu te svaki voditelj prolazi isto sa svojim timom, s fokusom na specifičnosti odjela. Najveći naglasak stavljamo na akcijske planove pojedinog odjela i realizaciju prema stavkama koje je istraživanje pokazalo da je potrebno na njima raditi. Akcijske planove zajedno rade zaposlenici sa svojim voditeljima, svjesni svojih slabijih i jačih strana, spremni na tome raditi. 

Kroz istraživanje dobijemo izuzetno puno vrijednih informacija naših zaposlenika, a najsretniji smo kada možemo napraviti konkretne pomake i poboljšanja. Rezultati, akcije proizašli iz istraživanja zadovoljstva zaposlenika ne moraju nužno biti velike, tektonske promjene, ogromni HR projekti koji zahtijevaju često i takve budžete, nego male promjene koje čine razliku. Tako smo temeljem feedbacka revidirali beneficije (neke maknuli, a uveli nove), uložili u opremu za rad, napravili velike pomake u sustavu napredovanja zaposlenika. 

Prije nekog vremena dobili smo kvalitetan feedback od kolega da je potrebno raditi na poboljšanju komunikacije između naša dva odjela koja na dnevnoj bazi usko surađuju: prodaja i operativa (glavni i odgovorni za objavu oglasa na portalu MojPosao). Za uspješnu realizaciju klijentovih potreba (dizajn oglasa, točnost, pozicioniranje na webu), dobra komunikacija ovdje je ključna naročito jer postoji unaprijed uspostavljen proces koji treba pratiti. Udružile su se snage iz oba odjela, vodili cijeli proces i pripremili niz zanimljivih aktivnosti u svrhu što boljeg međusobnog upoznavanja i najvažnije, razumijevanja posla. Projekt je krenuo podjelom po timovima gdje su kolege radili na objašnjavanju cijelog procesa objave oglasa i suradnje prodaja - operative po koracima uz naglasak kako najčešće greške utječu na tijek procesa. Slijedilo je gostovanje svake osobe u drugom odjelu na minimalno 4 sata s ciljem što boljeg učenja o procesima i radu drugog odjela. Sve je zaokruženo edukativnim kvizom, pobjednici su dobili slobodan dan, a svi timovi na kraju su se podružili uz večeru. 

Od feedbacka do dugoročnog projekta 

Kroz rezultate istraživanja zadovoljstva i dalje se provlačio feedback u smjeru potrebe za većim razumijevanjem što kolege iz drugih odjela rade, naročito kod odjela koji ne surađuju u tolikoj mjeri pa je i razina nerazumijevanja veća. To nas je u veljači 2021. godine dovelo do dugoročnog HR projekta pod nazivom ‘U tuđim cipelama’ koji je prepoznat i u našoj grupaciji. Sam koncept je prilično jednostavan. Zaposlenici koji se odluče na sudjelovanje u projektu samostalno odabiru odjel koji žele pobliže upoznati i potom u njemu provode cijeli jedan radni dan. 

Pritom, kako bi na pravi način doživjeli dinamiku tima čijim članom su nakratko postali, prolaze sve službene i neslužbene rituale grupe u koju su došli - od jutarnje kave, preko radnih zadataka, odjelnog sastanka, pauze za ručak i slično. Kolege se prijavljuju kroz aplikaciju i prilikom prijave imaju mogućnost izjasniti se što ih najviše zanima i na što bi htjeli staviti naglasak prilikom posjeta određenom odjelu. Domaćini između sebe odabiru ‚buddyja‘ koji će odmah ujutro dočekati gosta i upoznati ga sa svim aktivnostima koje su mu pripremili za taj poseban dan. Gost obično obiđe nekoliko kolega u odjelu, sa svakim prolazeći njegove zadatke i teme. Ponekad se zna dogoditi da se gosti, uvidjevši koliko je pojedino područje zanimljivo i kompleksno, kod određenog kolege znaju zadržati i nekoliko sati zbog čega je nužno dodatno ‚utvrđivanje gradiva‘ i ponovni posjet tom istom odjelu.  

“Često se pokaže da je keep it simple pristup ključ za velike promjene. Implementacija na izgled jednostavnih akcija može dati bolji i brži rezultat nego veliki projekti koji proizlaze iz istraživanja. No, bilo da se radi o velikim projektima (koji su često dugoročna potreba) ili manjim pothvatima, za rezultate svake akcije potrebno je puno strpljenja i neprestana edukacija zaposlenika”, zaključuje Vanda Lugarov, Head of HR (MojPosao) 
  

Trebate pomoć za svoje Employer Branding aktivnosti? Saznajte više o Employer Branding usluzi i obratite se iskusnom MojPosao timu!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.