Share
Tweet
Share
Send to friend

U nekoliko koraka do savršene prezentacije

Voljeli ih ili ne, prezentacije su sastavni dio naših radnih okolina i neizbježan alat pri prenošenju ideja.

U nekoliko koraka do savršene prezentacije

Mnogi su se na poslu ili u nekoj drugoj prilici pripremili za prezentaciju uz PowerPoint i šarene grafikone, no publika je jednostavno drijemala.

Iako se čini da bi prilikom pripreme prezentacije bilo profesionalno slijediti formalnu, crno-bijelu strukturu, sasvim sigurno postoji potreba za ravnotežom, a često i pričom koja uključuje boje. Postoje brojna istraživanja o korištenju boja u prezentacijama. Primjerice, crvena boja potiče pozornost na detalje i uzbuđenje. Plava potiče kreativnost jer je povezana s mirom, ako i ljubičasta, piše CareerContessa.

1. Osmislite sadržaj koji je lako pratiti

Stvaranje svake prezentacije počinje izradom sadržaja i stvaranjem strukture+. Nije važno koliko je vaša poruka važna - ako nije organizirana i prikazana na jednostavan način, nitko neće zadržati pažnju niti reagirati na ono što predstavljate. Jedan od Appleovih izvornih marketinških stručnjaka, Guy Kawasaki, kaže da najbolje prezentacijske dijaprojekcije uključuju 10 ili manje slajdova, ne traju dulje od 20 minuta i koriste veličinu slova 30. Kada je riječ o postavljanju slajdova prezentacije, oni mogu biti slični pisanju pisma sa sadržajem organiziranim u tri dijela: uvod, tijelo i zaključak.

Počnite s uvjerljivim uvodom. Publici prikažite činjenice, podatke, statistike i dokaze. Navedite rješenja ili odgovore na postavljena pitanja i probleme. Vratite se na ključne zaključke i sažmite sljedeće korake. Neka broj slajdova bude kratak (10 ili manje), a informacije na slajdovima neka budu probavljive, prenosi 24 sata.

2. Koristite dosljedno oblikovanje i dizajn

Teško je zapamtiti što netko govori ako njegovo izlaganje ometa sadržaj prezentacije. Ružno i nedosljedno oblikovanje odvlači pažnju od poruke i oduzima vam vjerodostojnost. Ako niste vični dizajnu, za početak možete koristiti alate poput Canve s unaprijed izrađenim predlošcima. Nemojte pretjerati s bojama, slikama i elementima dizajna. Ne stavljajte velike blokove teksta na jedan slajd. Budite dosljedni s vrstom i veličinom fonta. Olakšajte čitanje ostavljajući na slajdu samo glavne točke. Pripremite više verzija i izbrusite ih do mjere dok s jednom ne budete savršeno zadovoljni. Zamolite kolegu ili prijatelja da pregleda vaše slajdove i svakako provjerite da nemate gramatičkih ni pravopisnih grešaka. Kada ste u nedoumici, uvijek je najbolje ono najjednostavnije rješenje.

3. Uključite vizualna pomagala

Kažu da slika vrijedi tisuću riječi. Dodavanje vizualnih elemenata poput fotografija i videozapisa može osnažiti ideju o kojoj govorite, a rekviziti mogu biti izvrsni prezentacijski alati koji pojačavaju vašu poruku i nude emocionalnu podršku. Rekvizit može biti malen poput časopisa ili jedinstven kao umjetničko djelo koje ste izradili u srednjoj školi. Kada se pravilno koriste, ova vizualna pomagala pomažu u ilustriranju vaše tvrdnje bez narušavanja profesionalnosti.

4. Vježbajte

Najvažnija stvar koju možete učiniti za pripremu je vježba. Ako niste vični prezentacijama i smatrate da nemate vještine, s pripremom započnite rano i puno vježbajte jer ćete na taj način ublažiti tjeskobu i postići sigurnost u nastupu. Pripremite skraćeni nacrt prezentacije kako ne biste morali zapamtiti cijeli scenarij. Napravite kartice sa bilješkama koje će vam pomoći da se priberete ako odlutate i izgubite tijek misli. Vježbajte tako što ćete snimiti svoju prezentaciju, a potom je kritički pogledajte i provjerite brzinu govora, govor tijela i ostale stavke. Pripazite na vrijeme potrebno za predstavljanje prezentacije kako ga ne biste prekoračili.

Testirajte uređaje i pripremite pričuvni materijal u slučaju da nešto pođe po zlu. Učitava li se PowerPoint? Koristite li Zoom za predstavljanje ili će vaši slajdovi biti unaprijed učitani do konferencije? Morate li držati mikrofon? Koristite daljinski upravljač kako biste mogli jednostavno kontrolirati tijek svoje prezentacije bez potrebe da cijelo vrijeme stojite na jednom mjestu s prijenosnim računalom.

5. Snažan početak

Način na koji započinjete svoju prezentaciju može biti presudan. Jeste li znali da publika obično donese odluku o nekome u prvih sedam sekundi? Neka se početak vaše prezentacije računa. Možete započeti pitanjem koje postavljate publici. Zabavite ih sjajnom pričom, rekvizitom ili drugim vizualnim sadržajem kako biste privukli njihovu pozornost. Koristite se humorom, ispričajte vic i pokažite ranjivost. Pokažite svoju strast prema temi ili publici. Ne zaboravite na osmijeh, uspostavljajte kontakt očima, nosite nešto u čemu se osjećate samopouzdano, pratite tempo svog govora i obratite pozornost na geste govora tijela. Izražavanje rukama je sjajan način komunikacije - osim ako ne pretjerate s tim. Ne dopustite da vas obuzme trema.

6. Budite iskreni i koristite tehnike pripovijedanja

Pokažite svoju iskrenost kroz pripovijedanje. Priče vas humaniziraju i čine da se publika osjeća povezanijom s vama. Koristite činjenice nasuprot fikcije. To je nalik TV emisiji koja prikazuje preuređenje doma i snimke prije i poslije. Publika se veže uz ideju o transformaciji jer uspoređuje ono što jest sa onim što bi moglo biti. Kada objašnjavate nešto što se može povezati kako biste informirali ili podučili proces koji bi mogao biti kompliciran, koristite metaforu. Primjerice, koristite jednostavne metafore za objašnjavanje kompliciranijeg zdravstvenog stanja poput izjave da su slabi mišići poput rastegnute gumene trake. Također, za kraj koristite optimističnu perspektivu. Odvedite publiku uzbrdo preko prepreke do pozitivnog rješenja.

7. Ostavite publici dojam da su nešto dobili

Kad pripremate završetak prezentacije, razmislite o tome kako je zaključiti na sažet, ali moćan način. Stručnjaci za javni govor preporučuju da se usredotočite na to kako želite da se publika osjeća kada ode. Poziv na akciju najbolji je način da svoju prezentaciju završite snažno i dojmljivo. Što želite da vaša publika sljedeće učini? Razmislite o tome da na kraju prezentacije ispričate sjajnu priču koja će učvrstiti ono što ste ranije podijelili i potaknuti publiku da se posveti vašem ključnom zaključku.

Izvor: 24 sata

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.