Share
Tweet
Share
Send to friend

Donosimo pet načina kako zaustaviti quiet quitting

Tiho odustajanje od posla složeno je pitanje, a u istu ruku, proces je koji se ne dogodi preko noći.

Donosimo pet načina kako zaustaviti quiet quitting

“Ne možeš ti mene toliko malo platiti, koliko ja mogu malo raditi” - bila bi glavna poruka svjetskog pokreta - quiet quitting na hrvatski način. Od obične pošalice na društvenim mrežama, pojam ili pokret, kako ga neki nazivaju, danas je prerastao u globalni fenomen. Da nije riječ o posve novom problemu, svima je jasno. No, ovaj pokret počeo je zadavati glavobolje menadžerima diljem svijeta. 

Zaposlenici koji tiho odustaju, koji preispituju smisao svog posla i nisu voljni ići iznad osnovnih zahtjeva posla—nisu lijenčine. To su osobe koje su “zaglavile u blatu” svog radnog mjesta, koje ne dobivaju valjane smjernice, čiji talenti nisu prepoznati ili, pak, nisu dovoljno motivirani. Prema nedavnoj anketi Gallupa, čak polovica ispitanih Amerikanaca kazala je kako potiho odustaje od svog posla, dok 18 posto njih svoje nakane o promjeni više ni ne skriva. Po svojoj pirodi, zaposlenici teže ka tome da se njihov rad prepozna, žele imati svhru unutar kompanije, točno znati svoju ulogu, imati mogućnost napredovanja i razvoja svojih vještina. Stvaranje radnog okruženja pogodnog za postizanje pozitivnih rezultata, zahtijeva čvsrto i pošteno vodstvo.

Tiho odustajanje od posla složeno je pitanje, a u istu ruku proces je koji se ne dogodi preko noći. Što lideri mogu poduzeti po tom pitanju i kako mogu zaustaviti širenje neželjenog pokreta u svojim kompanijama, otkrivamo u nastavku teksta.

Komunicirajte često i transparentno

Komunikacija je ključ uspjeha. Bez dobre i pravilne komunikacije i oni najbolji odnosi mogu završiti tragično. Za složan i skladan tim nije potrebno puno. Dovoljno je da svega nekoliko minuta u danu ili tjednu odvojite za komunikaciju i razgovor sa svojim timom. Pažljivo slušajte svaku njihovu riječ, pokušajte otkriti što im muči, s čim su zadovoljni, a s čim nesretni. Pokušajte zajedno pronaći rješenje kako bi vam rad bio što ugodniji i kvalitetniji. 

Donosite odluke kao tim

Timski rad nešto je što ne bi trebalo pisati samo na papiru. Svoj tim i zaposlenike uključite i donošenje odluka, bilo da je riječ o sitnicama ili velikim promjenama. Uključivanjem tima u donošenje važnih odluka pokazujete zainteresiranost za njihovo mišljenje. Osim toga, na ovaj način tim ljudi s kojima radite znat će da cijenite njihov rad i input. 

Postavite konkretne zadatke

Voditelji timova trebali bi poznavati vještine i sposobnosti svakog člana. Pravilna raspodjela zadataka ključna je za uspjeh vaših projekata, ali i kompanije. Veliki dio nezadovoljstva kod zaposlenika javlja se dodjelom krivih (nemogućih) zadataka. Pokušajte otkriti koje su jake strane svakog pojedinca, što mu najbolje leži, ali i koje su njegove preference te mu prema tim parametrima dodijelite pojedine zadatke. 

Ulažite u svoje zaposlenike

Cjeloživotno učenje stavka je koju poslodavci moraju ozbiljno shvatiti kako bi zadržali svoje zaposlenike. Bez dodatnih edukacija, konstantnog ulaganja u zaposlenike te slušanja njihovih želja i potreba, niti jedna kompanija ne može ići naprijed. Danas sve veći broj zaposlenika očekuje od poslodavaca da ulažu u nadogradnju znanja i vještina kako timova, tako i pojedinaca. Svojim zaposlenicima omogućite što veći broj edukacija. S ovim potezom ne samo da ulažete u svoju kompaniju, već svojim zaposlenicima pokazujete koliko vam je stalo do njih. Uz to, omogućite i napredak unutar kompanije, nagradite njihov trud i rad boljim pozicijama, većim primanjima ili nekim drugim oblicima nagrađivanja. 

Budite uzor svojim zaposlenicima

I na kraju, nemojte zaboraviti na sebe. Kao lider, morate biti uzor svojim zaposlenicima. Odvojite vrijeme za sebe, radite na sebi, ulažite u svoje komunikacijske, liderske, ali i poslovne vještine. Osim toga, nemojte zaboraviti na činjenicu da je i vama ponekad potreban odmor. Ukoliko ste prenatrpani, razgovarajte sa svojim timom, recite mu što vas muči i tražite pomoć jer ako ste vi pod stresom i imate previše zadataka koje ne stižete riješiti, ni vaš tim neće funkcionirati, piše Quartz.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.