Share
Tweet
Share
Send to friend

Eurostat: Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 6,5 posto

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u studenome lani bilo 118 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na isti mjesec godine ranije broj im je smanjen za šest tisuća.

Eurostat: Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 6,5 posto

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni zadržala se u studenome na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj pratila je prosjek u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u studenome 6,0 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U 19-članoj eurozoni zadržala se na 6,5 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u studenome godinu dana ranije u EU je dosezala 6,5 posto a u eurozoni 7,1 posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u studenome bilo 12,950 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,85 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU uvećan je za 10 tisuća, a u eurozoni je smanjen za dvije tisuće.

U usporedbi sa studenim 2021. manji je za 875 tisuća u EU, te za 846 tisuća u eurozoni.

Hrvatska u društvu Portugala i Finske

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u studenome iznosila 12,4 odnosno 11,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u studenome iznosila 6,5 posto, kao i u listopadu, prema Eurostatovim podacima. U studenome 2021. dosezala je 6,8 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u studenome lani bilo 118 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na isti mjesec godine ranije broj im je smanjen za šest tisuća.

Istu stopu nezaposlenosti bilježila je u studenome Finska, a blizu je i Portugal gdje je iznosila 6,4 posto.

Najniže su stope imale Češka, od 2,7 posto, Njemačka i Poljska, od tri posto, te Malta, gdje je iznosila 3,2 posto.

Nezaposlenost mladih stabilna

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u studenome je u oba područja iznosila 15 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na mjesec ranije.

U usporedbi sa studenim 2021. godine uvećana je pak za 0,3 postotna boda, pokazuju tablice Eurostata.

Broj nezaposlenih mladih na godišnjoj je razini tako uvećan za 180 tisuća u EU i za 157 tisuća u eurozoni.

U Eurostatu procjenjuju da je u EU u studenome lani bez posla bilo 2,880 milijuna mladih, od čega 2,353 milijuna u eurozoni.

Najteže i dalje u Grčkoj i Španjolskoj

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u studenome su bilježile Španjolska i Grčka, od 32,3 odnosno 31,3 posto. Slijede Italija i Švedska s 23 odnosno 21,2 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najnižu stopu nezaposlenosti mladih i u studenome je bilježila Njemačka, od 5,8 posto.
Slijede Nizozemska sa 7,8 posto, te Malta i Češka s 8,7 odnosno 9,3 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.
U trećem tromjesečju Hrvatska je prema blago podignutim Eurostatovim procjenama bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 17,5 posto, uz 25 tisuća mladih bez posla, pokazuje najnovija Eurostatova tablica.

Izvješće za rujan pokazivalo je stopu nezaposlenosti mladih od 15,5 posto, uz 23 tisuće nezaposlenih.

Izvor: hina

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.