Share
Tweet
Share
Send to friend

Pretrpani ste poslom, a na vaš stol stiže sve više posla? Naučite reći 'ne'

U tim trenucima neophodno je zauzeti stav i čvrsto reći 'ne'. Kratkoročno može doći do problema, ali dugoročno je to pravi potez.

Pretrpani ste poslom, a na vaš stol stiže sve više posla? Naučite reći 'ne'

Jedna od stvari s kojom se mnogi od nas bore u svojoj karijeri je kako reći “ne”. Većinom smo se pomirili da govorimo “da”, bez obzira na to što se od nas traži. Pretpostavka je da će preuzimanje više zadataka biti dobro za našu karijeru: dobit ćemo više pohvala, bolju plaću, brže ćemo napredovati… Nažalost, često nije tako, piše portal Fast Company.

Posebno je teško reći “ne” kada se nađete u situaciji da vaš šef zatraži da se pridružite radnoj skupini, vodite novu inicijativu ili preuzmete neku drugu odgovornost u timu. Možete li uopće reći “ne” u takvoj situaciji? Ili nevoljko kažete “da”, potajno žaleći što niste rekli “ne”, i osjećate se pretrpani zadacima koje ste na sebe preuzeli?

Evo kako ćete reći “ne” kada vas šef zamoli da preuzmete više posla, piše točka na i.

Pregledajte svoj trenutni popis projekata

Razmotrite sa svojim šefom popis trenutnih projekata na kojima radite. Prema nedavnom istraživanju portala Resumebuilder.com 61 posto anketiranih poslovnih lidera u 2023. očekuje otpuštanja. Poslovne organizacije će nastaviti preispitivati prioritete, preraspodijeljivati posao i odgađti ili obustavljati projekte. Ovo je prava prilika da se sa svojim šefom razmotrite zadatke na kojima radite kako biste bili sigurni da radite na projektima koji su još uvijek ključni za uspjeh tvrtke.

I šefovi su ljudi. Mogu zaboraviti koje su poslove prvotno dodijelili, koje su poslove svojevremeno proglasili važnim ili ne razumijeti cijeli opseg onoga na čemu članovi tima rade. Prije nego što vam šef dodijeli još posla, dajte mu priliku da razmotri ono na čemu trenutno radite. Šefova reakcija mogla bi vas ugodno iznenaditi. Mogao bi vam pomoći da promijenite prioritete. Možda će vam objasniti kako je ovaj novi zadatak povezan s nečim na čemu već radite. Ili će se predomisliti i neće vam dodijeliti dodatni posao.

Ako kažete “da”, recite “ne” nekom drugom zadatku

Ako prihvatite novi zadatak koji vam je šef ponudio, razmislite koji biste od svojih zadataka mogli prepustiti nekome drugom. Neki šefovi možda neće biti proaktivni u odgodi ili zaustavljanju trenutačnog posla. Ali ako im predložite da zbog nove inicijative odgodite realiazciju nekog drugog zadatka, mogli bi vam biti zahvalni što ste proaktivno ponudili rješenje kojeg se nisu dosjetili.

Razumljivo je da su neki od nas možda zabrinuti za sigurnost svog radnog mjesta u trenutačnom neizvjesnom ekonomakom okruženju. A da bismo nastavili pozitivno doprinositi tvrtki, moramo se usredotočiti na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Upamtite: što više zadataka preuzmete, vaš utjecaj na svaki pojedini projekt mogao bi biti manji, a preuzimanje više posla ne jamči vam sigurnost. Ako ne možete ispuniti nijednu od stvari koje ste prihvatili, učinak može biti suprotan onome kakvom ste se nadali.

Ponudite priliku nekom drugom

Konačno, zadatak kojem želite reći “ne” mogli biste ponuditi nekom drugom. Možda u vašem okruženu postoji netko željan novih izazova koji spreman preuzeti dodatni posao.

No, upamtite: nikad nemojte “dobrovoljno” dodjeljivati nekome zadatke bez prethodnog dopuštenja te osobe. Biti “dobrovoljac”, odnosno naći se u situacida se vaše ime navodi u tom kontekstu bez vašeg dopuštenja, jedan je od najgorih osjećaja i može izazvati osjećaj ljutnje. Provjerite je li vaša ponuda u skladu s interesima kolege kojem biste ponudili posao i njegovim željama da unaprijedi svoje vještine. Tek tada, ako se kolega složi, možda ćete biti u poziciji da mu prepustite priliku koja je prethodno dana vama.

Reći “ne” svom šefu nikada nije lako. Ali ako neprestano govorite “da” novim zadacima, shvaćali to ili ne, tiho govorite “ne” drugim zadacima koje ste pruzeli. Reći “ne” jednako je važno kao reći “da”. Reći “ne” svom šefu ključna je vještina koju morate svladati kako biste uspješno upravljali svojom karijerom.

Izvor: točka na i

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.