Share
Tweet
Share
Send to friend

Znate li što su meke vještine i kako ih unaprijediti?

Razvoj mekih vještina vrijedan je cilj ako želite poboljšati svoju ukupnu učinkovitost u životu i poslovanju. No, prvo, saznajmo što su meke vještine i zašto su vam potrebne

Znate li što su meke vještine i kako ih unaprijediti?

Naučiti zanat ili steći diplomu je neophodno, ali obično nije dovoljno za trajni uspjeh. Da biste dugoročno uspjeli na modernom radnom mjestu, morate razviti i svoje meke vještine. Razvoj mekih vještina vrijedan je cilj ako želite poboljšati svoju ukupnu učinkovitost u životu i poslovanju. No, prvo, saznajmo što su meke vještine i zašto su vam potrebne, piše profitiraj.hr

Što su meke vještine? 

Meke vještine su sposobnosti i atributi koji osobu čine učinkovitom u radu s drugima. Često su neopipljive i subjektivne. Meke vještine se ne podučavaju uvijek izravno u učionici, ali se mogu naučiti i poboljšati s vremenom. Možda ih je bolje opisati kao prenosive profesionalne vještine jer su potrebne u svakoj industriji na svim razinama. Obično je dobra ideja spomenuti meke vještine kada pišete svoj cv. 

Primjeri mekih vještina 

Ako želite poboljšati meke vještine na poslu, prvo morate razumjeti kako izgledaju meke vještine. Evo pet osnovnih mekih vještina koje su potrebne svakom profesionalcu. 

Komunikacija 

Komunikacija, iako složena, vitalni je dio uspjeha u gotovo svakom životnom smjeru. Jedna je stvar znati što je ispravno ili znati što učiniti, ali sasvim je druga stvar biti u stanju to jasno prenijeti pravim ljudima u pravo vrijeme. Razvijanje snažnih komunikacijskih vještina, usmenih i pisanih, važna je meka vještina za moderno radno mjesto. 

Prilagodljivost 

Osoba s visokom prilagodljivošću može se lako uskladiti sa svime, prilagođavajući se po potrebi promjenjivim okolnostima koje se mogu pojaviti. Na naprednoj razini, prilagodljivost nadilazi puko prikladno reagiranje. Netko s naprednim vještinama u ovom području može čak predvidjeti te promjene čim se pojave i proaktivno mapirati koje prilagodbe je potrebno učiniti. 

Emocionalna inteligencija 

Emocionalna inteligencija je sposobnost da dobro upravljate vlastitim emocijama, kao i sposobnost da osjetite ili percipirate koje su te emocije uopće. Osoba koja ne može zadržati pribranost na radnom mjestu ili u raspravi u učionici može imati nisku emocionalnu inteligenciju ili nizak emocionalni kvocijent. 

Timski rad 

Suradnička sposobnost s drugima u grupi ili timskom okruženju još je jedna ključna meka vještina u današnjem poslovnom svijetu. Ovdje postoje uobičajene zamke, u rasponu od toga da ste previše sramežljivi da biste sudjelovali do toga da se previše lako frustrirate nedostacima drugih. Poboljšanja emocionalne inteligencije također često rezultiraju poboljšanom sposobnošću timskog rada. 

Međuljudske vještine 

Usko povezane s komunikacijom, međuljudske vještine sve su one nematerijalne veze koje su vam potrebne da biste se dobro povezali s drugima, izgradili odnose i stvorili potreban odnos za prodor i pobjedu u raspravama. Kako poboljšati meke vještine Ako ste zainteresirani za učenje kako poboljšati meke vještine, sljedećih 7 strategija će vas uputiti do uspjeha. 

1. Izađite iz svoje zone udobnosti 

Kako biste učinkovito radili na interpersonalnim vještinama, morate izaći iz svoje zone udobnosti i ući u okruženje kojem možda prirodno ne gravitirate. Ako ste više introvertna osoba, mogli biste se prijaviti za grupnu aktivnost ili se staviti u društvenu situaciju koja vam nije posve ugodna. 

2. Zatražite povratne informacije 

Tražeći povratne informacije od drugih, možete otkriti slijepe točke u vlastitoj percepciji. Ako je tako, steći ćete vrijedan uvid u područja koja inače ne biste znali poboljšati. 

3. Odredite prioritetne vještine koje morate razvijati 

Odvojite malo vremena za analizu onoga što smatrate područjima snage, kao i područja u kojima biste se željeli poboljšati. Usporedite ovaj popis s vještinama koje su najpotrebnije za vašu karijeru. 

4. Pronađite online tečajeve 

Poboljšanje mekih vještina nije samo interno, naravno. Možete pronaći različite vrste online tečajeva i resursa koji će vam pomoći da poboljšate određene vještine. Oni će varirati u širokom rasponu kvalitete, stoga vas potičemo da se držite uglednih izvora kao što su poznata sveučilišta i njihovi dugi ili kontinuirani programi. 

5. Samorefleksija je važna 

Prečesto prelazimo s jednog zadatka ili sastanka na sljedeći bez puno, ako uopće, razmišljanja o tome kako smo se predstavili ili ponašali u prethodnom terminu. Kada god je moguće, rasporedite kratka razdoblja samorefleksije tijekom dana. Razmislite o situacijama u kojima niste dobili odgovor koji ste očekivali ili u kojima se činilo da vas je netko krivo shvatio. Razmislite o tome što ste rekli, kako ste to rekli, pa čak i kako ste se držali dok ste to govorili. 

6. Poboljšajte vještinu pisanja 

Vještine pisanja važan su aspekt komunikacijskih vještina u današnjem povezanom svijetu. Iako videokonferencije i sastanci licem u lice čine značajan dio mnogih uredskih postavki, ako ste u poslovnom svijetu, pisat ćete – i to puno. E-mailovi, bilješke sa sastanka, poruke u chatu i mnoštvo drugih vrsta sadržaja oslanjaju se na vašu sposobnost upisivanja poruke koja je jasna i lako razumljiva. 

7. Aktivno slušajte 

Dobro slušanje sastavni je dio mnogih mekih vještina o kojima smo ranije govorili. Kada slušate, slušajte da biste razumjeli, a ne samo da biste formulirali odgovor. Aktivno slušanje može imati mnoge oblike, ali u temelju je cilj slušati dovoljno dobro da biste mogli ponoviti sadržaj druge osobe na način s kojim bi se ona složila—čak i ako se s njom u potpunosti ne slažete.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.