Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako (i zašto) napraviti zaokret u karijeri u zrelijoj dobi?

Osjećate da stagnirate, nesretni dolazite na posao i ne uživate u onome što radite? Vrijeme je za promjenu!

Kako (i zašto) napraviti zaokret u karijeri u zrelijoj dobi?

Promjene, naročito ako su velike, mogu biti užasavajuća stvar. Prekid dugotrajne veze, kupnja nekretnine ili pronalazak novog posla predstavljaju ogromne promjene u našim životima i nerijetko izazivaju strah, nervozu i značajne količine stresa.

Posebice ako se za posljednji od nabrojanih koraka, onaj vezan uz našu karijeru, odlučimo u zrelijoj dobi. Recimo, nakon što smo 'prevalili' četrdesetu.
Naime, promjena karijere u četrdesetima može izgledati kao zastrašujuća perspektiva. Dva desetljeća i više gradili ste karijeru i status, vjerojatno ste se afirmirali u svojoj struci i nešto pomaknuli na ljestvici. Imate neku, makar i varljivu, sigurnost, a s druge strane čeka vas neizvjesnost, predrasude poslodavca… Dakle, teoretski ima smisla ostati na starom poslu.

Ali je li to zapravo život? Držite li se nečega jer je to bio vaš prvi izbor? Možda je ipak vrijeme da poslušate taj unutarnji glas – jer je promjena karijere u četrdesetima sasvim izvediva ako se naoružate svim pravim informacijama, piše Grazia.hr.

Zašto bi itko mijenjao karijeru u četrdesetima?

Može postojati bezbroj razloga zašto se žene odlučuju promijeniti karijeru u svojim četrdesetima. Mogu biti siti statusa quo, imaju jaku želju za novim izazovom, obiteljska dinamika je konačno povoljna i omogućuje razvoj karijere, zdravstveni razlozi…

Znakovi da ste spremni za promjenu karijere često su individualni – ono oko čega jedna osoba rado pristaje na kompromis može drugoj biti potpuno nedokučivo. Međutim, neki od najčešćih signala da ste spremni za promjenu karijere uključuju:

Strah od ponedjeljka – Srce vam se malo stegne kad dođe nedjelja navečer, što utječe na vaše raspoloženje i dobrobit.

Nemate osjećaj da ste korisni – svi osjećamo zadovoljstvo kada je tvrtka uspješna, ali ako nije, demotivacija može brzo nastupiti.

Je li vam dosadno – nadmašuju li vaše vještine posao koji obavljate? Ako ne osjećate da postoji izazov, lako će vam dosaditi.

Sljedeći korak nije inspirativan – prerasli ste svoju ulogu, ali se ne osjećate uzbuđeno zbog mogućnosti da preuzmete sljedeću ulogu na poslu. Rast i razvoj ključni su razlozi zašto želimo promjenu u svojoj karijeri.

Stagnirate – zaglavljivanje može dovesti do osjećaja neispunjenosti i frustracije.

Razmišljate o promjeni karijere u 40. godini? Savjeti stručnjaka kako to učiniti:

1. Neka vas ne obeshrabri ideja o promjeni posla

Raditi nešto novo uvijek je zastrašujuće, ali to ne znači da se trebate odgovoriti od toga. Način na koji razmišljamo o karijeri promijenio se zbog modernih utjecaja. Još od kraja prošlog stoljeća karijere su prestale biti linearne – kada se oslobodite ideje da biste se u toj profesiji trebali umiroviti i kada prihvatite da su promjene dobra stvar na poslovnom planu, možete ih početi planirati na otvoreniji način.

2. Pronađite inspiraciju

Zapitajte se što je to što volite raditi, u čemu ste dobri, koje vještine niste iskoristili do kraja i što vas sprječava da napravite sljedeći korak. Počnite procjenjivati što vam je važno za vašu sljedeću karijeru, kao što su ključne vrijednosti/vještine/potrebe životnog stila, i procijenite gdje ste sada i što trebate učiniti kako biste izgradili most do svog novog posla.

3. Ne razmišljajte o godinama kao o negativnoj stvari

Ne razmišljajte o promjeni karijere u 40. kao o nečemu što dolazi “kasno” ili “na vrijeme”. Netko može vaše godine doživljavati kao problem, ali u poslovnoj stvarnosti svima je puno važnije koliko znanja, samopouzdanja, vještina posjedujete i kako o sebi razmišljate u poslovnom životu.

4. Istražite

Nakon što odlučite što biste dalje htjeli raditi, prikupite što više informacija o poslu koji vas zanima. Najbolje bi bilo umrežiti se s onima koji već rade u toj branši. To će vam pomoći da vaša očekivanja budu realna i pripremiti vas za sve poteškoće koje vas mogu pratiti tijekom ove tranzicije.

5. Pokupite malo iskustva

Naravno, imali ste ono što se čini kao cjeloživotno iskustvo u jednom sektoru, ali je ipak preporučljivo da se okušate u novoj karijeri pre nego što uđete u nju. Ako je moguće, steknite iskustvo u novom polju karijere. Ne samo da će vam ovo pomoći da se odlučite, već će pomoći i vašem CV-u da se istakne. Važnost dobrog LinkedIn profila i životopisa ne može se podcijeniti kada tražite posao.

6. Neka vas smanjenje plaće ne obeshrabri

Svačija je financijska situacija drugačija, što znači da na praktičnoj razini neki ljudi lakše podnose smanjenje plaće od drugih. Bez obzira na vašu situaciju, nemojte razmišljati o smanjenju plaće kao o bilo kakvoj prepreci ili koraku unatrag u svojoj karijeri – jer to nije nužno tako. Velika je vjerojatnost da će vas nakon prvog spominjanja primanja dočekati još veća plaća.

7. Imajte povjerenja u sebe u fazi intervjua

Razgovor za novi posao može biti stresan, čak i ako imate sva potrebna iskustva, vještine i veze na papiru. Ako se osjećate kao da ne držite konce u rukama tijekom razgovora za posao, budite transparentni i pomozite voditelju zapošljavanja da shvati zašto pokušavate promijeniti svoju karijeru. Objasnite svoju strast prema ulozi i tvrtki i usavršite se na anegdotama koje pokazuju da brzo učite, da ste netko tko će prihvatiti nove izazove i uspješno ih premostiti.

Izvor: Grazia.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.