Share
Tweet
Share
Send to friend

Otkrivamo 5 vještina koje su vam potrebne za rad u turizmu

Iako je riječ o specifičnoj i šarolikoj djelatnosti, u kojoj svaka osoba može pronaći nešto za sebe, ona i dalje zahtijeva određeni spektar vještina

Otkrivamo 5 vještina koje su vam potrebne za rad u turizmu

Turizam je okosnica našeg gospodarstva, a njegov udio u BDP-u iznosi čak 11.3 posto. Iz godine u godinu u ovom sektoru nedostaje sve više radnika, dok uvjeti rada postaju sve bolji. Trenutno na portalu MojPosao postoji više od650 aktivnih oglasa za posao u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo. Iako je riječ o specifičnoj i šarolikoj djelatnosti, u kojoj svaka osoba može pronaći nešto za sebe, ona i dalje zahtijeva određeni spektar vještina. U nastavku teksta otkrivamo nekoliko vještina koje bi trebali savladati prije ulaska u ovu gospodarsku granu.

Komunikacijske vještine

Dobre komunikacijske vještine ključ su uspjeha u hotelijersko-turističkom sektoru. Bez dobrih komunikacijskih vještina rad u ovom sektoru pretvorio bi vam se u pravu noćnu moru s obzirom da je rad s ljudima ključan dio ovog posla. Kao djelatnik u turizmu morate biti sposobni prenijeti valjanu i točnu informaciju gostima, saslušati ih i razumjeti koje su njihove želje i potrebe. Uz to, svoju komunikaciju morate prilagoditi različitim profilima ljudi, ali i različitim kanalima komunikacije.

Poznavanje stranih jezika

Uz komunikaciju, znanje minimalno dva strana jezika jedna je od glavnih vještina koju morate posjedovati kao djelatnik u turizmu. Ovisno o mjestu rada osim engleskog jezika, bez kojeg je nemoguće raditi ne samo u turizmu nego i u gotovo svim sektorima, kao drugi strani jezik dobro je odabrati njemački, slovenski, talijanski, slovački, češki, španjolski ili recimo francuski. Uz tečajeve koje možete pronaći na Educentru, a koje provodi škola stranih jezika Duga, bez puno muke savladat ćete neke od najtraženijih jezika. A ako vas možda više privlače jezici dalekog Istoka, na Educentru možete pronaći i tečajeve kineskog jezika. 

Uljudnost i uslužnost 

Cilj cijele turističke industrije je ljudima pružiti nezaboravno iskustvo, bilo da je riječ o samom putovanju, doživljaju neke lokacije ili pronalasku smještaja. Kao turističkom djelatniku zadovoljstvo kupca mora vam biti na prvom mjestu, zbog čega su uljudnost i uslužnost jedne od važnijih vještina ove industrije. Rad u ovom sektoru ponekad može značiti suočavanje s ljudima koji su ljuti, tjeskobni ili uzrujani kada stvari pođu po zlu, a vaš je zadatak i u takvim trenucima zadržati profesionalan stav i napraviti sve kako bi udovoljili njihove potrebe. 

Menadžerske vještine

Rukovodeće uloge iznimno su važne za uspjeh svakog turističkog objekta, bez obriza na to je li riječ o hotelu, hostelu, restoranu ili malom obiteljskom imanju. Upravljanje ljudima zadatak je kojeg ne treba olako shvatiti. Dodatno obrazovanje na ovom polju možete potražiti i na Educentru koji vam nudi specijalistički diplomski stručni studij Hotelijersko-turističkog menadžmenta na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira. Ovaj program osigurava najvišu razinu specijalizacije u kompleksnom hotelijerskom – turističkom sektoru prateći najuspješnije poslovne svjetske prakse, angažirajući vrhunske domaće i inozemne stručnjake. Studenti ovdje ostvaruju pravo na praksu u prestižnim svjetskim hotelima, turističkim kompanijama i organizacijama, restoranima te imaju mogućnost steći znanja koja im daju komparativnu prednost na tržištu rada.

Specijalizacija za jedno određeno područje

Sektor tuzima nudi širok spektar zanimanja - od konobara, preko kuhara, sobara recepcionera, voditelja smjene pa sve do menadžera hotela. Specijalizacija za jendo određeno područje može vam uvelike pomoći u pronalasku posla. Ponekad je specijalizaciju dobro pronaći i u maloj niši kao što je uloga Voditelja seoskog turizma. Jedan takav program možete pronaći na Educentru, a provodi ga Pučko otvoreno učilište Samobor. U sklopu ovog programa polaznici će naučiti napraviti poslovni plan, marketinški plan, prezentaciju vlastitog gospodarstva te ispunjavaju natječajnu dokumentaciju.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.