Share
Tweet
Share
Send to friend

Svi brinemo o onboarding procesu, no što je s offboardingom?

Ako nije odrađen na pravi način, prekid poslovne suradnje može ostaviti gorak okus u ustima. Kako poslodavcu, tako i (bivšem) zaposleniku. I može imati dalekosežne, negativne posljedice na naš imidž među potencijalnim kandidatima za posao.

Svi brinemo o onboarding procesu, no što je s offboardingom?
Svi smo čuli za onu 'o bivšima sve najbolje'.
 
Usprkos tome što se ova rado korištena uzrečica u pravilu odnosi na ljubavne rastanke, primjenjiva je i u poslovnom okruženju. Svatko od nas, a posebno oni s 'puno kilometara u nogama', ima barem jednog 'bivšeg' kolegu, šefa, poslodavca ili zaposlenika. Većina rastanaka odvija se u korektnoj atmosferi, bez izazivanja negativnih emocija. Jer, odlazak (baš kao i dolazak) kadra je sastavni dio životnog ciklusa svake kompanije i njenih pojedinaca.
 
No, što kada prekid poslovne suradnje, odnosno rastanak sa zaposlenikom, ne prođe na najbolji mogući način?
 
Primjerice, kada umjesto stiskom ruke i osmijehom na licu priču zaključimo hladnim pozdravom zbog nekih starih, neriješenih računa. Ili, u onom posebno neugodnom scenariju, lupanjem vratima uz pokoju prigodnu psovku.
 
Hoće li se i u tim slučajevima naši nekadašnji zaposlenici voditi 'o bivšima sve najbolje' mantrom, ili će ipak krenuti drugim putem? Onim koji uključuje dijeljenje nezadovoljstva s obitelji i prijateljima te znanim i neznanim osobama na društvenim mrežama.
 

Rastanci su važni...

Usprkos tome što smo svjesni utjecaja offboardinga na naš employer branding i sliku u javnosti, primarna pažnja se još uvijek pridaje onboarding procesu odnosno dobrodošlici i uhodavanju novih zaposlenika. S druge strane, proces rastanka s radnicima smatra manje važnim dijelom poslovanja. 
 
Ako se prisjetimo da je word of mouth jedan od kanala kojem se najviše vjeruje, trebamo se zapitati što je s našim offboarding procesom - kakav okus ostavlja našem nekadašnjem zaposleniku i kakav glas nas prati među njegovim kontaktima. 
 
Može li upravo loš offboarding proces poništiti sve naše dosadašnje napore po pitanju employer brandinga i privlačenja novih zaposlenika? 
 

Zašto je važan offboarding proces i što možemo dobiti od njega?

Uspješan proces otpuštanja pruža vrijedne uvide u razloge zbog kojih zaposlenici odlaze iz tvrtke. Ti razlozi mogu biti potpuno neovisni o poslovnim praksama, možda zaposlenici mijenjaju karijeru, odlaze u mirovinu ili se moraju preseliti.
 
Međutim, mnogi zaposlenici napuštaju svoje radno mjesto jer im nešto nedostaje u njihovom trenutnom radnom okruženju. Možda im je ponuđena veća plaća, bolje mogućnosti za obuku, veća šansa za promociju ili mogućnost rada na daljinu. Čuvanje podataka o svim odlazećim zaposlenicima pruža vam vrijedne uvide u razloge ljudi za odlazak. Uvid u razloge odlaska zaposlenika osiguravaju tvrtkama da pruže najbolje iskustvo trenutnim, ali i budućim zaposlenicima.
 
Time se poboljšava zadovoljstvo, zadržavanje i produktivnost. Stoga korištenje ovih uvida kao sredstva donosi mnoge prednosti vašem poslovanju jer ima priliku utjecati na konačno mišljenje zaposlenika koje će ponijeti sa sobom. 
 

Kako uspostaviti dobar offboarding proces?

Prvi korak je kreiranje popisa odnosno postupka koji korak po korak prati zadnje dane vašeg zaposlenika. Točke popisa mogu ovisiti o razlogu odlaska, a ovo su osnovni elementi koje bi trebao sadržavati:
 
  • Provođenja razgovora o odlasku sa osobom koja odlazi 
  • Dogovor konačnog datuma odlaska i završne uplate plaće/ isplate bonusa
  • Dogovor oko zamjene zaposlenika, prenošenje znanja i evidentiranje vrijednog znanja
  • Obavijest svih ostalih zaposlenika tvrtke
  • Završavanje potrebnih papira za odlazak
  • Ažuriranje organizacijske strukture i svih sigurnosnih postavka vezanih za zaposlenika koji odlazi
  • Skupljanje opreme i imovine od osobe koja odlazi
  • Organizacija oproštaja od zaposlenika koji odlazi 
Razgovori o odlasku su ključni dio postupka zaposlenika koji odlaze. Pružaju način tvrtkama da dobiju iskrene i izravne povratne informacije od zaposlenika. Organizacije to mogu koristiti za definiranje područja poboljšanja za poslovanje, smanjenje odljeva radne snage i povećanje angažmana, produktivnosti i zadovoljstva zaposlenika.
 
Tim ljudskih resursa uvijek bi trebao organizirati razgovor o odlasku izravno. Također je vrijedno imati pripremljenu anketu o odlasku zaposlenika koju zaposlenici trebaju ispuniti prije razgovora. Ovaj obrazac bilježi glavne razloge za otkaz zaposlenika, pomaže u strukturiranju sastanka i osigurava da su svi važni elementi pokriveni u razgovoru licem u lice.
 
Završno, zapamtite osigurati zaposleniku oproštaj. Mnoge tvrtke zahvalu pokazuju oproštajnim druženjem/zabavom i/ili prikupljanjem sredstava za kupnju poklona. Kako odlučite završiti proces odlaska jednog od svojih zaposlenika je na vama, no imajte na umu da time uvelike doprinosite kulturi tvrtke i osjećaju vrijednosti zaposlenicima koji još uvijek rade za vas. 
 
I vrijedi spomenuti da to pomaže održavanju dobrog odnosa unatoč prekidu radnog odnosa i generira dobru volju prema zaposleniku. Osim toga, bivši zaposlenici su ambasadori brenda vaše organizacije, pa ulaženje truda do kraja otvara vam vrata za bolje preporuke i vrhunski talent u budućnosti.
 
 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.