Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako prihvatiti ponudu za posao?

Prije prihvaćanja bilo koje ponude za posao potrebno je odraditi nekoliko koraka.

Kako prihvatiti ponudu za posao?
Selekcijski proces je, sada to možete slavodobitno ustvrditi, uspješno okončan!
 
U moru drugih, mahom kvalitetnih kandidata, upravo vaše ime je ’isplivalo’ na vrh popisa lociranog na stolu osobe zadužene za odabir novog zaposlenika. 
 
Potvrdio je to telefonski poziv koji ste maločas primilo a koji vam je dao do znanja da ste upravo Vi osoba na koju se tvrtka odlučila okladiti te kako će za koji trenutak na vašu e-mail adresu stići službena ponuda za posao. Ista ona u kojoj će biti navedena plaća i druge, dojma ste, u ovom trenutku ipak nešto manje važne informacije.
 
Usprkos preplavljujućem osjećaju ushita radi dobivene prilike, kroz glavu vam prostruji sljedeća misao: Trebam li odmah prihvatiti ponudu ili svoje 'karte' mogu odigrati na neki drugi način?
 
Prema portalu Monster, prije prihvaćanja bilo koje ponude za posao potrebno je odraditi sljedeća 3 koraka:
 

1. Izrazite svoju zahvalnost

 
Bilo da s potencijalnim poslodavcem komunicirate osobno, telefonom ili putem e-pošte, zahvalite osobi koja je dala ponudu i dajte joj do znanja koliko ste uzbuđeni i zahvalni.
 
Bez obzira hoćete li potom krenuti s pregovorima oko ponuđenih uvjeta ili ćete ponudu prihvatiti bez previše razmišljanja i promjena, započinjanje na ovaj način postavlja dobar ton za razgovor.
 
Imajte na umu da je u tom trenutku tvrtka ranjiva - možda nećete prihvatiti njihovu ponudu - pa se potrudite da im iskazivanjem interesa date na važnosti, čak i ako ne planirate prihvatiti ponudu. Korištenje riječi kao što su "uzbuđen" i "oduševljen" prenijet će poantu, a pritom se ni na što nećete obvezati.
 

2. Zatražite ponudu u pisanom obliku

 
Prije nego što bilo što odlučite, morate točno znati na što pristajete. Nakon što ste zahvalili poslodavcu, zatražite pismenu ponudu za posao. Službena ponuda za posao bi trebala sadržavati naziv pozicije, datum početka rada, iznos plaće i pojedinosti o beneficijama.
 
Ovaj korak čini dvije stvari:
  • Ponudu čini službenom.
  • Daje vam priliku da temeljito pregledate detalje kako biste bili sigurni da u potpunosti razumijete što vam se nudi.
 
Pitajte koliko vremena imate za davanje konačnog odgovora nakon primitka pisma. Ako poslodavac kaže da treba hitan odgovor, to je loš znak. Pravilno i temeljito razmatranje ponude za posao zahtijeva dužnu pažnju, a tvrtka je toga itekako svjesna. Isticanje kratkog roka za odgovor često se koristi kao taktika zastrašivanja. Međutim, odgovoran poslodavac će potencijalnim zaposlenicima pružiti dovoljno vremena za razmišljanje - obično dan ili dva - prije nego prihvate ponudu za posao.
 
S druge strane, ako želite pregovarati o uvjetima, odgovorite riječima: "Razmotrio sam ponudu i to je izvrsna prilika. Međutim, želio bih pažljivije raspraviti detalje ponude. Kada možemo dogovoriti vrijeme za razgovor ili sastanak?"
 
Budite spremni postaviti konkretna pitanja prilikom pregovora o plaći i zapamtite da biste trebali imati suradnički, a ne sukobljavajući ton u pregovorima. 
 
Na kraju krajeva, oboje želite isto - vas na tom poslu.
 

3. Sve dobro provjerite i doznajte koji su sljedeći koraci

 
Kada završite s pregovorima i spremni ste prihvatiti ponudu, sve pojedinosti dogovora, onako kako ih vi vidite i shvaćate, izrecite na glas. Primjerice, možete reći: "Ako sam dobro shvatio/la, imat ću pravo na X dana godišnjeg odmora, bonusi će se isplaćivati sukladno ostvarenim rezultatima, mogu birati između rada od kuće, odnosno rada iz ureda, a  tvrtka pokriva trošak toplog obroka i subvencionira troškove vrtića za moje dijete, zar ne?“
 
Ako su pregovori trajali duže od očekivanog, osvrnite se na to. Pregovori su stresni za obje strane, a izražavanjem zahvalnosti za vrijeme i trud vašeg novog poslodavca pokazujete da ste spremni krenuti naprijed.
 
Na kraju, postavite pitanje o sljedećim koracima. Na primjer, postoji li neka papirologija s kojom biste trebali početi nakon prihvaćanja ponude za posao? Kako će izgledati uhodavanje u posao? Što sve možete (i trebate) učiniti kako biste se pripremili za svoj prvi dan? 
 
Time iskazujete vaš interes i proaktivnost, a tvrtki dajete do znanja da su napravili pravi izbor kada su vas zaposlili.
 
Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.