Share
Tweet
Share
Send to friend

Postoji li pravi odgovor na pitanje ”Zašto napuštate trenutnog poslodavca?”?

Ovo pitanje često se postavlja na razgovoru za posao na koji ste došli u trenutku dok još uvijek imate posao.

Postoji li pravi odgovor na pitanje ”Zašto napuštate trenutnog poslodavca?”?
“Zašto napuštate trenutni posao?” jedno je od najčešćih pitanja ako ste zaposleni, a aktivno tražite novi posao ili ste na prethodnom poslu već dali otkaz i sada ste u potrazi za novim. Da biste bili dobro pripremljeni za razgovor za posao, u nastavku donosimo kako odgovoriti na pitanje “Zašto napuštate trenutni posao?” ili ste posao već napustili i tražiti novi, objavio je portal zaposlena.hr.
 
Bez obzira na to koji odgovor ponudite, uvijek imajte na umu da je potrebno ostati pristojan i ostaviti dobar dojam. Samo ćete tako uspjeti proći određeni krug razgovora za posao i dobiti posao.
 
Neki od najčešćih razloga zbog kojih napuštate posao mogu biti sljedeći:
  • Bolja prilika za napredovanje u karijeri
  • Bolja primanja
  • Bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života ili fleksibilnije radno vrijeme
  • Toksično radno okruženja na trenutnom poslu
  • Nesuglasice sa šefom ili kolegama
  • Nezadovoljstvo na poslu
  • Novi smjer ili promjena u karijeri

Kako objasniti zašto napuštate trenutni posao?

 
Za početak ćemo objasniti kako trenutnom šefu na odgovarajući način priopćiti da ste pronašli alternativu svom trenutnom poslu i da želite promjenu u vašoj karijeri, onu koja bolje odgovara vašim poslovnim i privatnim mogućnostima.
 
Evo nekoliko savjeta kako da ostanete ljubazni:
 
1. Neka vaši razlozi za otkaz budu kratki i jednostavni
 
Nema potrebe ulaziti u detalje koji su dovele do vaše odluke da odete. Ako vaš uskoro bivši poslodavac traži konstruktivne informacije, ponudite ih kao takve.
 
2. Nemojte dijeliti informacije o novoj ponudi za posao ili novoj poziciji
 
Nemojte naglašavati nove prednosti koje ćete dobiti novim zaposlenjem, posebice veću plaću ili općenito bolje uvjete radne pozicije – nema potrebe da vaš šef zna te podatke. Najbolje je zadržavati dobar odnos umjesto da se rastanete u svađi.
 
3. Izrazite zahvalnost
 
Zahvalite svom šefu za podršku u vašoj karijeri i lekcijama koje ste do sada naučili. Objasnite kako vam je sve ovo pomoglo na vašem poslovnom putu.
Potrudite se da svaki posao napustite u dobrim odnosima. Dugoročno gledano, ne želite steći reputaciju bivših zaposlenika koji ružno govore o svojim šefovima, čak i ako je to potpuno opravdano. Kako biste zadržali profesionalnost, napišite otkazno pismo kao formalni prilog vašoj usmenoj ostavci.
To nas dovodi do sljedeće točke: Kako objasniti potencijalnim poslodavcima zašto želite napustiti trenutni posao.
 

Kako odgovoriti na pitanje poslodavca – Zašto napuštate trenutni posao?

 
Potencijalni poslodavci žele znati kako osoba koju zapošljavaju govori o svom prethodnom radnom mjestu. Pitanje na razgovoru za posao o tome zašto želite napustiti svoju trenutnu poziciju prilično je izvjesno i vjerojatno će se pojaviti na razgovoru za posao.
 
Vaš odgovor “Zašto napuštate trenutni posao” govori vašim budućim poslodavcima koliko ste motivirani te će time dobiti odgovor biste li mogli raditi u njihovoj tvrtki.
 
Vaš odgovor također pokazuje kako biste jednog dana mogli govoriti o novom radnom mjestu. Ponudite diplomatski odgovor i naglasite pozitivne strane, čak i ako niste baš napredovali na radnom mjestu koje napuštate. To ne znači da trebate lagati ili prikrivati svoje iskustvo u lošem radnom okruženju, ali to znači biste trebali podijeliti ono što ste naučili iz dosadašnjih iskustava.
 
Ostanite profesionalni na razgovorima za posao i pokažite da novi posao tražite iz pravih razloga. Iako je iskrenost dobra vrlina, budite oprezni u tome kako je koristite. Postoje načini da iskreno odgovorite zašto ste napustili posao, a da ne ispadnete negativni.
 

Što ne reći kod pitanja “Zašto napuštate trenutni posao“?

 
Iako ste možda ljuti što morate dati otkaz ili ste ga na prethodnom radnom mjestu jer ste bili demotivirani i frustrirani, šef vam je bio grozan ili je rad u tvrtki općenito bio toksičan, odgovorite jasno i klonite se negativnosti.
 
Kada vam bude postavljeno pitanje “Zašto napuštate trenutni posao” ili njemu slično, imajte na umu sljedeće kod kreiranja odgovora:
 
  • Preoblikujte svoju perspektivu
  • Promijenite svoj stav
  • Objasnite viziju svoje budućnosti
 
Pokušajte se izvući iz ovog trenutka – iz svog nezadovoljstva, frustracije i nesreće – i razmislite o lekcijama koje ste naučili o sebi kao zaposleniku.
Vašem potencijalnom poslodavcu ne trebaju detalji niti će mu biti od koristi niz pritužbi na račun vašeg prethodnog poslodavca. Ako se želite ispuhati, zapišite na papir sve što vas je mučilo na prethodnom radnom mjestu i to zadržite za sebe.
 
Vaš će potencijalni poslodavac biti impresioniran vašom predanošću i razvoju svoje karijere ako mu ponudite sljedeće odgovore.
 
Što reći umjesto “Mrzila sam svog šefa”
 
Umjesto da nabrajate (mnoge) razloge zbog kojih ste mrzili svog prethodnog šefa, nemojte.
 
Vaš cilj je pronaći novi posao kod dobrog poslodavca, a pritom ne uništiti svog bivšeg šefa (čak i kada to zaslužuje).
 
Naglasite što ste naučili na trenutnom radnom mjestu i raspravite zašto vam ova nova tvrtka više odgovara.
 
Pokušajte ovo:
 
“Neko sam vrijeme radio na [POZICIJA], ali tijekom prošle godine sam shvatila da je moja strast u [STRASTI]. Tražim tvrtku koja će me podržati u tome.”
 
Što reći umjesto “Mrzila sam svoj posao”
 
Nemojte opisivati što je vaš posao činilo apsolutno groznim. Navedite pozitivne strane i budite iskreni o jednom aspektu koji vam nije odgovarao, ali pretvorite to u priliku koju vam nova tvrtka može pružiti.
 
Pokušajte ovo:
 
“Radeći u velikoj tvrtki stekla sam neprocjenjive vještine, ali sam shvatila da bih radije radila u manjoj organizaciji.”
 
Što reći umjesto “Nikada ne bih dobila povišicu”
 
Ako ste tražili povišicu i opetovano vam je odbijena, ne krivimo vas što ste dali otkaz na poslu, ali nemojte se fokusirati na to.
Razgovarajte o uzlaznoj putanji koju predviđate za svojoj karijeri i o tome što donosite na višu radnu poziciju koja je vjerojatno bolje plaćena.
 
Pokušajte ovo:
 
“Nakon nekoliko godina i višestrukih promaknuća u [TRENUTNOJ TVRTKI], mogućnosti rasta od točke gdje se sada nalazim pa nadalje su ograničene. Nadam se da ću pronaći novo radno mjesto gdje bih mogla napredovati uz svoje iskustvo.”
 
Što reći umjesto “Trenutno radno mjesto je toksično”
 
Spomenite da vam toksična kultura na radnom mjestu nije najbolje odgovarala. Ipak, nemojte ulaziti u detalje ili tračeve.
 
Pokušajte ovo:
 
“Moja prijašnja radna pozicija zahtijevala je od mene 100 postotnu prisutnost što je otežavalo postavljanje granica između privatnog i poslovnog života. Željela bih raditi u tvrtki koja njeguje ravnotežu između privatnog i poslovnog života i koja je otvorena za fleksibilnost.”
 

5 dobrih razloga za spomenuti “Zašto napuštate trenutni posao”

 
U konačnici, postoji mnogo dobrih razloga zašto napuštate trenutni posao, a koje možete spomenuti na razgovoru za posao. Prosječni zaposlenik će imati oko 12 radnih mjesta tijekom svog života. A budući da je prosječno trajanje radnog vijeka oko 40 godina, naravno da ćete s vremena na vrijeme promijeniti posao – i to je dobro.
 
1. NAPUSTILA BIH POSAO KAKO BIH SE USREDOTOČILA NA RAST KARIJERE
 
Često, određena radna pozicija može zaposlenika dovesti do njegova maksimuma u roku od dvije ili tri godine. S obzirom na to, normalno je da ćete tražiti novi posao svakih nekoliko godina, čisto kako biste dobili više prilika za rast.
 
Ne samo da rast može značiti vodeće pozicije u budućnosti, već možete očekivati i višu plaću. Dakle, ako tražite veća primanja, umjesto da to izravno kažete, svoje razloge za odlazak povežite s razvojem vaše karijere.
 
2. NAPUSTILA BIH POSAO KAKO BIH SE POSVETILA SVOJOJ STRASTI
 
Možda ste shvatili da vaš trenutni “posao iz snova” zapravo nije vaša strast, a sada želite to promijeniti. Odlično! Spomenite to u intervjuu jer je to vrlo dobar razlog za napuštanje trenutne radne pozicije.
 
3. NAPUSTILA BIH POSAO KAKO BIH RADILA U POZITIVNIJEM RADNOM OKRUŽENJU
 
Radna kultura se iznimno razlikuje od tvrtke do tvrtke. Zato je ovaj razlog odličan za promjenu.
 
U redu je otkriti da određeno okruženje nije bilo ono u kojem ste se snašli i potražiti ga tamo gdje ćete se bolje uklopiti. U ovom trenutku važno je pozitivno govoriti o onome što ste primijetili o kulturi vaše potencijalno nove tvrtke.
 
4. NAPUSTILA BIH POSAO ZBOG PRESELJENJA
 
Ponekad će vas život odvesti u drugom smjeru – možda će vaš partner ili suprug dobiti odličan posao na novoj lokaciji ili ćete se trebati preseliti kako biste skrbili o roditeljima. Razlozi mogu biti različiti i u redu je to spomenuti na razgovoru za posao. Možda jako volite svoj posao, ali trebali biste novi na alternativnoj lokaciji.
 
5. NAPUSTILA BIH POSAO JER ŽELIM PODRŠKU KROZ MENTORSTVO
 
Bez obzira na vaše godine i radno iskustvo, uvijek možete imati koristi od mentorstva – svi to mogu.
 
Ako ste mlada stručnjakinja koja bi uz malo podrške iskusnije kolegice ili kolege napredovala, možda će vam biti teško ostati na radnoj poziciji koja tu mogućnost ne nudi.
 
Ako ste starija stručnjakinja u svom području, a želite proširiti svoje znanje, korisno je biti u tvrtki ili na radnoj poziciji koja podržava mentorstvo. Ovo je sasvim opravdan razlog za potragu za novim zaposlenjem.
 
Naravno da želite biti iskreni na intervjuu – i trebali biste. Međutim, ponekad vaša iskrenost mora biti prikazana na malo konstruktivniji i kreativniji način. Možete li preoblikovati svoje razloge za odlazak u one pozitivne? Naravno da možete, a iz navedenog ste mogli otkriti i kako. Sretno!
Izvor: zaposlena.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.