Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Što frizura i make up govore o vama

Imidž je u poslovnom svijetu veoma važan. Naime, njime ostavljamo dojam na druge. Dakle, neovisno o tome što mi mislimo o sebi, bitna je poruka koju šaljemo drugima, tj. kako nas drugi vide. Stoga je uredna frizura i čista kosa obavezna za žene i muškarce. Nagrađivani frizer i vizažist Igor Kamenjaš, vlasnik studija za njegu kose Iggy na zagrebačkoj Knežiji, savjetuje o suvremenim poslovnim trendovima.

Frizura kod poslovnih žena – povratak toplih boja

Frizura bi trebala biti uredna ali ne prenapadna. Jednostavni, lako održavani styling može znatno olakšati i skratiti pripreme za posao. Frizura uvijek mora biti prilagođena karakteru i osobnosti osobe te mjestu gdje zaposlenik radi. Primjerice, rad u trgovini ili ministarstvu su dvije različite ozbiljnosti i opisi posla. Tako na "ozbiljnijim" poslovima treba više pažnje dati svojoj kosi. Nikako se ne smije vidjeti izrast! Redovito se moraju održavati vrhovi!

Frizura mora ovisiti i o navikama osobe. Primjerice, koliko ta osoba ima vremena za "jutarnje sređivanje" frizure.

Najgora kombinacija je kad se kosa veže u rep jer to je prvi pokazatelj da osoba ne održava svoju kosu. Naravno, to se može dogoditi u nekim iznimnim situacijama, ali čim je kosa vezana u rep - znak je da osoba očito nije oprala kosu.

Dopustivo je s raznim bojama kopči hvatati kosu u laganu "bananu" te na taj način, kad je riječ o poslovnim ženama, dobro izgledati.

Veliki je povratak crvenih nijansi. Ono što će jako razočarati našu populaciju obzirom da smo zemlja čiji je stav prema crvenoj boji negativan, za razliku od susjedne Slovenije gdje je svaka peta žena crvena, dok je kod nas to svaka 15-a.

Povratak je toplih tonova i prirodnih boja. Pramenovi izlaze iz mode.

Poslovni muškarci posjećuju frizera svakih 20 dana

Muškarci su u manje zahvalnoj poziciji od žena. Moraju svakih dvadesetak dana, posebice ako je riječ o kratkim frizurama, ići na podšišavanje. Moraju obvezno odstranjivati dlačice na vratu – to je isto pokazatelj nemara.

Brade se moraju održavati. Posebice osobe na visokim pozicijama. Brada mora svako jutro biti svježe obrijana.

Održavanje obrva je postalo sve izražajnije i kod muškaraca. Obrve iznad nosa se čiste, također i unutarnji dio oka – na taj način otvaramo pogled.

Brade nisu više popularne kao u prošlo vrijeme kada su se nosile različite bradice. Obično osobe koje nisu zadovoljne sa sobom ili svojim izgledom eksperimentiraju sa bradom.

Trodnevna bradica, kao modni izričaj, također je dopuštena, ali kod zaposlenika na nižim pozicijama ili umjetnici.

Poslovna žena mora biti našminkana

Make up bi trebao biti u skladu s odjećom, tipom i prilikom. Make up po definiciji znači dovršavanje, tj. isticanje na licu onog što je dobro, a neutraliziranje, pa čak prikrivanje onoga što je manje dobro. U poslovnom svijetu preporuča se tzv. poslovni, tj. dnevni make up koji je diskretan i "ne vidi" se već licu "daje" prirodan i svježiji zdraviji izgled.

Poslovna žena mora biti našminkana. Postoje tri stvari koje svaka žena mora imati kod sebe - maskara, korektor i sjajilo za usne. Naglašene trepavice otvaraju oči te skriveni podočnjaci otvaraju oči. Naglašene usne privlače pažnju.

Upotreba pudera, rumenila i sjenila za oči - individualna je stvar. Osoba koja ima zahvalnu kožu, naravno, ne mora koristiti niti puderima ni rumenila.

Rumenilo je poželjno kod osobe koja želi oblikovati svoje lice.

Kako uskladiti boju odjeće

Kod odjeće treba biti pažljiv. Boje treba birati prema godišnjim dobima i prema dijelovima dana. Za jutarnje sastanke nije prikladna crna boja. Crna se ostavlja za predvečer, kad izgleda drugačije i glamuroznije.

Zimsko godišnje doba, traži tamno smeđu, tamno ljubičastu ili tamno zelenu boju, ovisno o tipu osobe. Boja se bira na osnovi našeg lica – puti i očiju.

 • Zelene oči – tamno ljubičasta boja odijela.
 • Smeđe oči – tamno zelena boja odijela.
 • Plave oči – mogu kombinirati sve tri boje, to je ujedno najzahvalnija boja očiju.

 • Kako odabrati kroj sakoa

  Djevojke i gospođe moraju paziti da sakoi budu strukirani. On, naime, ne smije biti niti predugačak ni prekratak. Sako naglašava čitavu figuru osobe.

  Uvijek je dobar detalj marama - koja se može staviti oko vrata. Naime, žena s maramom izgleda seksipilnije i privlačnije, ako želi ostaviti takav dojam.

  Ako želite ostaviti dojam stroge i direktne osobe, onda valja odabrati lijepu košulju, ali ne bijele boje. Ona se oblači samo u posebne prilike kada se osoba želi istaknuti.

  Samt je u modi

  Muškarci: samt je u modi! Ima ga raznih boja i različitih debljina. Kod odabira košulje valja biti pažljiv. Karirane i svilene košulje treba izbjegavati. Najbolja kombinacija je pamučna košulja koja može biti i "lagano" prugasta, ali nikako bijele boje.

  Treba birati pastelne boje košulja. Primjerice, svjetlo bež ili plavo djelo zahtijeva tamniju košulju. Valja izbjegavati lakirane cipele. Idealne su cipele od brušene kože.

  (A.T.)

  Razvoj karijere

  There are currently no articles matching your criteria

  We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more