Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Stažiranje normalno u zemljama EU

Stažiranje normalno u zemljama EU

U Njemačkoj je studija pokazala da 51% mladih Nijemaca s diplomom nije bilo plaćeno za rad na prvom poslu.

Prijedlog ministra rada, Miranda Mrsića, o radu bez zasnivanja radnog odnosa za mlade izazvao je mnoge burne reakcije, no radi se o praksi koja je u zemljama Europske unije odavno poznata. Tako, primjerice, u Francuskoj mnogi mladi rade besplatno u zamjenu za stjecanje iskustva. No, bilo je mnogo zloupotreba takve prakse, pa francuska udruga Generation Precaire od 2005. provodi kampanje kojima se bori protiv poslodavaca koji iskorištavaju mlade stažiste.

Njihove kampanje djelomično su urodile plodom – 2008. uvedena je obvezna minimalna naknada od oko 400 eura za stažiste koji rade dulje od tri mjeseca. Na njihovim web stranicama mogu se naći i osobni primjeri iskorištavanih stažista. Jedan od njih, 27-godišnji Julien, prije nekoliko je godina ispričao svoju priču: diplomirao je ekonomiju i nakon toga besplatno stažirao u sedam različitih tvrtki, od kojih mu nijedna nije nakon staža ponudila stalan posao, piše Večernji list.

Pomoć u pronalasku posla

U Nizozemskoj i Belgiji također postoji "stage", kako zovu taj neplaćeni ili malo plaćeni rad bez radnog odnosa. U Njemačkoj je studija pokazala da 51% mladih Nijemaca s diplomom nije bilo plaćeno za rad na prvom poslu.

Ali, mnogim ljudima diljem Europe stažiranje je pomoglo da pronađu dobar posao. Mirsad Kadribašić u Danskoj živi 20-ak godina, završio je elektroinženjerski fakultet, radio, pa ostao bez posla, pa opet pronašao posao... Sada je u stalnom radnom odnosu s tvrtkom u koju je prije 5 godina došao kao nezaposlen na probni rok.

Mrsić, dakle, nije izmislio toplu vodu, nego je mjeru koja se već dokazala u zemljama EU prilagodio hrvatskim uvjetima i pretočio u zakonski prijedlog. Model koji je ponudio predviđa usavršavanje u trajanju od godinu dana (obrtnička zanimanja mogu trajati dvije godine). Država bi davala polazniku 1600 kuna mjesečno, a iz mjere bi bili bi izuzeti poslodavci koji otpuštaju radnike ili ne isplaćuju plaće.

Francuska

Stažiranje može trajati od jedne do tri godine, a cilj je stjecanje kvalifikacije. Stažist prima naknadu plaće koja se izračunava prema osnovici za minimalnu plaću, uzevši u obzir dob i evaluaciju tijekom stažiranja. Socijalna davanja pokriva država. Tvrtke imaju porezne olakšice do 2.200 eura, a one manje mogu dobiti potporu od 1.800 eura ako zaposle više pripravnika.

Njemačka

Mladima koji su završili obvezno školovanje i nemaju radnog iskustva dodjeljuju se sredstva za stručno osposobljavanje za rad. Dobivaju plaću koja se izračunava prema trošku osposobljavanja i prosječnom prihodu za to zanimanje. Zdravstveno su osigurani preko roditelja, a mjera traje godinu dana.

Austrija

Zavod za zapošljavanje daje 400 eura (obrazovnim ustanovama 453) pomoći poduzećima koja osposobljavaju stažiste. Stažiranje u Austriji može trajati najviše tri godine, no potpora se smanjuje – u drugoj na 200 eura, a u trećoj 100.

Slovenija

Rad bez zasnivanja radnog odnosa predviđa se za studente pred diplomom ili one koji su nedavno diplomirali. Mjera traje godinu dana i financira se iz državnog proračuna. Poslodavci se biraju javnim natječajem.

(T. B.)

Izvor: Večernji list

Aktualno

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more