Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Pripremite se na nova poskupljenja

Pripremite se na nova poskupljenja

Od sutra plin za kućanstva poskupljuje 22%, a struja 20%.

Vlada je odlučila da od 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje 22%, a struja 20%. Dio industrije koji se opskrbljuje plinom zadržat će istu cijenu, a 6.75% smanjuje se cijela za škole, bolnice i dio industrije, prenosi Poslovni dnevnik.

Ukupna cijena proizvodnje i distribucije struje za kućanstva porast će 20%. Rasti će i cijena struje za industriju, ali manje, jer je Vlada utjecala na manji porast cijena distribucije i prijenosa. Porastom cijena plina i struje pokrit će se gubici Ine (plin) i HEP-a.  

Također, izmjene se od 1. srpnja očekuju i kroz Izmjene Općeg poreznog zakona: mogućnost objave popisa dužnika, institut proboja pravne osobnosti te mogućnost prijeboja ili naplate potraživanja s preuzimanjem imovine.

Glavni razlog promjenama su velika potraživanja države: dugovi s kamatama prešli su 50 milijardi kuna. U srpnju se očekuje objava imena dužnika na stranicama Porezne uprave prema čijim se podacima naplata poreza, od najave objave liste dužnika, poboljšala tri posto.

Institut proboja pravne osobnosti uvodi se kako bi se spriječila praksa otvaranja njovih d.o.o.-a radi izbjegavanja plaćanja obveza. Uvodi se mogućnost oduzimanja imovine članovima uprave, ako nezakonitim radnjama i zloupotrebama nanose štetu imovini i vjerovnicima, kao i osnivačima d.o.o.-a i dioničarima d.d.-a.

Izvor: Poslovni dnevnik 

Aktualno

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more